Maltodekstrin – šta je to?

Maltodekstrin se nalazi na listi sastojaka mnogih prehrambenih proizvoda. Možda ste se pitali šta je to. Da li je bezbedan? Maltodekstrini su lako svarljivi ugljeni hidrati napravljeni od prirodnog kukuruznog skroba. Skrob se kuva, a zatim se koriste kiseline i/ili enzimi da bi se razbili skrob na manje polimere (proces sličan onom koji telo koristi za varenje ugljenih hidrata). Maltodekstrini se ne prave od ili ne sadrže proizvode od ječma. Maltodekstrini su polimeri dekstroze (ponekad označeni kao “polimeri glukoze”).

Maltodekstrin ne sadrži značajne količine proteina, masti ili vlakana. Maltodekstrini na bazi kukuruza su bezbedni za pacijente sa celijakijom jer ne sadrže proteine iz pšenice, ječma, ovsa ili raži. Međutim, mogu izazvati reakcije kod osoba koje su alergične na kukuruz. S obzirom da je veći deo kukuruza genetski modifikovan, ili da sadrži genetski modifikovane fragmente, maltodekstrini mogu sadržati GM fragmente, osim ako proizvod nije sertifikovan organski. Za dijabetičare, glikemijski indeks maltodekstrina smatra se metabolički ekvivalentnim glukozi (dekstrozi). Drugim rečima, ekvivalentan je šećeru, ali nije tako sladak.

Zašto se koristi?

  • Lako je svarljiv
  • Praktičan izvor energije
  • Sadrži otprilike 4 kalorije po gramu
  • Rastvorljiv je u hladnoj vodi
  • Ima nizak ili nimalo slatkast ukus
  • Pomaže u proizvodnji mnogih tečnih i sušenih prehrambenih proizvoda
  • Mnoge marke sojinog mleka sadrže maltodekstrin, čak i marke iz prodavnica zdrave hrane. Zato pažljivo pročitajte listu sastojaka vašeg omiljenog sojinog mleka.

Maltodekstrini i čvrsti kukuruzni sirup su smeše glukoznih polimera dobijene kontrolisanom depolimerizacijom kukuruznog skroba. Najčešće se kategorizuju prema dekstrozoj ekvivalentnosti (DE). DE je mera redukcionog dejstva u poređenju sa standardnom dekstrozom od 100. Što je veći DE, veći je stepen depolimerizacije skroba, što rezultuje manjom prosečnom veličinom polimera. Maltodekstrini su odlični za izgradnju čvrstih materija za standardne i niskomasne proizvode. Efikasni su pomoćni sredstva za sušenje raspršivanjem za arome, voćne sokove i druge proizvode koji se teže suše. Takođe su lako svarljivi ugljeni hidrati za prehrambene napitke.

Ostavite komentar