Kako san utiče na vaš trening

Mogli biste pomisliti da san nije važan ako pokušavate da se uformite i izgradite mišiće. Međutim, bili biste u krivu. U stvari, san ima ogroman uticaj na izgradnju mišića – a njegov nedostatak negativno utiče na vaš trening. Bez odgovarajućeg odmora, vaši mišići neće rasti toliko koliko bi mogli, nećete moći lako sagorevati masti, vaša tehnika može patiti. Pogledajmo bliže kako loš utiče na vaš trening.

Hipertrofija (rast mišića)

Ako ne spavate dovoljno, vaši mišići neće rasti onoliko brzo koliko bi mogli. To je zato što tokom sna, vaše telo oslobađa hormon rasta, koji pomaže u popravljanju i obnavljanju mišićnog tkiva. Zato je toliko važno da dobro spavate ako se bavite dizanjem tegova – vašim mišićima je potrebno vreme da se oporave i rastu.

Smanjenje oštećenja ćelija i popravka

San je takođe važan za smanjenje oštećenja ćelija i popravku ćelija. Tokom treninga stvarate sitne pukotine u mišićnim ćelijama. Ove pukotine moraju biti popravljene kako bi vaši mišići postali veći i jači. San je vreme kada vaše telo obavlja veći deo popravnog rada, pa ako ne odmarate dovoljno, vaši mišići neće moći pravilno da se oporave. Ako ne vodite računa o kvalitetu i količini sna, zapravo nanosite više štete nego koristi kada vežbate.

Obnavljanje glikogena (skladištenje energije za kasniju upotrebu)

San je takođe važan za obnavljanje zaliha glikogena. Glikogen je vrsta šećera koju vaše telo koristi za energiju. Kada vežbate, vaše telo brzo troši zalihe glikogena. Ako ih ne obnovite, nećete imati dovoljno energije za optimalan trening. San je vreme kada se najviše obnavlja glikogen, pa ako ne odmarate dovoljno, vaše telo neće imati dovoljno energije za najbolji trening. To može dovesti do umora, loše izvedbe i čak povrede. Dakle, ako želite da vežbate najbolje što možete, pobrinite se da dovoljno spavate.

Memorisanje motoričkih obrazaca (unapređenje tehnike)

Kada učite novu motoričku veštinu, kao što je nova vežba ili tehnika podizanja, važan je za konsolidaciju te motoričke memorije. To znači da ako ne spavate dovoljno, nećete moći brzo poboljšati tehniku. To može dovesti do frustracije, jer imate osećaj da ne napredujete. Dakle, ako želite da poboljšate tehniku podizanja, pobrinite se da dovoljno spavate.

Regulacija određenih hormona

Na kraju, san je važan za regulaciju određenih hormona. Na primer, testosteron i hormon rasta su dva važna hormona za rast mišića. Ako ne spavate dovoljno, vaše telo neće moći proizvesti dovoljno ovih hormona, što može rezultirati sporijim rastom mišića. Dakle, ako želite maksimizirati rast mišića, pobrinite se da dovoljno spavate.

Kao što vidite, san je izuzetno važan za vaš trening. Ako ne odmarate dovoljno, nećete moći da pružite svoj maksimum i nećete postići željene rezultate. Zato se pobrinite da dovoljno spavate – vaše telo će vam biti zahvalno!

Ostavite komentar