Dijeta 80/20: Kako smršati a da ne odustajete od omiljene hrane

Dijeta 80/20 predstavlja fleksibilan pristup ishrani koji vam omogućava da uživate u omiljenoj hrani dok istovremeno gubite težinu. Ovaj model ishrane podrazumeva konzumaciju zdravih namirnica 80% vremena, dok preostalih 20% ostavlja prostor za manje zdrave opcije koje posebno volite.

Kako funkcioniše dijeta 80/20

Osnova dijete jeste konzumacija hranljivih i zdravih namirnica poput voća, povrća, nemasnih proteina i integralnih žitarica tokom 80% vremena. Ove namirnice bi trebale da čine osnovu vaših obroka, nudeći vam sve potrebne nutrijente i energiju. Preostalih 20% vremena možete se opustiti i uživati u hrani koju posebno volite, poput slatkiša, brze hrane ili drugih omiljenih poslastica, ali je važno zadržati umerenost i ne preterivati.

Prednosti dijete 80/20

Jedna od glavnih prednosti ove dijete jeste njena održivost. Za razliku od striktnih dijeta koje mogu biti restriktivne i teško održive na duge staze, dijeta 80/20 pruža fleksibilnost koja može doprineti lakšem pridržavanju zdravih navika u ishrani. Omogućavajući sebi povremene ‘prekršaje’, manje je verovatno da ćete osećati frustraciju ili da ćete se u potpunosti odreći dijete.

Dijeta 80/20

Kako praktikovati dijetu 80/20

  1. Planiranje obroka: Organizujte svoje obroke tako da 80% njih bude bogato voćem, povrćem, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Polovina vašeg tanjira treba da bude ispunjena raznovrsnim voćem i povrćem, dok bi druga polovina trebalo da uključuje integralne žitarice i nemasne izvore proteina.
  2. Uživanje u omiljenoj hrani: Dopustite sebi da 20% vremena uživate u manje zdravim opcijama, vodeći računa o veličini porcija i izboru hrane.
  3. Svesna ishrana: Usredsredite se na svesno konzumiranje hrane, obratite pažnju na to kako se osećate dok jedete i kada ste siti.
  4. Hidratacija i fizička aktivnost: Ne zaboravite na važnost hidratacije i redovne fizičke aktivnosti, koje su ključne za zdrav život i efikasno mršavljenje.

Dijeta 80/20 ne samo da vam omogućava da uživate u omiljenoj hrani bez osećaja krivice, već promoviše balansiranu ishranu i mentalno zadovoljstvo, što može imati pozitivan uticaj na vaše opšte zdravlje i dobrobit.

Pridružite se našoj Viber grupi!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.