18 najboljih stvari koje možete raditi u Brižu (Belgija, 2023)

Briž, takođe poznat i kao “Brugge” na holandskom jeziku, jedan je od najbolje očuvanih bajkovitih gradova u Evropi. Nalazi se u zapadnom flamanskom regionu Belgije i zaista će vas preneti na mesta o kojima ste samo čitali u slikovnicama, dok vam istovremeno pruža mogućnost uživanja u modernim udobnostima i kuhinji.

Zamislite da šetate kaldrmom, pored vijugavih kanala prepunih labudova i katedrala iz srednjeg veka. Samo dodajte neke moderne prodavnice i miris čokolade toj sceni i dobićete očaravajući, srednjovekovni grad Briž.

Pogledajmo najpopularnije atrakcije u Brižu koje nećete hteti propustiti tokom posete ovoj očaravajućoj destinaciji.

1.Kej Rozari (Rozenhoedkaai)

Kej Rozari je najfotografisanije mesto u Brižu. Nalazi se na oštroj krivini kanala Dijver i pruža najlepši pogled u Brižu. Srednjovekovne zgrade smeštene su direktno pored kanala između kamenog mosta i mesta gde se kanali Dijver i Groenerei susreću. Nemoguće ga je promašiti, jer je popularno polazište za vožnje čamcem.

Otkrićete najužu ulicu u Brižu, baziliku i Riblju pijacu tokom pešačenja. Zatim ćete se ukrcati na turu čamcem na Keju Rozari i ploviti kanalima kako biste videli fasade prekrivene bršljanom dok plove ispod mostova, divno se diveći lepoti grada.

Posetite i 2Be – Beer Wall

Korisni savet: Uputite se do 2Be kako biste popili hladno pivo i videli čuveni zid sa pivima. Belgija je poznata po svojim pivima, a 2Be ima više od 1000 različitih vrsta piva duž svog zida dugog 30 metara.

Ljubitelji piva će obožavati ovu visoko ocenjenu turu. Ova pivska avantura u Brižu kreće pešice kako biste saznali više o belgijskom pivu i degustirali ga. Uključuje posete lokalnim skrivenim draguljima i popularnom pivskom baru. Tura obuhvata pet degustacija i tri lokacije, uključujući pivaru. Takođe se uklapa i mini degustacija čokolade.

2. Stari deo grada

Sa preko 117.000 stanovnika, Briž se često naziva “Venecijom Severa”. Sa kanalima koji prolaze kroz Stari grad okruženim velikim kanalom, Briž je savršeno mesto za pronalaženje kombinacije zabave i razgledanja. Ali za razliku od Venecije, imate mogućnost da otkrijete male tihe uglove u kojima možete da se opustite i uživate u raskoši.

Stari grad Briža je proglašen za UNESCO Svetsku baštinu, a njegovo malo područje ima veliki uticaj. Mnoge od najpopularnijih atrakcija u Brižu lako su dostupne dok lutate ulicama i istražujete kanale. Sa svojim jedinstvenim istorijskim stazama, crkvama i parkovima, otkrićete grad u Evropi koji se ističe u odnosu na ostale.

Preporučuje se privatna pešačka tura kako biste istražili centar grada. Videćete većinu najpoznatijih atrakcija u Brižu, poput Belfry of Bruges i crkve Onze-Lieve-Vrouwekerk koja sadrži Madonu i dete Mikelanđela. Lutaćete kanalima i prolazima, a završićete opcionom vožnjom čamcem duž kanala kako biste videli znamenitosti.

3. Jezero ljubavi

Jezero ljubavi (Minnewater) je mirni kutak smešten unutar Minnewater parka na južnom kraju Briža. Ova slikovita lokacija je idealna za mirne šetnje. Jedno od najfotografisanijih mesta je Most ljubavi koji prelazi preko kanala, a kaže se da ako pređete most sa voljenom osobom i ukradete poljubac, vaša ljubav će trajati zauvek.

4. Belfry Of Bruges

Belfry of Bruges, zaštićeni svetski spomenik, je srednjovekovni zvonik smešten u srcu srednjovekovnog dela grada Briža. Ova uzvišena remek-dela visoka 83 metra (272 stopa) pruža spektakularan panoramski pogled na grad.

Uspinjanje može delovati malo klaustrofobično, ali penjanje će se ispostaviti kao itekako vredno truda. Unutar zvonika, njegov karilon od 47 zvona se i dalje ručno odjekuje svakodnevno.

