Naučite kako lako da narežete ananas

Bodljikav, žut, sladak i kiseo. Ananas je jedno od najpopularnijih tropskih voća u kome svi uživamo. Bilo da ga koristimo u slatko-slanom havajskom stilu s pršutom, kao preukusni džem namaz ili u letnjem koktelu, u ovom sočnom voću možemo uživati na mnogo načina. Ali, kako narezati ananas i doći do njegovih sočnih delova? Koje delove treba zadržati, a koje ukloniti? Čitajte dalje jer imamo nekoliko korisnih saveta kako lako narezati ananas!

Kako narezati ananas

Korak 1: Odsecite vrh i dno ananasa

Prvi korak u narezivanju ananasa je uklanjanje delova koje nije moguće jesti. Na dasci za rezanje, položite ananas na njegovu stranu. Držite telo ananasa da ga stabilizirate. Zatim, koristeći nazubljeni nož, odrežite krunu (zeleni deo s lišćem) i dno ananasa.

Korak 2: Ogulite koru ananasa

Za ovaj korak, pobrinite se da je vaš nož oštar. Nož s nazubljenim rubom će poslužiti sasvim dobro, iako možete koristiti i nož za guljenje. Držeći ananas uspravno, odrežite koru počevši od vrha prema dnu. Imajte na umu da biste mogli dobiti ananas neregularnog oblika – to je u redu, nije potrebno da bude savršeno cilindričnog oblika.

Korak 3: Uklonite središnji deo ananasa i narežite ga na komade

Metoda 1: Za kockice, krugove i štapiće od ananasa

Nakon što ste uklonili koru, ostaje još samo jedna stvar koju treba ukloniti – središnji deo ananasa. To je tvrdi unutarnji deo ananasa. Naučiti kako da uklonite središnji deo ananasa je zapravo prilično jednostavno. Jednostavno narežite ananas na četiri jednaka dela i uklonite središnji deo! Zatim, narežite ananas na željeni oblik – kockice, krugove ili čak štapiće. Ova metoda je odličan način za narezivanje ananasa kao slatkih dodataka za neku ukusnu havajsku pizzu!

Ako se pitate možete li jesti središnji deo ananasa, možete! Može biti tvrd i manje sočan, ali središnji deo je jednako hranjiv kao sočni deo ananasa. Osim toga, bogat je vlaknima.

Metoda 2: Za ananasove krugove

Ananasovi krugovi se koriste ne samo kako bi pružili dodatni ukus jelu, već i kako bi ukrasili hranu – kao što je to slučaj s tortom od ananasa! Najlakši način za dobijanje savršenih ananasovih krugova je korišćenje uređaja za uklanjanje središnjeg dela ananasa.

Držite oguljeni ananas uspravno na dasci za rezanje. Zatim koristeći uređaj za uklanjanje središnjeg dela ananasa, izvadite unutarnji deo ananasa. Konačno, položite ga na stranu i narežite kriške ananasa debljine 1/4 inča. Ako nemate uređaj za uklanjanje središnjeg dela ananasa, nema problema! Samo položite ananas na stranu i narežite kriške debljine 1/4 inča. Zatim, izrežite središnji deo pomoću noža ili okruglog kalupa za kekse.

Ako želite grilovati ananas, možete koristiti metodu 1 ili metodu 2, budući da grilovani ananas obično dolazi u obliku štapića ili krugova.

Kako narezati ananas bez noža

Nemate nož za rezanje ananasa? Nema problema! Možete i dalje uživati u ovom sočnom voću koristeći trik s odvajanjem ananasa! Imajte na umu da će se ova metoda primenjivati samo na zrele ananase.

  1. Prvo, uklonite gornji zeleni deo ananasa laganim uvijanjem.
  2. Zatim, labavo razdvojite sočne delove unutrašnjosti ananasa. Da biste to učinili, držite ananas uspravno i tapkajte njegov gornji i donji deo po radnoj površini ili nekoj tvrdoj površini.
  3. Postavite ananas na stranu, a zatim ga pritisnite snažno dok ga kotrljate.
  4. Izvucite male komadiće ananasa (sledite kružni uzorak koji okružuje svako “oko” ananasa. To će vam pomoći da odredite sočne delove koje treba izvući).

