Moj partner više ne želi seks – šta činiti?

U poslednje vreme, na internetu često viđamo objave o seksu ili nedostatku istog. Mnogi od vas brinu da vaš partner više nije zainteresovan za vas jer nikada ne inicira seks. Često pitanje je “Zašto?”

Sasvim je normalno brinuti se da ste postali previše naviknuti jedno na drugo. Ali kada osetite da vaš partner više ne ulaže trud, to može postati začarani krug; prestajete da se trudite jer mislite da ni oni ne čine napor. Šta onda treba da uradite? To je uobičajeni problem, ali dugotrajna veza ne mora ugasiti uzbuđenje u vašem seksualnom životu. Istraživanja pokazuju da je normalno da seks opada, ali to ne znači da trebate odustati.

I dok veze u kojima uopšte nema seksa se mogu raspasti, ravnodušnost prema situaciji to samo pogoršava. Dakle, ohrabrite se činjenicom da brinete o tome; ako vam je stalo, verovatnije je da ćete preduzeti pozitivne promene.

Tačno je da mnogi parovi “prežive” bez seksa, tvrdeći da “seks nije ono što je važno u dugoročnoj vezi i da nije najvažnija stvar”. I dok te veze možda traju, parovi ipak propuštaju mnogo toga. Seksualna intimnost je jedna od najvažnijih stvari koje nas povezuju. To nas čini privlačnim i voljenim, emocionalno povezanim jedno s drugim i oslobađa nas stresa u današnjim užurbanim životima.

Zapamtite da postoji mnogo razloga zbog kojih vaš partner možda više ne želi seks, a to može biti privremeno.
  • Umor od posla ili brige oko dece.
  • Dosada od rutinskog seksa, sve vam je previše poznato, ili vaše telo više ne uzbuđuje partnera.
  • Samopouzdanje (vaše ili vašeg partnera) može biti smanjeno zbog debljanja, emocionalnih problema između vas, neslaganja u stavovima prema seksu, depresije ili nekog zdravstvenog stanja ili prošle afere.
Ali bez obzira na razlog, seks je veoma delikatna tema.

Setite se da trebate biti ljubazni prema sebi i svom partneru kada o tome razgovarate, ali imajte na umu da ravnodušnost nikada neće pomoći situaciji. Evo nekoliko stvari koje vam mogu pomoći…

  • Povremeno uložite trud i možda ćete uspeti da ponovo probudite strast.
  • Rad na svom fizičkom izgledu će pomoći da se bolje osećate u svojoj koži i budete samopouzdani, a samopouzdanje je dobro za vaš seksualni život.
  • Romantične večeri kod kuće ili izlasci, doterivanje i uživanje u dobroj hrani i vinu. Uložite trud kao što ste to nekada radili.
  • Isprobajte nove stvari u krevetu zajedno. Čak i ako vam se na početku čini čudno, pokušajte iznenaditi svog partnera i ne gubite svoj smisao za humor.
  • Nemojte se forsirati. Seks nije obaveza, i ako ste previše umorni ili jednostavno niste raspoloženi, bolje je da sačekate još jedan dan.
Kada se naviknete jedno na drugo, seks postaje manje spontan, a planirani seks može delovati neromantično.

Ali on može biti izuzetno uzbuđujući. Zašto onda ne biste predložili seks svom partneru s vremena na vreme i rekli mu da biste želeli naklonost?

Nerazumne misli poput “Moj partner me više ne voli ili ne privlačim ga više” neće pomoći. Teško je, ali pokušajte da ne dopustite da strahovi koji nastaju kad vaš partner ne inicira seks utiču na vašu vezu; to će samo stvoriti još više pritiska na situaciju, što može ubiti strast trenutno.

Najvažnije od svega, zabavite se i uložite trud… baš kao što ste nekad radili.

Ako vam se dopao ovaj članak, možda će vam biti korisni neki od naših drugih članaka o seksu i intimnosti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.