Nemačka – najlepši gradovi

Nemačka je puna istorije, od modernih do drevnih, šarmantnih gradova, zadivljujuće arhitekture i uzbudljivih događaja. Putnici moraju da se suoče sa zavidnim zadatkom odlučivanja gde ići, a to neće biti lako. Dok popularni gradovi poput Berlina, Hamburga i Minhena privlače pažnju, putnici koji istraže dublje će biti bogato nagrađeni.

Nemačka ima neke od najlepših gradova na svetu koji otkrivaju svoju neverovatnu prošlost dok putnicima pokazuju šta znači biti Nemac u današnjem vremenu. Naći ćete renesansne i barokne zgrade iz prošlih vremena koje sada služe kao dom šik restoranima i trendi kafeterijama.

Imali smo sreće da posetimo većinu ovih gradova i otkrili smo da svaki od njih ima svoj šarm. Rekao bih da je najbolji način da istražite puno gradova u Nemačkoj putovanje autom. Iznajmite automobil i koristite bilo koji od ovih gradova kao bazu za istraživanje okolnih regiona. Nećete biti razočarani. Da biste videli najbolje od prošlosti i sadašnjosti, nastavite da čitate naš vodič o najboljim gradovima u Nemačkoj.

Berlin

Nemačka, kao i njen glavni grad kombinuju slojeve bogate istorije nacije sa svim aspektima moderne metropole. Berlin, najveći grad Nemačke, vrvi izuzetnom arhitekturom. U tim svetim strukturama ćete naći ostatke nemačke priče, uključujući Rajhstag, Brandenburšku kapiju i Berlinski zid. Berlin je prošao kroz mnoge ere, od centra Kraljevine Prusije, Trećeg Rajha, do danas, vodećeg grada progresivnosti. Sve se meša da bi Berlin učinio jednim od najlepših gradova u Nemačkoj. Danas, putnici se zaljubljuju u najveći grad nacije zbog njegove modernosti. Berlin je trendi, sa živom muzičkom scenom u kojoj noći traju do ranih jutarnjih časova.

Nemačka

Minhen

Sa populacijom od nešto manje od 1,5 miliona, Minhen je enormno narastao od kada su ga osnovali benediktinski monasi. Sada treći najveći grad i dom čuvenog Oktoberfesta, Minhen je istorijski bavarski grad koji je postao jedan od najraznovrsnijih u zemlji. Datirajući iz 1100-ih godina, posetioci će brzo shvatiti kako je stekao nadimak “selo sveta”. Svojim širokim izborom muzeja i galerija prikazuje nemačku i međunarodnu kulturu. Okružen prelepim šumama, posetiocima će se takođe dopasti Nimpfenburg palata i zamak Blutenburg. Dok je katedrala Frauenkirche u Minhenu, remek-delo arhitekture, pažljivo obnovljena nakon što je uništena u Drugom svetskom ratu.

Nemačka

Hamburg

Jedan od najvećih gradova koji Nemačka ima, Hamburg, je prožet istorijom. Njegov zavodljiv horizont ne obuhvata nebo-skrapele, već bogate crkvene zvonike koji se ističu iznad svega. Ali možda najmemorabilniji deo Hamburga su kanali, uprkos tome što je udaljen od Severnog mora. Sa više vodenih puteva od Venecije, otkrićete grad sa više mostova nego bilo gde na svetu. Svi oni povezuju i vode vas do istorijske luke Hamburga. Kao i kanali, život i kultura u severnonemačkom gradu se takođe vrte oko luke i oživljenog HafenCity-a, rečne četvrti. Izvan vode, naći ćete zgrade koje prikazuju ugled Hamburga kao jednog od najstarijih i najboljih gradova u Nemačkoj. Otkrijte rimsku i neoklasičnu arhitekturu, prošetajte oko Binenalstera (prostrano jezero Hamburga) pre nego što istražite čuvenu Nedeljnu riblju pijacu.

Nemačka

Keln

Kakav god da vam je prvi pogled, pripremite se da podignete vilicu sa poda kada se Katedrala u Kelnu pojavi u vidokrugu. Uzdižući se do visine od 515 metara, visoki zvonici probijaju oblake iznad, pomažući Kelnu da se proglasi jednim od najlepših nemačkih gradova. U šest vekova koje je trajala izgradnja katedrale, Keln je razvio jedinstvenu kulturu. Duž reke Rajne, Staro gradsko jezgro je prožeto fascinantnim pričama iz prošlosti. Nekada rimsko uporište, pronaći ćete ruševine i podsetnike na ta drevna vremena. Ali dok prolazite pored starih rimskih i gotičkih građevina, Keln ne može da sakrije svoju modernu kulturu. Vibrantan i užurban grad, Keln ima jednu od najboljih noćnih scena u Nemačkoj.

