Namirnice koje ne bi trebalo da konzumiramo na prazan stomak

Zdrava ishrana je od vitalnog značaja za naše fizičko i mentalno blagostanje. Ubrzana priroda naših života otežava udubljivanje u prehrambene navike – posebno kada su u pitanju izbori koje donosimo na prazan stomak.

Kafa

Nažalost, ovaj eliksir života ako se konzumira na prazan želudac može dovesti do kiselosti jer stimuliše lučenje hlorovodonične kiseline u sistemu za varenje, što može izazvati gastritis.

Sirovo povrće

Ovo je specijalno za one koji vode računa o ishrani i veruju da su salate odlične u bilo koje doba dana. Sirovo povrće ili salata možda nije najbolja stvar za jelo na prazan stomak. Pune su grubih vlakana koja mogu dodatno opteretiti prazan stomak. Takođe mogu izazvati nadimanje i bolove u stomaku kada se jedu na prazan stomak.

Citrusi

Agrumi poput pomorandže mogu povećati proizvodnju kiseline u crevima, povećavajući rizik od gastritisa i čira na želucu. A velika doza vlakana i fruktoze u takvom voću može usporiti vaš probavni sistem ako se jede na prazan stomak.

Začinjena hrana

Konzumiranje začina i čilija na prazan stomak može dovesti do kiselih reakcija i grčeva. Takođe može dovesti do probavne smetnje.

Slatka hrana i pića

Stiče se utisak da je ispijanje čaše sokova na prazan stomak zdravo, ali zapravo nije tako. To može dodatno opteretiti pankreas i jetru. Prerađeni šećer treba strogo izbegavati.

Gazirana pića

Gazirana pića su štetna za vaše zdravlje, na prazan stomak ili u bilo koje doba dana. Naša želudačna kiselina i gazirana kiselina iz gaziranih pića kada se pomešaju mogu dovesti do mučnine i problema sa gasovima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.