10 najboljih plaža na Malti

Bajja je malteška reč za plažu, i ako planirate da budete na Malti između aprila i oktobra, sigurno ćete planirati da veći deo svog boravka provedete na jednoj od mnogih prelepih bajjieta (množina od plaža). Omiljeni arhipelag u Sredozemnom moru verovatno ima više plaža nego što možete posetiti, pa gde početi? Imam odgovor – tačnije, 10 njih:

Ramla zaliv

Ovo je jedan od mojih ličnih favorita. Nalazi se na ostrvu Gozo i ima neki od najlepših i najmekših pesaka kojima će vam prsti ikada mrdnuti. Na malteškom jeziku plaža se zove Ramla l-Hamra, što znači Crvena plaža i potpuno ima smisla kada vidite njen jedinstveni narandžasto-crveni pesak. Ako želite da se odmorite od šetanja duž plaže, posetite poznatu pećinu Kalipso, smeštenu na litici koja gleda na Ramla zaliv. Potrebno je malo pešačenja da se tamo popnete, ali pogled je zaista veličanstven.

Plava laguna

Ostrvo Comino je svega oko 3,5 kvadratnih kilometara, ali nudi ove neverovatno plave vode koje će ispuniti vašu Instagram stranicu u tren oka. Toplo preporučujem da tamo stignete rano ujutru kako biste izbegli gužvu. Kasnije istražite ostrvo i njegove skrovitije delove – postoje mesta koja su savršena za ronjenje s maskom – čista plava voda i raznovrsna podvodna flora i fauna (možda čak i Nemo) uključeni.

Honodoq ir-Rummien

Ovo znači jama šipka na engleskom i nalazi se na jugu Goza, tako da bolje budite spremni sa fotoaparatom za još scenskih pogleda na Comino. Zbog svoje neverovatno bistre vode i mnogobrojnih prirodnih pećina, Honodoq ir-Rummien je popularno mesto za plivanje, ronjenje i ronjenje s maskom. Duž obale ćete pronaći drevne rimske solane – savršene da pritom naučite istorijsku lekciju dok upijate sunce.

Zaliv Sidro

Ovo se nalazi na severozapadnom delu ostrva, i više je poznato po selu Popeye nego samoj plaži: Zaliv Sidro bio je filmski set za muzičku produkciju Popeye iz 1980. godine, u kojoj je glumio Robin Williams, i od tada je postao velika turistička atrakcija. Sam zaliv obično nije toliko pretrpan kao druge plaže, ali litice, stene i pećine u ovom području čine neverovatna mesta za plivanje i ronjenje.

Zlatni zaliv

Obično, kada se reč “zlatni” stavi ispred nečega, trebalo bi da zvuči ekskluzivnije ili luksuznije; kao zlatna olovka ili zlatni povodac za psa. Pa, samo dodavanje reči “zlatni” ne čini pravdu ovoj plaži. Da sam je ja nazvao, verovatno bih je nazvao nečim poput: Najneverovatnija plaža na Malti ikada. (Ali nažalost je nisam ja nazvao.)

Zaliv Dwejra

Vraćajući se na Gozo, jedan od najpoznatijih simbola ovog ostrva je Plavi prozor: Velika stenska formacija u moru koja jako podseća na prozor. Ono što mnogi ljudi ne znaju, međutim, jeste da se odmah pored prozora nalazi mesto za plivanje. Malo je skriveno, ali samo pratite ronioce koji koriste ovaj duboki bazen za ronjenje.

Plaža Mgarr ix-Xini

Ovo je mala ali slikovita uvala, uz malu reku i strmo prirodno dolinu. Plaža Mgarr ix-Xini nalazi se na Gozo i jedna je od najskrovitijih plaža – savršena za mir i tišinu. Ne bi trebalo da vas iznenadi, ali i ovde ćete pronaći tu bistru vodu, više prilika za ronjenje s maskom i više podvodne flore i faune. (Ako vas to ne privlači, možda bismo vas mogli zainteresovati za penjanje uz stene s pogledom?)

Rajski zaliv

Ako ste bili u potrazi za rajem, onda ne tražite dalje: Rajski zaliv dobio je ime s razlogom, a plaža dolazi s predivnim pogledima, prirodnim pećinama i više lepote nego što vaš Instagram može podneti. Maltežani su takođe postavili mreže protiv meduza kako biste mogli da plivate bez stalne paranoje, što čini iskustvo mnogo zabavnijim. Ako vam je koža dovoljno naborana od provođenja ceo dan u vodi, istražite rajski krajolik na jednoj ili dve planinske ture.

Ghajn Tuffieha

Ako su vam netaknute plaže sa finim peskom po volji, onda ste pogodili dobitnu kombinaciju ovde: Ponekad nazivana Rivijera, Ghajn Tuffieha se nalazi pored Zlatnog zaliva i do nje se može doći samo preko strme stepenice (skoro 200 stepenika!), ali svakako vredi! Ovo je još jedna slikovita plaža, savršena za sve vrste aktivnosti vezanih za vodu i fotografiju: mnogo posetilaca dolazi zbog surfovanja i ostaje zbog predivnih zalazaka sunca.

Mellieha Bay

Treba li vam više peska? Onda usmerite svoju pažnju na najveću i verovatno najpopularniju peščanu plažu na Malti: Mellieha Bay, takođe poznata kao Ghadira Bay, dolazi s plitkom vodom koja je idealna za sve vaše šetnje i prskanja u vodi do članaka. Ako želite da se bavite aktivnostima na kopnu, pogledajte obližnji rezervat prirode Ghadira, gde se mogu naći razne male životinje, gmizavci i ptice.

Ostavite komentar