Efikasni načini da pobedite stres

Ako ste pod stresom, bilo zbog posla ili zbog nečeg ličnog, prvi korak da se osećate bolje je da identifikujete uzrok. Najnekorisnija stvar koju možete da uradite je da se okrenete nečemu nezdravom da vam pomogne da se nosite sa tim, kao što je pušenje, piće i nezdrava hrana.

Ako ne preuzmete kontrolu nad situacijom i ne učinite ništa, to može pogoršati vaše probleme. Neki od ključeva dobrog upravljanja stresom su izgradnja emocionalne snage, kontrola nad situacijom, dobra društvena mreža i usvajanje pozitivnog pogleda.

Prošetajte

Vežbanje je fantastičan lek za ublažavanje stresa koji može da deluje za nekoliko minuta. Šetnja vam omogućava da uživate u promeni pejzaža, što vas može dovesti u drugačiji okvir uma, a donosi i prednosti vežbanja.

Dakle, bez obzira da li vam je potrebno samo da prošetate kancelarijom da biste se odmorili od frustrirajućeg zadatka ili odlučite da posle posla odete u dugu šetnju parkom, hodanje je jednostavan, ali efikasan način da podmladite svoj um i telo.

Zagrlite voljenu osobu

Fizički dodir može mnogo da ublaži vaš stres. Grljenje voljene osobe može biti posebno korisno. Kada nekoga zagrlite, oslobađa se oksitocin . Oksitocin je povezan sa višim nivoima sreće i nižim nivoima stresa. Oksitocin takođe uzrokuje smanjenje krvnog pritiska. Smanjuje hormon stresa norepinefrin i može izazvati osećaj opuštanja. Zato se nemojte plašiti da zamolite voljenu osobu za zagrljaj ako vam je potreban. To je dobro za oboje i može biti jedan od najjednostavnijih dostupnih oblika oslobađanja od stresa.

Izrazite zahvalnost

Zahvalnost vam pomaže da prepoznate sve stvari na kojima morate biti zahvalni. Bilo da ste zahvalni za sunčan dan ili ste zahvalni što ste bezbedno stigli na posao, razmislite o svim dobrim stvarima koje imate u životu. Zahvalnost vas takođe podseća na sve resurse koje imate da se nosite sa stresom, što može biti prilično osnažujuće. Studije takođe pokazuju da zahvalni ljudi uživaju u boljem mentalnom zdravlju, manjem stresu i boljem kvalitetu života.

Dakle, bilo da odlučite da vam postane navika da identifikujete na čemu ste zahvalni dok sedite za stolom ili odlučite da svaki dan zapišete tri stvari na kojima ste zahvalni u dnevniku zahvalnosti, neka vam zahvalnost postane redovna navika .

Izazovite sebe

Postavljanje sebi ciljeva i izazova, bilo na poslu ili van njega, kao što je učenje novog jezika ili novog sporta, može pomoći u izgradnji samopouzdanja. Ovo vam može pomoći da se nosite sa stresom. Takođe vas može navesti da želite da radite stvari i da budete aktivni.

Izbegavajte nezdrave navike

Ne oslanjajte se na alkohol, pušenje i kofein kao svoje načine da se nosite sa stresom. One mogu pružiti privremeno olakšanje, ali dugoročno, ove štake neće rešiti vaše probleme. Samo će stvoriti nove. Najbolje je da se pozabavite uzrokom vašeg stresa.

1 Comments

Ostavite komentar