Misli senzualno, ne seksualno

U seksu nije samo reč o penetraciji ili orgazmu, već je senzualno iskustvo koje uključuje sva vaša čula i celo telo. Razmišljanje senzualno uklanja svaku anksioznost u vezi sa performansama i oslobađa vas da uživate u iskustvu, bez obzira na ishod.

Izloženost senzornim podražajima podstiče oslobađanje oksitocina (peptidnog hormona), koji je neophodan za seksualnu uzbuđenost i zadovoljstvo kako kod žena tako i kod muškaraca.

Dakle, angažujte sva svoja čula eksperimentišući sa:

Dodirima: isprobajte različite vrste dodira (i ne samo rukama) i teksture (na primer krzno, perje, losione za telo).

Zvukom: Pustite neku seksi muziku ili razgovarajte sa partnerom o svojim fantazijama.

Pogledom: Sredite se za spavanje (seksi donji veš ili posebne haljine), koristite prigušeno osvetljenje, zajedno gledajte seksi filmove.

Mirisom: Čisto telo je obično najbolje, tako da seksi feromoni mogu delovati kada se zajedno “oznojite”.

Ukusom: Isprobajte neke “hrane za lizanje” namirnice ili pretvorite telo vašeg partnera u voćnu salatu.

Razgovarajte SA, a ne jedno O drugom

Parovi koji se često svađaju često razgovaraju “o” umesto “sa” jedno drugim. Propovedanje, kritikovanje, gunđanje i optuživanje partnera su razgovori “o”. Partner koji sluša može postati defanzivan, agresivan ili se može jednostavno “pretvarati” da ne čuje i povući se iz dalje interakcije. Da biste razgovarali sa svojim partnerom, pokušajte sa PACT metodom (dole):

Posvetite pažnju onome što se govori tako što ćete gledati osobu koja govori. Pokažite da slušate gestovima poput klimanja glavom. I što je veoma važno, ne prekidajte.

Potvrdite ono što je rečeno tako što ćete to ponoviti svojim rečima.

Proverite odgovor vašeg partnera da biste videli da li je vaša interpretacija tačna. Ako nije, izmenite ono što ste rekli i ponovo iznesite.

Razmislite pre nego što progovorite i odgovorite bez optužbi, pretpostavki ili osuđujućih izjava.

Oprostite, čak i ako ne možete zaboraviti

Bilo bi klišejski predložiti da ako imate problem, jednostavno “oprostite i zaboravite”, jer zaboravljanje je nemoguće, a oproštaj zahteva više od samo reči. Ako planirate ostati s partnerom, morate oprostiti i osloboditi se prošlosti. Neće biti lako prevazići bolna sećanja, ali je neophodno ako želite nastaviti da živite zajedno bez sukoba i sprečiti da prošlost naruši vašu buduću sreću.

To znači da se sve što se dogodilo stavlja u isti deo sećanja kao i ono što se dešavalo pre nego što ste se upoznali. Na primer, ako je vaš partner bio neveran, pokušajte da o aferi razmišljate na isti način kao što razmišljate o vezama koje je imao pre nego što ste se upoznali. Bez više optuživanja. Ne izvlačite to svaki put kad nešto krene loše. Nemojte dozvoliti sumnjama i mašti da unište vaš odnos. Oslobađanje prošlosti znači započinjanje vašeg odnosa iznova – danas je prvi dan vašeg odnosa.

Pokažite svoju zahvalnost

Kada živimo s nekim neko vreme, često pretpostavljamo da naši partneri znaju i razumeju nas, pa nema potrebe da izražavamo svoju zahvalnost. Takođe, sa brzinom savremenog života, lako možemo zaboraviti da kažemo ili učinimo stvari koje će našem partneru učiniti da se oseća posebnim.

To je velika greška pretpostaviti da naši partneri znaju koliko su nam važni. Treba im reći ili pokazati koliko mislimo da su predivni, koliko smo zahvalni za ono što rade i koliko cenimo njihove osobine. Psihološka istraživanja su pokazala da podsećanje na dobre stvari u našem životu i izražavanje zahvalnosti može značajno povećati naš nivo sreće, učiniti nas uspešnijim i poboljšati naše zdravlje i odnose. Dakle, i vi i vaš partner ćete imati koristi od nekih lepih reči. Recite svom partneru nešto što vam se dopada, cenite ili vrednujete kod njih svakog dana i recite im šta volite da radite s njima.

Parovi koji se igraju zajedno, ostaju zajedno

Ovo možda jeste najvažniji savet od svih. Jedan od temelja zdravog odnosa je vreme koje parovi provode “igrajući” se zajedno. Igra nije luksuz – to je potreba. Psihološka istraživanja su pokazala da je igra jednako važna za naše fizičko i mentalno zdravlje kao dovoljno sna, pravilna ishrana i vežbanje. Igra nam pomaže da se opustimo i oslobodimo stresa svakodnevnog života, jača emotivne veze, razvija kreativnost, gradi otpornost i omogućava nam da razvijemo naviku da budemo srećni. Igra nas podstiče da budemo maštoviti, otvoreni i puni poverenja, što su ključni sastojci romantike.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.