Kako se veštačka inteligencija koristi za otkrivanje raka dojke

Kako se era veštačke inteligencije ili AI nastavlja širiti, revolucionarna tehnologija se sada koristi kao alat za otkrivanje raka dojke.

Velika nova studija u radiologiji pokazuje da je veštačka inteligencija (AI) obećavajuće sredstvo za otkrivanje raka dojke u programima skrininga mamografije.

Istraživači sa MIT-a razvili su sistem koji koristi veštačku inteligenciju kako bi pomogao u predviđanju budućeg rizika od razvoja raka dojke, izveštava Popi Harlou za CNN. Ono što radi „je identifikovanje rizika. To može reći ženi da ste u visokom riziku od razvoja raka dojke pre nego što dobijete rak dojke“, kaže Lari Norton, medicinski direktor Lauder centra za dojke u Memorijalnom centru za rak Sloun Ketering.

Jedna velika studija procenjuje da mamografski skrining propušta oko 1 od 8 slučajeva raka dojke.

„Glavna prednost AI trenutno je što ubrzava čitanje mamografa, tako da radiolog može tačno da vidi više mamograma tokom određenog vremenskog perioda“, dr Lari Norton , medicinski direktor Evelin H. Lauder za rak dojke Centar u Memorijalnom centru za rak Sloun Ketering u Njujorku, rekao je za ” Dobro jutro Ameriko “.

Kod CAD, pacijent se podvrgava tipičnom mamografu, rendgenskom snimku dojke, a zatim se rezultati skeniranja podvrgavaju dodatnim kompjuterskim pregledima kako bi se označila područja potencijalnog raka. Medicinske smernice sugerišu da bi većina žena trebalo da počne da radi redovne mamografije počevši od 50 godina ili čak ranije, u zavisnosti od dodatnih faktora rizika.

Ostavite komentar