Kako očuvati zdravlje vašeg mozga

Naši mozgovi obrađuju preko 6.000 misli svakog dana. (Čini se da se većina njih događa baš kad pokušavate zaspati, zar ne.) Naravno, zdravlje mozga ne zvuči tako seksi kao, recimo, Pilates pokreti za okrugliju pozadinu, ali održavanje zdravog uma jednako je važno kao i održavanje zdravog tela. “Održavanje optimalnog zdravlja mozga ključno je za opšte blagostanje i kognitivne funkcije”, kaže lekari a evo šta nam još savetuju.

Imajte dovoljno sna: Istraživanja su pokazala da san omogućuje mozgu da eliminiše toksine i popravi oštećenja uzrokovana dnevnim trošenjem. To je zato što mozak konsolidira sećanja i učenje dok spavamo. Dakle, imajte dovoljno sna – posebno dovoljno REM sna – jedna je od najboljih stvari koje možete učiniti za očuvanje zdravlja vašeg mozga. To aktivira unutarnje čišćenje mozga.

Bavite se fizičkom aktivnošću: Redovna telesna aktivnost pomaže da se poveća protok krvi u mozak, podstičući rast novih moždanih stanica i poboljšavajući kognitivne funkcije. I, kao što svi znamo vežbanje oslobađa endorfine, a endorfini nas čine srećnima. Nije toliko važno šta radite koliko je važno da se jednostavno aktivirate. Hodanje se pokazalo kao jedan od najboljih načina za stvaranje fizičke i moždane kondicije.

Jedite više ovih namirnica: Preporučeno je da uključite namirnice koje poboljšavaju funkciju mozga u svoju ishranu, poput lososa, borovnica, orašastih plodova i zelenog lisnatog povrća. Ove namirnice su odličan izvor hranjivih stvari koje su prijateljske za um, uključujući omega-3 masne kiseline, antioksidante i vitamine. Dodaje da smanjenje ili eliminisanje šećera može imati snažan učinak na zdravlje mozga, jer je šećer “jedan od najštetnijih toksina koje možete uneti u svoj organizam”.

Koristite tehnologiju za usklađivanje moždanih talasa: Dobro zvuči, komplikovano, ali zapravo nije – pogotovo s napretkom tehnologije svesti. Usklađivanje moždanih talasa uključuje izlaganje mozga ritmičkim pulsacijama zvuka ili svetla kako bi se indukovale određene moždane talasne frekfencije. To može pomoći da se poboljša fokus, pamćenje i uopšteno funkcije mozga. Ovo možete postići i kroz određene vežbe disanja ili praktikovanjem joge ili tai chija.

Budi društveni: Društveno angažovanje može pomoći u održavanju kognitivne funkcije i promovisati opšte blagostanje. Studije o Plavim zonama – područjima na kojima ljudi žive najduže i najzdravije živote koje pokazuju da se zdravlje i dugovečnost poboljšavaju društvenom interakcijom. Zapravo postoji direktna korelacija između vašeg zdravlja i veličine vašeg društvenog kruga. Važno je izaći i umrežiti se, sklapati prijateljstva i družiti se. To je dobro za vaš mozak.

Praktikujte svesnost i meditaciju: Svesnost i meditacija mogu smanjiti stres i anksioznost, poboljšati pažnju i fokus i povećati opšte blagostanje. Istraživanja su pokazala da svesnost i meditacija mogu da promovišu pozitivne strukturne promene u mozgu, podržavajući njegovo ukupno zdravlje. Ako niste previše zainteresovani za meditaciju, postoji nekoliko alternativa koje možete isprobati.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.