“Martini, promućkan, ne promešan“ ili kratka priča o koktelima

James Bond je fiktivni lik i glavni junak u seriji britanskih špijunskih romana i filmova. Kreirao ga je britanski pisac Ian Fleming 1953. godine. Bond je tajni agent britanske obaveštajne službe MI6 (često se naziva “Double-O agent” zbog svog kodnog broja 007), čiji je zadatak da se bori protiv zločina i spasi svet od raznih opasnosti.

Kada govorimo o osobinama i navikama Jamesa Bonda, on je poznat po svom samouverenom stavu, hrabrosti, inteligenciji i sposobnosti da se izvuče iz raznih situacija. Takođe, Bond je poznat po svojoj sklonosti ka alkoholu, cigaretama i ženama, što su postali njegovi prepoznatljivi stereotipi.

Kada je reč o izgledu, Bond je poznat po svom crnom odelu i beloj košulji, koju oblači u gotovo svakoj situaciji, bez obzira na to da li se bori protiv neprijatelja ili izlazi na večeru. Takođe, Bond je poznat po svojim tehničkim gadgetima i oružju koje mu obezbeđuje britanska obaveštajna služba, a često koristi razne sprave i uređaje kako bi preživeo u opasnim situacijama.

U celokupnom opusu, Bond je prikazan kao inteligentan, surov, ali i romantičan lik, koji je u stanju da ostane pribran čak i u najopasnijim situacijama. On je postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih likova u istoriji književnosti i filma, a svaki Bond film je poseban doživljaj za sve ljubitelje akcije i špijunaže.

Piće James Bonda

U filmovima i knjigama o Jamesu Bondu, njegovo piće poznato je kao “Martini, shaken, not stirred” (Martini, promućkan, ne promešan). Radi se o koktelu koji se pravi od džina, vermuta i limunove kore, a Bond preferira da mu se servira u posebnom čaši, nazvanoj “Martini glass”.

Bond je takođe poznat po svojoj sklonosti prema viskiju i konjaku, a u nekim scenama se pojavljivao i sa čašom piva ili vina. Međutim, “Martini, shaken, not stirred” je postao njegov zaštitni znak i prepoznatljiv simbol Jamesa Bonda. “Martini, shaken, not stirred” je zapravo koktel koji James Bond često naručuje u filmovima i knjigama.

Što se tiče samog Martinija, on se priprema od džina i vermuta, a James Bond je poznat po tome što preferira da mu se Martini servira “shaken, not stirred” – odnosno da se koktel promućka, a ne promeša. Kada se Martini promućka, on postaje hladniji i malo mutniji nego kada se promeša. To je razlika u načinu pripreme koja može uticati na ukus, ali to je uglavnom stvar ličnog izbora.

Što se tiče sličnih pića, postoje različiti kokteli koji se prave od džina i vermuta, a koji mogu biti slični Martiniju. Na primer, postoji Dry Martini, koji se priprema sa manje vermuta nego u klasičnom Martini koktelu, i koji ima jači ukus džina. Postoji i Dirty Martini, koji sadrži masline ili njihov sok, i koji ima nešto drugačiji ukus od klasičnog Martini koktela.

U pogledu boje, Martini je obično bistra, sa zlatno-žutim tonom. Što se tiče mirisa i ukusa, to zavisi od sastojaka koji se koriste u pripremi koktela i od načina na koji se priprema. Martini ima karakterističan ukus džina, koji se može upotpuniti različitim vrstama vermuta, a ukus koktela može biti gorkast ili slatkast, u zavisnosti od odnosa sastojaka i načinu pripreme.

Ukratko, “Martini, shaken, not stirred” je koktel koji se sastoji od džina i vermuta, a James Bond ga često naručuje u filmovima i knjigama. Koktel se priprema promućkanjem, a ne mešanjem, što može uticati na ukus i na izgled koktela. Postoje slični kokteli, ali Martini se razlikuje u količini i vrsti sastojaka koje se koriste u pripremi.

Kokteli slični Martini koktelu

Postoje mnogi kokteli koji su slični Martini koktelu jer se i oni uglavnom prave od džina i vermuta. Neki od najpopularnijih sličnih koktela su:

Gibson

Sličan je Martini koktelu, ali se umesto limunove kore koristi luk.

Vesper

Ovo je koktel koji se pojavljuje u romanu “Casino Royale” i koji je James Bond naručio pre nego što je probao Martini. Sastoji se od džina, vodke i Kina Lillet vermuta.