Nemačka

Frankfurt

Sa aerodromom koji je toliko prometan kao i bilo koji na svetu, Frankfurt je već dugo vremena centralni deo Evrope. Kao svetsko čvorište, naći ćete obilje međunarodnih studenata koji koriste veze Frankfurta kao jednog od najvećih nemačkih gradova. Ali visok status Frankfurta se ne odnosi samo na moderni poslovni svet. Vekovima je bio centar trgovine i dom za monarhiju. Danas, posetioci mogu istražiti mnoge čuda, uključujući katedralu Svetog Bartolomeja i Frankfurtsko muzejsko šetalište. Šetalište se nalazi na obali reke i sadrži više od desetak zanimljivih muzeja. Nijedan nije popularniji od Stadel muzeja. Kasnije, uputite se ka šarenoj staroj gradskoj četvrti, domu Alte Brucke, istorijskog kamenog mosta.

Nemačka

Štutgart

U regionu Baden-Virtemberg, Štutgart je okružen očaravajućim brdima. Sa planinskog venca Schwartzwald i vinograda stiže svež vazduh koji uljuljkuje grad i oživljava njegove stare ulice. Ovde će posetioci moći da kombinuju istorijske građevine sa modernim sjajem. Iz Štutgarta, imaćete priliku da posetite muzeje Mercedes-Benz i Porsche duž reke Neckar. Iako nezaboravno, ubrzo ćete diviti se mnogim dvorcima u gradu i Ludvigzburgskoj rezidencijalnoj palati u istorijskom distriktu. Kasnije, uputite se ka modernom centru grada, gde ćete pronaći pešačku ulicu Königstrasse, Kraljevsku ulicu. Skoknite između restorana i butika, pre nego što iskusite Štutgartovu živahnu noćnu scenu.

Nemačka

Šverin

Nemačka na svom severoistoku ima Šverin koji spada među velike gradove poput Berlina i Kelna. Šverin je poznat kao Zemlja jezera, mesto koje je jednako lepo koliko je zabavno. Iza vode nalazi se šarmantni gradić sa izuzetno očuvanom arhitekturom koja potiče još iz 11. veka. Savršeni primer za to je Šverinski dvorac, koji je sada dom parlamentu države. Oko dvorca se prostiru uređeni vrtovi, puni simpatičnih jezera i mesta za piknik. Nakon toga, pogledajte predstavu u Mecklenburgskom pozorištu iz 19. veka ili se upustite u kajak na jezeru Šverin.

Nemačka

Nirnberg

Kaldrma ulica Nirnberga će vas voditi pored šarenih pastelnih zgrada dok saznajete sve o prošlosti grada. Poznat po ukusnim medenjacima koji se ovde prave još od 14. veka, Nirnberg je možda sada poznatiji kao lokacija Nirnberških procesa. Sve o tome možete saznati u Memorijalnom centru Nirnberških procesa. Ali kao prestonica Franonije, Nirnberg ima bogatu prošlost koja datira još od rimskih vremena. Tada je grad prvi put procvetao. Izgrađeni su srednjovekovni zidovi i razvijena tvrđava. Stari grad obećava da će impresionirati, sa takvim mestima kao što su Carski dvorac i stari trg.

Nemačka

Diseldorf

Mnogi gradovi u Nemačkoj prikazuju svoju upadljivu istoriju, što se ne odnosi na Diseldorf. Ali to ne znači da ne biste trebali dodati ovaj grad na svoju putnu listu. Diseldorf je kosmopolitski grad koji je mnogo više od svojih korena u biznisu. Grad je modna prestonica Nemačke, dom zanimljive umetničke scene i mesto za obaranje rekorda u obilasku barova. U starom delu Diseldorfa, Altštatu, naći ćete preko 300 barova i klubova na samo nekoliko blokova. To je činjenica koja je tom kvartu dala nadimak “najduži bar na svetu”.

Nemačka

Frajburg

Ako tražite neverovatno vreme i divnu zajednicu, odmah krenite prema gradu Frajburgu. Poznat po obilju sunčanih dana, Frajburg je jedan od najlepših nemačkih gradova. Posetioci bi trebali započeti svoju posetu kod centralnog Frajburškog münstera. Kula katedrale uzdiže se skoro 400 metara u visinu, a okolni trg je najprostraniji u Frajburgu. Tu ćete pronaći živahnu pijacu koja vodi ka bogatoj istoriji i starim građevinama dok idete dalje.

