Kako pobediti mučninu tokom putovanja?

Mučnina tokom putovanja je vrlo česta pojava koja može pokvariti doživljaj putovanja. To se može javiti u avionu, automobilu ili čak i brodu. Mučnina može biti uzrokovana brojnim čimbenicima, kao što su promjena brzine i smjera kretanja, nesanica, stres i neprikladna prehrana.

Sledeći saveti mogu vam pomoći da sprečite ili umanjite ozbiljnost mučnine prilikom putovanja. 

1. Pazite na unos hrane, tečnosti i alkohola pre i tokom putovanja. Izbegavajte prekomerni tečnosti i hranu i koji vam ne prijaju ili zbog kojih se osećate neobično siti. Teška, začinjena hrana ili hrana bogata mastima može pogoršati mučninu prilikom putovanja kod nekih ljudi.

2. Pripremite plastične vrećice za slučaj mučnine.

3. Pokušajte da izaberete sedište gde ćete osetiti najmanje kretanja. Na primer, sredina aviona iznad krila je najmirnija. Na brodu, oni u kabinama nižeg nivoa blizu centra broda doživljavaju manje kretanja od putnika u višim ili spoljnim kabinama.

4. Ne sedite okrenuti unazad od pravca kretanja.

5. Sedite na prednje sedište automobila.

6. Ne čitajte tokom putovanja ako ste skloni mučnini.

7. Kada putujete automobilom ili brodom, ponekad vam može pomoći da pogled zadržite na horizontu ili na tačno određenoj tački.

8. Obezbedite dovoljan protok svežeg vazduha u prostoru u kome se nalazite ako ste u mogućnosti.

9. Izolujte se od drugih koji pate od istog problema. Slušanje drugih kako govore o bolesti kretanja ili gledanje kako povraćaju može pogoršati vaše simptome.

10. Pre polaska na put, konsultujte sa svojim lekarom oko lekova protiv mučnine koji mogu biti dobra preventivna mera. O njihovoj upotrebi i mogućim nuspojavama se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Mučnina tokom putovanja može biti frustrirajuća, ali srećom postoje koraci koje možete poduzeti kako biste je smanjili. Važno je paziti na svoju prehranu, hidrataciju i poštivati ​​svoje tijelo prije i tokom putovanja. Ako sve ostalo ne uspije, uzmite lijek protiv mučnine i uživajte u putovanju.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.