Mira Murati: Albanka koja je razvila ChatGPT

Svi pričaju o ChatGPT-u, koji je razvio OpenAI. Ovo je tako sjajan alat koji je pomogao da se AI učini dostupnijom široj publici i otvorio nove mogućnosti za korišćenje AI u komunikaciji. Kao rezultat toga, privukao je pažnju i maštu ljudi iz različitih oblasti i industrija koji su uzbuđeni zbog potencijala veštačke inteligencije da revolucioniše način na koji živimo i radimo.
Ali ko je mozak koji stoji iza razvoja ChatGPT-a?

Mira Murati je ime koje stiče priznanje u svetu veštačke inteligencije (AI). Rođena i odrasla u Albaniji, ona je žena koja je dala značajan doprinos razvoju AI tehnologije. Trenutno je glavni tehnološki direktor (CTO) u OpenAI, jednom od vodećih svetskih instituta za istraživanje veštačke inteligencije. Mira Murati je mozak koji stoji iza razvoja ChatGPT-a, AI jezičkog modela koji je revolucionirao način na koji komuniciramo sa mašinama.

Rani život i obrazovanje

Murati je rođena u Albaniji 1986. Odrasla je u malom gradu i uvek je bila fascinirana naukom i tehnologijom. Studije računarstva završila je na Univerzitetu u Tirani, gde je diplomirala sa odličnim uspehom. Nakon što je završila osnovne studije, preselila se u Sjedinjene Države da bi stekla master diplomu iz računarskih nauka na Masačusetskom institutu za tehnologiju (MIT).

Karijera

Nakon što je završila master, Murati je počela da radi u oblasti vještačke inteligencije. Pridružila se OpenAI-u 2016. i brzo stekla ime kao talentovana i inovativna inženjerka. Godine 2019. imenovana je za CTO-a OpenAI-a, na poziciju koju i danas obavlja. Kao CTO OpenAI, Murati je odgovorna za nadgledanje istraživanja i razvoja AI tehnologije na institutu. Radi s timom inženjera i istraživača na razvoju vrhunskih AI modela i aplikacija. Jedan od njenih najznačajnijih doprinosa je razvoj ChatGPT-a, AI jezičkog modela koji može da se uključi u ljudski razgovor s korisnicima.

Ostavite komentar