Norveška – 9 najboljih mesta za posetu

Norveška sadrži svu dramu i priču vikinškog doba koje su nekada kročile na njene obale i mora. Norveška je zaista spektakularna zemlja sa divljim planinama, glečerskim dolinama i posebno oštrim i zakrivljenim fjordovima, gde možete krenuti strmim stazama do Trollstigena, otići na krstarenje fjordom da vidite stenovite vrhove koji izranjaju iz vode, čak i ići na ribolov ili ronjenje kod najjačeg plimskog talasa na svetu. Aurora borealis ili ponoćno sunce će privući one koji žele da vide prirodne fenomene. Norveška je sačinjena od nezaboravnih lokacija, a ovo su neke koje morate posetiti.

1. Oslo

U južnom delu zemlje nalazi se Oslo koji je glavni grad Norveške. Grad Oslo nudi mnogo lepih zelenih parkova, uključujući Frogner park i Vigeland park skulptura, kao i mnogo istorije za otkrivanje. Posetioci će moći da nauče o kulturi i načinu plovidbe najranijih Norvežana kroz dugačke drvene brodove u Viking brodskom muzeju. Tu je i tvrđava Akershus, istorijska zgrada iz trinaestog veka na obali fjorda, koja je služila kao kraljevski dvorac i čak kao zatvor tokom celog veka.

2. Ålesund

Ålesund, mali lučki grad na zapadnoj obali Norveške, je prelep grad u prelepom okruženju. Skoro ceo grad je izgoreo u strašnom požaru 1904. godine, a Ålesund je postao jedinstveno mesto za arhitekturu “art novea” u regionu sa rekonstrukcijom celog grada. Ovo područje se ističe divljim planinama, sjajnim plavim fjordovima i spektakularnim norveškim pejzažima, kao i blizinom Geirangerfjorda, koji je svetska baština UNESCO-a. Gosti će biti zauzeti tokom celog boravka u regionu, muzejima, parkovima, arhitekturom i redovnim festivalima.

3. Åndalsnes

Åndalsnes je idealno mesto za šetnju i boravak na otvorenom sa visokim planinama i strmim serpentinama. Norveški pejzaž je zadivljujući, a luka grada Åndalsnes to prikazuje u svom sjaju sa mestima za šetnju i izlete. Na primer, 20-minutna šetnja od centra grada vodi do vidikovca Nebba. Zatim postoje turističke destinacije u Norveškoj, Trollstigen i Trollvaggen. Posetioci treba da se popnu na strm put do Trollstigena – moraju da paze na “trolove”! – puno vodopada, vrhova planina i prelepih zelenih dolina.

4. Bergen

Bergen je grad na jugozapadu Norveške sa mnogo okolnih planina i fjordova, uključujući najduži i najdublji fjord na svetu. Bergen je grad na jugu Norveške. Šarene kuće na periferiji dočekuju turiste a duž luke se nalazi i tvrđava Bergenhus. Planina Fløyen se može doseći pešačkim stazama ili uz pomoć žičare i pruža spektakularan panoramski pogled na grad. Turisti u Bergenu mogu uživati u muzejima, istorijskim kućama i morskim plodovima u gradu.

5. Bodø

Mali grad Bodø, u kojem se nalazi najjača struja morske vode na svetu, nalazi se tik severno od Arktičkog kruga a tu je i Saltstraumen moreuz. Ovaj vrtlog vode može se videti sa obale, brodom ili čak ronjenjem, oko 6 sati. Tokom plimske struje, kroz fjord protiče gotovo 800.000 galona vode u sekundi, a za njom dolazi i veliko riblje jato, što Saltstraumen čini ribarskim rajem. Položaj Bode na krajnjem severu čini ga savršenim mestom za posmatranje severnih svetlosti i ponoćnog sunca.

6. Eidfjord

Eidfjord, sa planinama, fjordovima i glečerima koji okružuju selo, popularna je norveška turistička destinacija. Eidfjord je najveći nacionalni park u Norveškoj sa mogućnostima ribolova i stazama za šetnju kroz najveći planinski plato Severne Evrope, obližnji nacionalni park Hardangervidda. Glečer Hardangerjøkulen, jedan od najvećih u Norveškoj, može se videti iz samog sela Eidfjord. U selu se nalazi crkva iz 14. veka, stari vikinški grobovi i veličanstvena, legendarna vodopad Vøringfossen, što čini da selo ima bogatu lokalnu istoriju.

7. Flåm

Flåm se nalazi južno od Aurlandsfjorda, vijugave pritoke jugozapadnog Sognefjorda u Norveškoj. Fjordovi blizu Flåma su apsolutno spektakularni, neki od najpoznatijih fjordova na svetu, a turisti u regionu mogu otići na kratko krstarenje fjordom koje traje od 1 do 4 sata i videti neke od fjordova koji su svetska baština UNESCO-a. Vodiči na ovim krstarenjima će prikazati lokalne znamenitosti kao što su stenske formacije, planine, glečeri i čak lokalnu istoriju i legende.

8. Nordfjord

Nordfjord je prelep region koji se graniči sa najvećim kopnenim glečerom u Evropi, poznat po prelepim dolinama planina, priobalnom divljem delu i prostranim poljoprivrednim zemljištima. Izgrađen je 1991. godine da bi zaštitio čuveni glečer, koji se takođe naziva domom norveškog nacionalnog parka Jostedalsbreen. Prelepo jezero Hornindalsvatnet je najdublje u Evropi. Može se istraživati duž Stryna do dubine od gotovo 1700 metara ispod vode. Tokom cele godine su popularni alpsko skijanje, biciklizam, šetnje po glečerima, kajaking i surfovanje u regionu.

9. Geirangerfjord

Geirangerfjord je veliki i poznati fjord na zapadu Norveške sa mnogim prelepim i poznatim prirodnim formacijama, takođe upisan na listu najlepših prirodnih rezervata na svetu. Ovo mesto je raj za ljubitelje prirode, koji mogu posetiti poznate vodopade poput Sedam Sestara ili Vela Venčanica, koji padaju u magli i dugu sa strmih litica. Putovanja trajektom, biciklom ili peške pružaju pogled na strme planinske litice, predivnu plavu vodu i duboke glečerske doline koje čine fjordove.

Ostavite komentar