Nemačka

Lajpcig

Od svih manjih gradova koji bi jednog dana mogli konkurisati Berlinu, Lajpcig je na prvom mestu. Bohemski grad sa uzbudljivom, ali nenametljivom umetničkom scenom, zapadnonemački grad brzo će vam osvojiti srce. Ovde neće nedostajati stvari za raditi, sa širokim izborom muzeja zahvaljujući čuvenoj prošlosti Lajpciga. Ovde je Napoleon Bonaparta bio poražen. To možete dalje istražiti kod Spomenika bitke naroda. Dok lokalnu umetničku scenu možete videti u mnogim nezavisnim galerijama, izuzetan Muzej likovnih umetnosti je obavezan za posetu.

Virzburg

Dom tvrđavama i UNESCO svetskoj baštini, Virzburg je jedan od najistorijskijih gradova u Nemačkoj. Nekadašnji dom istaknutih knez-biskupa koji su živeli u Virzburg rezidenciji, grad ima fascinantnu prošlost koja čeka da bude otkrivena. Danas možete istražiti rezidenciju, UNESCO mesto koje je okruženo uređenim vrtovima. Još jedna nezaboravna znamenitost je tvrđava Marienberg. Ima impresivan izgled visoko na obalama reke Majn. Izgrađena u renesansnom i baroknom stilu, tvrđava je stajala četiri veka sve dok nije morala biti obnovljena nakon Drugog svetskog rata. Kasnije, završite dan na Trgu tržnice mešajući se sa lokalnim stanovništvom uz čašu Virzburg Hofbraua.

Hajdelberg

Spoj malog grada punog šarma i istorije čini Hajdelberg. Iako miran i rezervisan, nećete se dosađivati u Hajdelbergu dok skačete između istorijskih znamenitosti i uživate u lokalnoj gastronomskoj sceni. U okviru Starog grada Hajdelberga, naići ćete na palatu grada koja je sagrađena još u 13. veku. Sada u ruševinama, njena fascinantna silueta se ističe gde god se krećete u istorijskom delu grada. Nakon divljenja palati koja je postala poznata u nemačkoj eri romantizma, prošetajte Filozofskim putem i uživajte u mirnim pogledima duž reke Nekar. Za večeru pronađite sto u restoranu Šnicelbank i probajte najbolji šnicl u Nemačkoj.

Regensburg

90 minuta severno od Minhena, bavarski grad Regensburg je još jedan očaravajući primer srednjovekovnog dizajna. Može iznenaditi neke da je Regensburg bio originalna bavarska prestonica i osnovan mnogo pre Minhena. Duž reke Dunav, Regensburg je dom ruševina Rimskog carstva i zadivljujuće gotičke katedrale. Ova potonja datira još iz 700. godine. Od katedrale, prošetajte do bazilike Svetog Emerama okružene atmosferskim trgom sa udobnim kafićima i marketima. Drugi vrhunci uključuju prelepu gradska većnicu i kameni most, jedan od najstarijih u Nemačkoj.

Drezden

Na istoku Nemačke, blizu granice sa Češkom, Drezden je i star i nov. Tokom Drugog svetskog rata, mnogi delovi grada su pretrpeli veliku štetu. Srećom, u godinama koje su usledile, mnoge od istorijskih građevina su obnovljene. Grad sada ima drevni izgled sa mladalačkim “vajbom”. Stare fasade i građevine sada očaravaju kao što su to činile vekovima, pružajući novim posetiocima priliku da se dive nekim od najbolje arhitekture u zemlji. Vrhunci vaše posete će biti barokna palata Drezdenski Zwinger i renesansno dvorac Schlösserland Sachsen. Potonji je dom najveće porcelanske muralne slike na svetu, Furstenzug. Za moderne delove grada, prošetajte kroz četvrt Kunsthofpasage, sa ekscentričnim dizajnom koji je dom trendi restoranima i koktel barovima.

Bon

Mesto rođenja Betovena, Bon je već decenijama privlačno za ljubitelje muzike. U zapadnoj Nemačkoj, Bon je nekada bio prestonica nacije pre nego što se vratio u vrhunski položaj uz pomoć jednog ikoničnog kompozitora. Smestivši se na slikovitoj lokaciji duž reke Rajne, Bon je simbol nemačke kulture. Posetioci će imati raznovrsne i očaravajuće muzeje i galerije u kojima mogu iskusiti istoriju i visoku umetnost. Romanička crkva Bonner Munster će privući pažnju sa svojih pet visokih zvona. Pored katedrale je Munsterplac, veliki gradski trg i centar lokalnog života. Ali nijedno vreme provedeno ovde neće biti potpuno bez proslave Ludviga van Betovena. Pogledajte njegovu statuu na gradskom trgu pre nego što posetite njegovu rodnu kuću, koja je sada izuzetan muzej.

