Kako je ”rođen” fudbal

Fudbal kakav danas poznajemo počeo je u Engleskoj, sa postavljanjem pravila od strane Fudbalskog udruženja 1863. godine.

Od tada, dok su pravila sporta postepeno evoluirala (do tačke gde se sada koristi VAR, na primer), fudbal je više ili manje zadržao isti osnovni ustav i ciljeve.

Različite fudbalske igre postojale su pre toga u Engleskoj i igrale su se na travnjacima javnih škola, ali bez standardizovanog skupa pravila, igre su bile prilično haotične.

Postojao je niz različitih pravila, poput Kembridžskih pravila i Šefildskih pravila, što znači da je često dolazilo do nesuglasica i konfuzije među igračima.

Iako nijedno pojedinačno lice realno ne može tvrditi da je ‘izumitelj’ fudbala, Ebenezer Morley nazivan je ‘ocem’ Fudbalskog udruženja.

Iako Morley nije bio jedan od dečaka iz javnih škola, bio je osnivač Fudbalskog kluba Barnes, a upravo je njegovo pismo novinama Bell’s Life podstaklo istorijski sastanak na kojem su uspostavljena nova pravila.

Taj sastanak, održan 26. oktobra 1863. godine u Freemasons’ Taverni na Great Queen Street u Londonu, uključivao je predstavnike 12 klubova, a igra fudbala uskoro je bila kodifikovana.

Danas fudbalom globalno upravlja FIFA, koja je osnovana 1904. godine (41 godinu nakon FA).

IFAB (Međunarodni odbor za fudbalska pravila) naziva se ‘čuvarom’ Pravila igre i vođen je od strane FIFA-e, kao i četiri britanske asocijacije (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska).

Fudbal

Koji su bili rani oblici fudbala?

Iako oni koji se bave fudbalom u Engleskoj ponosno ističu da se mogu smatrati ‘izumiteljima’ modernog fudbala, drugi oblici su zabeleženi i to mnogo ranije.

Zaista, najraniji oblik fudbala smatra se “cuju”, koji se igrao u Kini tokom dinastije Han od 206. p.n.e. do 220. n.e.

“Cuju” se doslovno prevodi kao “udaraj u loptu”, a cilj igre bio je udariti loptu u mrežu. Kao i kasniji oblici igre u Engleskoj, cuju je zabranjivao upotrebu ruku.

U antičkoj Grčkoj takođe je postojala igra slična fudbalu koja se nazivala “episkyros”.

Naziv igre znači “zajednička lopta” i uključivala je dva tima igrača (sa brojevima sličnim fudbalu) s jednom loptom. Međutim, igračima je bilo dozvoljeno koristiti ruke.

“Episkyros” je često bio nasilan i veruje se da je donekle povezan s kasnijom antičkom rimskom igrom “harpastum”, što znači “odnesi”.

Možemo videti da je širom sveta nastalo mnogo različitih fudbalskih igara koje su se vremenom menjale.

Na sreću današnjih ljubitelja, FA i FIFA su odlučile uspostaviti novi standard, onaj uz koji mogu uživati ​​svi širom sveta. Ostalo je istorija.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.