Kako ne otkazati sastanak?

Dejting je najteža “igra” koju ćete ikada igrati. Malo ljudi igra pošteno, a pravila polovinu vremena nisu ni jasna. Pa, ne možemo mnogo toga učiniti po pitanju tog prvog dela, ali mislim da mogu malo pojasniti pravila izlaska, tačnije, kako NE otkazati sastanak.

To je ljudska priroda. Kada ste celu nedelju jedva čekali da vidite svoju novog simpatiju, otkazivanje će vas odmah baciti u emocionalnu krizu, posebno ako su bezosećajni prilikom otkazivanja planova. Niko ne voli biti na drugoj strani brzopletog otkazivanja sastanka, zato nemojte biti ta osoba koja nekoga na drugom kraju vaše poruke ostavlja nesrećnim.

S tim na umu, krenimo od jednog sigurnog načina da nekome stvorite negativan utisak: ne pozivajte. Otkazivanje putem tekstualne poruke skoro nikad nije prihvatljivo. Ako nemate apsolutno nikakvu alternativnu metodu komunikacije, uvek je bolje da nazovete svog partnera i kažete: “Hej, zaista mi je žao, ali večeras nećemo moći da se vidimo.” Slanje poruka ili e-mailova prepuno je nesporazuma i loše komunikacije, što olakšava drugoj strani da poruku protumači kao vašu bezosećajnost, i verujte mi, ogorčenost dolazi odmah nakon razočaranja. Štaviše, delujete previše sebično ako ne možete da se potrudite da zapravo pozovete osobu kojoj otkazujete.

Imajući to na umu, pružite puno ohrabrenja. Ako ste upravo otkazali nekome, osećaće se malo odbačeno, pa učinite sve što je u vašoj moći da im pokažete da ste jednako razočarani kao i oni. Neka znaju da ih ne odbacujete, već samo tražite da se sastanak odloži. Pokušajte nešto kao: “Zaista mi je žao što mi se ova prokleta prehlada baš večeras tako pogoršala. Jedva sam čekao da te vidim. Možemo li se videti sledećeg petka?”
To nas dovodi do još jedne važne tačke: dogovorite novi termin. Ništa ne govori “Nije mi stalo” kao otkazivanje bez predloga za budući sastanak. Ako ne želite da vaša simpatija tumači otkazivanje kao ignorisanje, pobrinite se da imate spremne druge opcije za sastanak. Osim toga, ne ostavljajte otkazivanje za poslednji trenutak! Ako su oni oslobodili svoj raspored zbog vas, a vi više ne možete da dođete, pobrinite se da imaju vremena da organizuju nešto drugo kako bi se zauzeli. Inače, samo dodajete uvredu povredi. Na kraju, ali najvažnije, nikada ne dajte lažne razloge. Prvo, malo nas je dovoljno vešto da uspešno izvede vernu laž. Čak i tada, uvek postoji mogućnost da budete uhvaćeni, a verujte mi, to nije lepo. Sve u svemu, ako niste baš zainteresovani za tu osobu, jednostavno je pogrešno da ih vučete za nos. Radije se suočite s tim (ili se suočite s tim, kako bilo) i prekinite vezu, umesto da držite svoj sastanak na čekanju.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.