Kako odabrati ananas

Iako je dostupan tokom cele godine, meseci od marta do jula se smatraju sezonom ananasa, kada su sočniji i slađi ananasi dostupni gotovo svuda. Međutim, ako nisu u sezoni, najbolje je znati kako odabrati dobar ananas kada je ponuda mala u prodavnici. Naučiti kako izabrati ananas je gotovo jednostavno kao naučiti kako ga iseći – samo tri jednostavna koraka! Evo kako da prepoznate zreo ananas:

1. Nežno pritisnite ananas. Zreo ananas treba imati tvrdu spoljašnjost i mekano meso.

2. Obratite pažnju na boju. Ananas treba da ima zelenkasto-žutu nijansu sa skupom lišća svetlozelene boje.

3. Pomirišite osnovu ananasa. Ako miriše slatko, svež je i zreo.

Kako sazreti ananas kod kuće

Ako razmišljate o tome koliko je vremena potrebno da ananas sazri sam od sebe, on to ne čini. Uopšteno, ananasu treba oko 28 meseci da sazreva od trenutka kada je posađen, a još 6 meseci pre nego što bude dovoljno zreo da se ubere. Međutim, ubrani ananasi zapravo ne sazrevaju sami od sebe. To je zato što ne proizvode određeni gas – etilen gas, koji je odgovoran za sazrevanje voća. Dakle, kako da sazre ananas? Postoji tri jednostavna načina da to uradite.

1. Stavite ananase u papirnu ili plastičnu vrećicu zajedno sa voćem koje proizvodi etilen (kao što su banane, jabuke i paradajz) i čuvajte je na sobnoj temperaturi. Etilen je hormon koji pomaže sazrevanju voća, pa će postavljanje ananasa blizu ovog voća ubrzati njegovo sazrevanje.

2. Zakopajte ananas u nekuvan pirinač. Uklanjanje vlage iz voća ubrzava njegovo sazrevanje, a pirinač je prirodno sredstvo za sušenje koje će vam pomoći da apsorbujete vlagu.

3. Čuvajte ananas okrenut naopako. Pošto šećer poput skroba pomaže sazrevanju voća, okretanje ananasa naopako će pomoći šećeru, koji se obično nalazi na dnu ananasa, da dospe do gornjeg dela voća, što će ubrzati i ravnomernije sazrevanje.

Kako čuvati sveži ananas

Možete li zamrznuti ananase? Ili ih staviti u frižider? Da, možete! Zamrzavanje i hlađenje ananasa može produžiti njihov rok trajanja. Evo kako:

1. Hladite celi ananas. Čuvajte ananase u plastičnoj vrećici s rupicama. U frižideru, celi zreli ananasa može trajati 4 do 5 dana.

2. Hladite već iseckane kolutove ananasa. Stavite iseckane ananase u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ih stavite u frižider. Ovi iseckani ananasi su upotrebljivi u roku od 5 do 7 dana.

3. Zamrzavajte ananase. Samo otvorite i isecite ananase pre nego što ih stavite u plastične vrećice ili pokrivene posude za zamrzavanje. Ovi će trajati do 6 meseci.

Zaključak

Ukratko, ananasi mogu biti sačuvani i produženi njihov rok trajanja uz pomoć zamrzavanja ili čuvanja u frižideru. Celim zrelim ananasima moguće je produžiti svežinu četiri do pet dana kada se čuvaju u frižideru, dok se isečene kriške ananasa mogu konzumirati u roku od pet do sedam dana ukoliko se čuvaju u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru. S druge strane, zamrzavanje ananasa zahteva prethodno sečenje ploda i smeštanje u plastične vrećice ili hermetički zatvorene posude za zamrzavanje, a zamrznuti ananasi mogu ostati očuvani do šest meseci. Ovi jednostavni postupci omogućavaju nam da uživamo u svežem i ukusnom ananasu duže vreme, bez gubitka kvaliteta i nutritivnih vrednosti.

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.