Belfort je poznat kao najvažniji i simboličan toranj u Brižu koji datira iz 13. veka. On je stojeći podsetnik na jedan od najstarijih primera srednjovekovne arhitekture. Moguće je da ćete prepoznati zvonik Belfry of Bruges koji je prikazan u poznatom filmu “In Bruges“.

5. Muzeji u Brižu

Briž ima mnogo umetničkih muzeja i galerija, a kartica Bruges: Museu Musea Brugge omogućava ulaz u 12 muzeja. Cene počinju od 33 evra i omogućavaju pristup Belfortu (Belfry of Bruge), Gradskoj kući, Groeninge muzeju, Liberty of Bruges, Sint-Janshuis mlinu, Našoj Gospojinoj od Lončarstva, Folk muzeju, Mikelanđelovoj “Madoni i detetu” i još mnogo toga.

Karticu možete aktivirati do jedne godine nakon kupovine. Da biste aktivirali karticu, možete direktno otići do atrakcije i skenirati vaš kupon na ulazu.

Jedno od neobičnijih mesta koje možete posetiti u Brižu je Muzej mučenja. Ovo je najstariji zatvor u Brižu koji datira iz 11. veka. Danas je pretvoren u muzej koji prikazuje okrutnost čovečanstva. Tu su autentični instrumenti za mučenje iz srednjeg veka. Tu su i voštane figure koje prikazuju neke od mučila, prenoseći vas u horore ovog ranog tamničkog prostora. Iako je teško, ponekad je važno videti šta su ljudi sposobni da bismo naučili da ne ponavljamo greške iz prošlosti.

6. Trg Markta u Brižu

Trg Markta poznat i kao Glavni trg (ili Bruges Markt), jedno je od najboljih mesta koje treba posetiti u Brižu. Danas je trg prepun restorana i prodavnica i koristi se kao mesto susreta lokalnih stanovnika. Trg Markta je takođe mesto sa koga možete se vozite fijakerom i istražujete grad!

Svaka zgrada na Trgu Markta je jedinstvena, i primetićete razlike u arhitekturi kroz vreme dok šetate kroz ovaj istorijski market. Za one koji žude za “životnom” šetnjom u prošlost, svakako posetite “Historium” smešten u trgu, koji pruža istorijsko iskustvo koje vas vraća u 15. vek!

Srednjovekovni trg Markta koristi se još od 958. godine i takođe je lokacija čuvenog zvonika Belfort. Poseta ovom mestu je nešto što jednostavno ne smete propustiti. Obratite pažnju na statuu Jana Breydela i Pietra de Koninka, koji su predvodili Flamanski ustanak protiv francuskog kralja 1302. godine.

Jedna od najromantičnijih stvari koje možete učiniti u Brižu je vožnja fijakerom. Fijakeri polaze sa Trga Markta i vode vas na polučasovnu vožnju kako biste videli kanale Briža, drevne mostove i prelepe trgove.

7. Trg Burg

Za one koji su zainteresovani za arhitekturu i istoriju, sigurno ćete uživati tokom celog vašeg boravka u Brižu. Trg Burg je trg koji je naseljen još od 2. veka i prikazuje primeri renesansne, gotičke i neoklasične arhitekture, uključujući Staru gradsku kuću – jednu od najatraktivnijih atrakcija u Brižu. Proći ćete kroz istoriju svaki put kad prođete pored neke zgrade na putu ka trgu Burg.

Istorijske zgrade u jednom od najstarijih delova Briža uključuju “Stadhuis”, poznatu i kao Gradsku kuću Briža, koja je sačuvana od svoje izgradnje 1376. godine, i Stari Građanski registar iz 1537. godine. Stara gradsku kuća je jedna od najstarijih zgrada u celom regionu, a grad se već više od 600 godina upravlja odavde. Postoji muzej u prizemlju koji vredi posetiti.

Takođe ćete videti istorijski Sud pravde, Crkvu naše Gospe i Palatu Slobode u Brižu (Brugse Vrije). Čak možete skoknuti do susedne stare ribarnice i mnogih slikovitih kanala!

Trg Burg je odlično polazište za istraživanje Briža. Sa trga, nastavite šetnju kako biste istražili šarene uličice koje vode do kanala. To je prelepo, besplatno i izuzetno fotogenično.

