Odličan antioksidans – Goji bobice

Hrana bogata antioksidansima doprinosi zdravlju tako što se bore protiv slobodnih radikala. Slobodni radikali su naelektrisani molekuli kiseonika koje naš organizam stvara – i kojima je izložen. U slučaju prekomernog prisustva slobodnih radikala, imuni sistem značajno usporava. Takođe, oksidativna oštećenja biomolekula povećavaju se sa starenjem i smatraju se glavnim uzročnim faktorom različitih poremećaja fizioloških funkcija.

Postoje tri glavne komponente u goji bobicama (Lycium barbarum) koje deluju kao antioksidans: polisaharidi, karotenoidi i germanijum.

Goji bobice su bogate jedinstvenim jedinjenjima poznatim kao Lycium barbarum polisaharidi. Ovi hranljivi sastojci su pokazali sposobnost jačanja imuniteta i imaju sličnu hemijsku strukturu kao stimulirajuća jedinjenja prisutna u pečurkama i ehinacei. Ovi polisaharidi pružaju imunim ćelijama posebne šećere koji im omogućavaju efikasniju komunikaciju. Prema jednoj studiji, zaključeno je da se Lycium barbarum polisaharidi mogu koristiti kao kompenzacija za smanjenje ukupnog antioksidativnog kapaciteta (TAOC), funkciju imunog sistema i aktivnosti antioksidativnih enzima, čime se smanjuje rizik od lipidne peroksidacije ubrzane starenjem i slobodnim radikalima.

Antioksidativna aktivnost Lycium barbarum polisaharida može se uporediti s normalnim antioksidansom, vitaminom C. Druga studija je pokazala da redovno konzumiranje goji bobica može poboljšati skladištenje glikogena u mišićima i jetri, povećati aktivnost LDH (laktat dehidrogenaza, enzim) pre i posle plivanja (kod plivača), smanjiti povećanje krvnog ureje nakon napornog vežbanja i ubrzati eliminaciju ureje nakon vežbanja. Doza LBP-X od 10 mg/kg.dan bila je najbolja među pet testiranih doza.

Odličan antioksidans - Goji bobice

Šta se dešava iza zavese

Još jedan važan antioksidans u goji bobicama je karotenoid, u obliku beta-karotena (provitamin A jedinjenja) i zeaksantina. Studije sprovedene tokom nekoliko godina ukazuju da beta-karoten može imati značajnu ulogu u smanjenju efekata određenih bolesti (kao što su bolesti srca, smanjena funkcija imunog sistema, katarakte i određene vrste kancera). Beta-karoten obezbeđuje sigurne nivoe vitamina A u našem telu, podržava normalan rast i razvoj ćelija, zdravu funkciju imunog sistema i pomaže poboljšanje vida. Zeaksantin je jedan od najčešćih karotenoidnih alkohola koji se nalaze u prirodi i koristi se za tretiranje poremećaja oka, uključujući ograničavanje pojave i napredovanja makularne degeneracije povezane sa starenjem. Makularna degeneracija je vodeći uzrok gubitka vida i slepila kod osoba starijih od 65 godina.

Germanijum seskvi-oskid

koji se nalazi samo u goji voću, pokazao se efikasnim u tretmanu određenih vrsta kancera i takođe je važan u povećanju nivoa interferona. Prema izvorima, goji bobice sadrže 124 milionitih delova germanijuma. Japanske studije ukazuju da organski germanijum deluje efikasno u tretmanu karcinoma grlića materice, karcinoma pluća, karcinoma materice, itd. Dr. Kazuhiko Asai, koji je bio doktor nauka, proveo je više od 30 godina proučavajući germanijum seskvi-oskid i bio je vodeći u otkrivanju njegovih lekovitih svojstava.

Odličan antioksidans - Goji bobice

U svojoj knjizi “Čudo izlečenja – organski germanijum”, on je pisao o “električnom potencijalu” ćelija raka koji je dramatično drugačiji od normalnih ćelija. Zbog brzog razmnožavanja, “električni potencijali” ćelija raka su visoki i prolaze kroz izuzetno brze promene. Međutim, germanijum seskvioskid deluje tako da smanjuje “električne potencijale” ćelija raka tako što im oduzima elektrone. To, zauzvrat, suzbija aktivnosti abnormalnih (kancerogenih) ćelija i sprečava širenje karcinoma.

Primena

Goji bobice mogu se koristiti na različite načine. U kineskoj medicini koriste se u čajevima (zagrevanjem se polisaharidi izlučuju u čajnu vodu), supama ili se jedu sirove.

Međutim, treba biti oprezan jer germanijum nije univerzalno lekovito jedinjenje, a konzumiranje previše germanijuma može imati veoma negativne rezultate. Goji bobice mogu reagovati sa lekovima za dijabetes i krvni pritisak.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.