Fuhsen

Većina putnika ima Fuhsen na svom putovanju, čak i ne znajući to. Iako nije jedan od najvećih gradova na listi, grad je zapravo dom jednog od najposećenijih zamkova u Evropi, zamka Nojšvanštajn. Ali ovde ima mnogo toga da se istraži, barem pre i posle posete čuvenom zamku. Fuhsen ima snažnu vezu sa monaškim redom Sv. Benedikta, uključujući benediktinsku opatiju. Delovi zida koji je nekada okruživao srednjovekovni grad opstali su do danas, a kaldrmisane bulevari prikazuju redove prelepih gotičkih kuća. Pešačke ulice olakšavaju šetnju ovim šarmantnim gradom. Ali da odmorite noge, popnite se i uživajte u neverovatnom pogledu na Fuhsen i takođe na dvorac Linderhof. Nakon toga, posetite spektakularni Nojšvanštajn, zamak koji je inspirisao dom Snežane.

Majnc

Rajnhesen, najveći proizvođač vina koji Nemačka ima, deli mnoge sličnosti sa drugim poznatim vinogradarskim regionima poput Bordoa i Porta. Činjenica koja treba otkloniti svaku sumnju da ćete pronaći predivnu bocu vina. U središtu regiona je Majnc, vinska prestonica Nemačke. Podelite svoje vreme između istraživanja mnogobrojnih prelepih vinograda koji okružuju Majnc i Starog grada. U istorijskoj četvrti ćete pronaći klasične vinske taverne koje služe autentičan rizling i silvaner. Nakon što zadovoljite svoju potrebu za vinom, šetajte gradom do trga Markt i trga Kirschgarten. Odatle možete uživati u posmatranju ljudi i diviti se jednom od najšarmantnijih gradova koje Nemačka ima.

Hanover

Listopadni grad Hanover dolazi do života u proleće. Na reci Lajni, mnoštvo parkova i bašta u gradu ukrašava pejzaž beskrajnim cvetnim cvetovima, stvarajući očaravajuću sliku. Jedan od najboljih primera je Herrenhauzen bašte. Zavodljive kraljevske bašte mešavina su uređenih prostora koji potiču još iz 17. veka. Veliki vrt se smatra jednim od najboljih primera baroknog imanja u Nemačkoj. Ali Hanover nije samo proleće u parku. U Alštatu ćete biti okruženi istorijskim zgradama i važnim trgovima. Ovde možete doživeti rodno mesto Hanovera i njegov razvoj kroz vekove.

Potsdam

Četrdeset minuta jugozapadno od Berlina, Potsdam se lako može posetiti vozom. Ali mislimo da ima mnogo razloga da ostanete duže, od UNESCO svetske baštine do nemačke verzije Versaja. Potsdam je nekada bio okružen gradskim zidinama. Danas su ostale samo tri od pet kapija i rasprostranjene su po gradu. Ako vidite samo jednu, posetite Brandenburšku kapiju, atraktivni trijumfalni luk. Odatle, uputite se ka palati Sansusi. Izgrađena u 1740-im godinama, ova palata je poređena sa Versajem jer je takođe kraljevski odmor. S natopljenim sjajem, palata pruža uvid u nemačku kraljevsku prošlost. Na kraju, Potsdam je dom elegantnog parka Sansusi. UNESCO mesto je domaćin više palata, bujnih zelenih vrtova, antičkih rimskih kupatila i hramova.

Trier

Čast najstarijeg grada u Nemačkoj pripada našem poslednjem gradu. Trier je osnovan 16. p.n.e. kao deo Rimskog carstva. Iz tog razloga, to je jedan od najboljih gradova u Nemačkoj za ljubitelje istorije. Rimljani su možda došli i otišli, ali lepota Triera ostaje. Takođe, ostaci su tu kao dirljiv podsetnik od pre 2000 godina. Vrhunci uključuju Porta Nigru, dobro očuvanu kapiju iz srednjeg veka, i Carska kupatila. Tokom narednih vekova, dodati su Katedrala Svetog Petra, najstarija u Nemačkoj, i Bazilika Konstantina. Trier se takođe razvio u raj za ljubitelje hrane, sa pijacama na trgu Hauptmarkt i izvanrednim vinima iz okolnih regiona.

Ovo je pregled najpopularnijih gradova koje Nemačka može da ponudi. U ovoj velikoj zemlji ima mnogo više toga za otkriti. Bez obzira da li ste zainteresovani za istoriju starog sveta ili interesantnu kulturu, Nemačka ima sve to.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.