Bronx

Ovo je koktel koji se sastoji od džina, slatkog i kiselog vermuta, te soka od pomorandže.

Negroni

Ovaj koktel se pravi od džina, slatkog vermuta i Campari likera.

Rob Roy

Ovaj koktel se pravi od viskija i slatkog vermuta.

Svi ovi kokteli su slični Martini koktelu jer se uglavnom prave od džina i vermuta, ali svaki ima neku karakterističnu razliku u sastojcima ili načinu pripreme koja ga čini jedinstvenim. Martini koktel se može naći u većini srpskih kafića i barova koji služe koktele. To je prilično popularan koktel i mnogi kafići nude različite varijante ovog pića. Međutim, ne može se garantovati da će svaki kafić imati sastojke i opremu za pripremu ovog koktela na način na koji ga preferira James Bond

(“shaken, not stirred”), ali uobičajena je praksa da se priprema na zahtev kupca prema njegovim željama.

Najpopularniji kokteli

Kada već pričamo o koktelima, možemo da vam preporučimo neke popularne koktele koji se lako pripremaju i ukusni su:

Mojito

Koktel od belog ruma, svježe mente, limete, šećera i soda vode.

Cosmopolitan

Koktel od votke, soka od brusnice, Triple Sec likera i sveže isceđenog limunovog soka.

Margarita

Koktel od tekile, Cointreau likera i limetinog soka.

Daikiri

Koktel od belog ruma, sveže isceđenog limunovog ili limetinog soka i šećera.

Long Island Iced Tea

Koktel koji se sastoji od tekile, gina, votke, belog ruma, Triple Sec likera, limunovog soka i koka-kole.

Naravno, postoje mnogi drugi kokteli koje možete isprobati, a najbolje je eksperimentisati i pronaći svoj omiljeni ukus. Takođe, možete tražiti preporuke od barmena u omiljenom kafiću ili baru.

Najomiljeniji kokteli fimlskih i književnih junaka

Postoji mnogo filmskih i književnih junaka koji su poznati po svojim omiljenim pićima ili koktelima. Ovde su neki od najpoznatijih primera:

The Dude (The Big Lebowski)

The Dude je poznat po svojoj ljubavi prema White Russian koktelu, koji se sastoji od votke, kahlua i mleka.

Don Draper (Mad Men)

Don Draper je poznat po svom izboru Old Fashioned koktela, koji se sastoji od burbona, angostura bittersa, šećera i kriške narandže.

Sherlock Holmes

U originalnim knjigama, Holmes je poznat po svom izboru vrlo jake kafe, koju često priprema sam. Međutim, u modernim adaptacijama, on često pije i druga pića, poput viskija.

Ron Burgundy (Anchorman)

Ron Burgundy je poznat po svom izboru Scotchy Scotch Scotch koktela, koji se sastoji od viskija, koka-kole i sladoleda od vanile.

Jay Gatsby (The Great Gatsby)

Jay Gatsby je poznat po svojoj ljubavi prema šampanjcu, koji je simbol njegovog glamuroznog životnog stila.

Hannibal Lecter (The Silence of the Lambs)

Hannibal Lecter je poznat po svojoj ljubavi prema Chianti vinu iz Toskane, koje često ispija dok jede.

Carrie Bradshaw (Sex and the City)

Carrie Bradshaw je poznata po svom izboru Cosmopolitan koktela, koji je često pila u društvu svojih prijateljica.

Indiana Jones (Indiana Jones series)

Indiana Jones je poznat po svom izboru Old Tom gin-a, koji često pije tokom svojih avantura.

Raymond Reddington (The Blacklist)

Raymond Reddington je poznat po svom izboru Rusty Nail koktela, koji se sastoji od viskija i Drambuie likera.

Jack Torrance (The Shining)

Jack Torrance je poznat po svom izboru Martinija, koji često pije u hotelskom baru tokom svog boravka u Overlook Hotelu.

Ovo su samo neki od primera filmskih i književnih junaka koji su poznati po svojim omiljenim pićima ili koktelima. Svaki od ovih likova ima svoju specifičnu ličnost i stil, koji se odražavaju i u njihovim izborima pića.

Da li volite piti koktele, i ako da, koji su vam omiljeni? Da li ipak uživate u nekim drugim pićima, možda ste ljubitelji vina, piva ili nekih žestina?

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.