8. Crkva Naše Gospe

Crkva Naše Gospe (Onze-Lieve-Vrouwekerk) je očaravajuća lepota koja potiče iz 13. veka. Sa tornjem visokim 115,5 metara (379 stopa), Onze-Lieve-Vrouwekerk je najviša građevina u Brižu i navodno drugi najviši ciglani toranj na svetu. I evo jedne zanimljive činjenice, takođe je druga najviša ciglana zgrada na svetu.

Crkva prikazuje različita značajna umetnička dela umetnika poput mermerne Madone Mikelanđela. Vremenom je proširena i renovirana, a njena izgradnja je trajala oko dva veka. Trenutno se vrše dalje restauracije. Neka umetnička dela možda neće biti dostupna za razgledanje zbog renoviranja, međutim, većina ove impresivne crkve, uključujući Madonu, trebala bi biti dostupna.

9. Bolnica Svetog Jovana

Ova popularna istorijska muzejska zbirka nalazi se unutar srednjovekovne bolnice Svetog Ivana, odražavajući njeno više od 800 godina kao funkcionalne medicinske ustanove.

Sint-Janshospitaal je poznat kao jedna od najbolje očuvanih starih bolnica u Evropi. Sada muzej, pruža vam priliku da vidite kako su izgledale stare bolničke sobe i život u bolnici.

Što se tiče umetnosti, postoje mnoge zbirke iz raznih bogomolja koje su postojale u staroj zajednici Svetog Jana. Mnogi od tih dela su preneti na bolnicu Svetog Jana nakon pada Napoleona 1815. godine.

Pored ovih primera umetnosti visokog nivoa, takođe ćete pronaći donirana dela iz srodnih dobrotvornih organizacija, kao i čuvene ansamble iz 16. veka Hansa Memlinga unutar kapele.

10. Begijnhof

Kao UNESCO svetska baština od 1998. godine, Begijnhovi ili “Beguinagi” su bez sumnje jedinstvena karakteristika Evrope, posebno Belgije i Holandije.

Potičući iz sredine 13. veka, ovi istorijski kompleksi su prvobitno bili naseljeni zajednicom religioznih žena, poznatih kao begine, koje su živele svoje živote prema uzoru apostola. Begijnhof u Brižu je posebno poznat kao jedan od najbolje očuvanih. Neki od beginažnih kuća su otvorene za posetioce, gde možete zakoračiti unazad u vreme i dobiti osećaj kako je bilo živeti ovde!

Begine su živele u zajednici koja se sastojala isključivo od žena – udovica ili neoženjenih žena koje su želele da žive pobožnim životom. Begijnhof se i danas koristi kao stambeni prostor za redovnice i žene koje su izabrale da ostanu neoženjene.

Dok šetate njegovim malim kaldrmisanim ulicama, ostavićete za sobom bučnu atmosferu grada i naći ćete se u mirnom i spokojnom području.

11. Bazilika Svete Krvi

Slavna Bazilika Svete Krvi datira iz 12. veka. To je jedna od najpopularnijih atrakcija u Brugesu i ne sme se propustiti. Nazvana po Gospi i Svetom Vasiliju, ova poznata dvostruka crkva navodno sadrži ampulu sa kapima krvi Isusa Hrista.

Krv Isusa navodno je donesena u baziliku iz Svete zemlje posle krstaških ratova u 12. veku. Ova relikvija Isusa se svakodnevno iznosi u 14 sati kako bi posetioci odali počast.

Budući da je reč o dvostrukoj crkvi, primetićete dva jasno različita dela prilikom posete. Gornja crkva ima neogotsku arhitekturu i u njoj se nalazi relikvija svete krvi, dok donja kapela očuva svoje romaničke karakteristike. Nećete hteti da propustite priliku da lično vidite ovu jedinstvenu baziliku!

Bazilika Svetog Krvi, poznata i kao Baziliek van het Heilig Bloed, nalazi se u centru grada, zapadno od gradske kuće. Gradska kuća Bruggea takođe je poznata kao “Stadhuis”.

12. Groeningemuseum

Nema boljeg mesta za ljubitelje umetnosti da saznaju o belgijskoj umetnosti i istoriji od čuvenog Groeningemuseuma! Bruges ima mnogo umetničkih galerija, ali Groeningemuseum je jedan od najboljih. Ovaj muzej je izgrađen na mestu nekadašnjeg srednjovekovnog grada, manastira Eekhout, i pruža potpun vizuelni pregled različitih aspekata flamanske i belgijske umetnosti, kao i dela između 14. i 16. veka.

