Da li dijabetičari treba da jedu mango?

Da li dijabetičari mogu jesti mango? Pa, možda imate dijabetes, ali to ne znači da ne možete da uživate u njemu! Zapamtite, umerenost je ključna.

Da li dijabetičari izbegavaju neke od svojih omiljenih voća i povrća zbog dijabetesa? Možda je ovo tačno za sve pacijente sa dijabetesom. Strah od naglog porasta šećera u krvi sprečava mnoge ljude da jedu svoje omiljene obroke, posebno kralja voća. Verovatno ste pogodili ime. Da, pričamo o mangoima. Da li dijabetičari mogu jesti mango? Ako se to pitate, hajde da dobijemo stručni savet.

Poznat kao kralj voća, mango je jedno od najpopularnijih i hranljivo najbogatijih voća sa jedinstvenim ukusom, mirisom i aromom. Budući da je najomiljenije voće letnjeg perioda, teško je odoleti mu, ali radi zdravlja i zbog visokog sadržaja šećera, dijabetičari se plaše da ga konzumiraju i potpuno ga izbegavaju.

Dakle, bez daljeg odlaganja, hajde da saznamo da li dijabetičari smeju jesti mango ili ne.

mango

Da li je sigurno da dijabetičari jedu mango?

Pa, sigurno je da ako imate dijabetes, mangoi ne mogu biti vaše omiljeno voće, ali prema stručnjacima, ne trebate ih potpuno izbegavati. Možete i dalje uživati u mangoima, ali u umerenim količinama.

Mango sadrži prirodni šećer, što dovodi do povećanja nivoa šećera u krvi. Obično se ne preporučuje unos manga za dijabetičare jer ugljeni hidrati u mangoima povećavaju nivo šećera u krvi i mogu dovesti do sekundarnih medicinskih stanja.

Američka asocijacija za dijabetes (ADA) preporučuje da voće računate kao ugljene hidrate u svom planu ishrane. Ugljeni hidrati imaju preporučeni dnevni unos (RDA) od 130 grama dnevno. Osoba sa dijabetesom treba unositi 45 do 60 grama ugljenih hidrata po obroku i 15 do 30 grama za užinu.

Vaše telo pretvara ugljene hidrate koje jedete u šećer, što direktno utiče na nivo šećera u krvi. Mango treba konzumirati umereno kako bi se održala kontrola nivoa šećera u krvi. Preporučuje se da pazite na veličinu porcija. Takođe, održavajte razmak između unosa voća tokom dana.

Ovo je jednostavno da biste se uverili da ne unosite veliku količinu ugljenih hidrata odjednom, jer to može uticati na nivo glukoze u krvi nakon toga.

mango

Koliko je sigurno da dijabetičari konzumiraju mango?

Mangoi su bogat izvor vitamina A, vitamina B-kompleksa (osim B12), vitamina C i polifenola. Pored toga, sadrže i proteine, vlakna, bakar, folnu kiselinu, kalijum i magnezijum, što ga čini vrlo zdravim voćem.

Takođe može poboljšati vaš imunitet zbog svojih protivupalnih i antivirusnih efekata. Iako ima niski glikemijski indeks od 56, dijabetičari bi ga trebali konzumirati umereno.

Četiri srednje kriške manga sadrže 15 grama ugljenih hidrata. Za dijabetičare, možete ograničiti veličinu porcija i konzumirati jednu krišku svaka četiri dana.

Zapravo, takođe se preporučuje da dijabetičari mogu jesti mango kao deo mešane salate (paradajz, krastavac, luk, rotkvice, seckani korijander i 6-7 komadića manga sa malo soli) ili čak sa jogurtom! Pomešajte paradajz, luk, seckane listove korijandera i 4-5 komadića manga sa jogurtom i uživajte!

Ostavite komentar

JoomBooz © 2025. All rights reserved.