To uključuje i neoklasična dela iz 18. i 19. veka. Mnoga moderna umetnička dela posleratnog perioda i primeri flamanskog ekspresionizma takođe su istaknuti u muzeju, a ne smemo zaboraviti ni svetski poznatu kolekciju flamanskih primitivnih slika.

Naravno, mnoga od ovih dela su originalno stvorena upravo u Brugesu! Takođe je važno napomenuti da se redovno održavaju prelepe izložbe u Groeningemuseumu.

Ne zaboravite da posetite apoteke i baštu sa lekovitim biljem!

13. Loppem zamak

Nalazi se samo 10 km južno od centra grada, a Loppem Castle, iz 19. veka, ističe bajkovitu atmosferu Brugesa.

Sa prelepom neogotskom arhitekturom, Loppem Castle kombinuje svoj originalni enterijer i arhitektonsko stanje sa svojim vrtom u obliku lavirinta i velikom kolekcijom umetničkih dela kako bi vas odveo u prošlost.

Nakon Prvog svetskog rata, zamak je privremeno bio dom kralju Albertu I, čak je ugostio i kraljicu Elizabetu 1918. godine.

Šetajući kroz hodnike Loppem Zamk-a, oživljavaju se tragovi koje su ostavili umetnici i kraljevi prošlosti.

14. Park Hof Arents

Nakon toliko obilaska, bićete spremni za malo mira i tišine. Direktno iza muzeja Arentshuis, nalazi se prelep Hof Arents.

Ovaj šarmantni zeleni park smešten je uz kanale i nudi mali idilični most, umetnička dela na otvorenom i mnoge skrivene klupe među visokim drvećem.

Iako je muzej Arentshuis iz 18. veka svakako vredan posete, teško ćete naći mirnije mesto od Hof Arents parka.

15. De Halve Maan

Ljubitelji piva će uživati u poseti pivari De Halve Maan. Ova pivara datira iz 16. veka i prenosi se s generacije na generaciju. Poseta pivari je neizostavan deo posete evropskom gradu. De Halve Maan nudi svakodnevne ture kroz pivaru gde posetioci mogu uživati u čaši Brugse Zot Blond piva na kraju ture.

Dodatni savet: Još jedna prednost je mogućnost penjanja na vrh pivare i uživanje u panoramskom pogledu na grad, što vam štedi 10 evra koje biste inače potrošili za penjanje na vrh Belforta u Brugesu.

16. Jan Van Eyck Trg

Nalazi se u četvrti Hansa, Trg Jan Van Eyck nosi ime po poznatom slikaru Janu Van Eycku. Ovo je mirniji trg u odnosu na ostale trgove u Brugesu, ali vrlo je slikovit.

Tokom 13. do 15. veka, Bruges je bio trgovački centar između Engleske, Nemačke i Skandinavije, a ova istorijska četvrt Starog grada pruža vam osećaj kako je izgledalo to važno raskršće. Ovde možete videti stare palate bogatih trgovaca koji su se nastanili u Brugesu. Jan Van Eyck je bio podržavan od strane bogatih pokrovitelja u Brugesu, a na sredini trga nalazi se statua njega.

17. Vetrenjače

Svi znamo da je Holandija poznata po svojim vetrenjačama, ali i u Bruggeu ih ima! Zapravo, Brugge nije daleko od Amsterdama i mnogi ljudi iz Amsterdama odlaze na jednodnevne izlete u Brugge. Vetrenjače u Bruggeu postale su popularna atrakcija, sa nekoliko vetrenjača smeštenih neposredno van starog grada. Ponekad nazvan “šetnja vetrenjačama”, posetioci mogu prošetati i diviti se slikovitim vetrenjačama. U neke od njih možete ući i istraživati njihov enterijer. To je divan način da doživite delić holandske baštine dok ste u Bruggeu.

18. ChocoStory muzej čokolade

Nijedno putovanje u bilo koji belgijski grad ne bi bilo potpuno bez posete muzeju čokolade. Tura Muzeja čokolade ChocoStory vodi vas kroz vreme kako biste saznali o poreklu čokolade, a takođe ćete imati priliku da je i probate.

Da li ste znali da postoji 4000 godina duga istorija čokolade? Ovaj muzej čokolade ima tri faze koje prikazuju istoriju evolucije čokolade, proces njenog pravljenja i degustaciju.

Ostavite komentar