Četiri pokazatelja da je vreme za starački dom

Nezavisnost je nešto što postižemo kada postanemo odrasli, odselimo se, nabavimo automobil i započnemo karijeru. Dok se kroz život krećemo prema svojim starijim godinama, to je nešto što mnogi ljudi uzimaju zdravo za gotovo. Naravno, izgled gubitka ove nezavisnosti je zastrašujuć, ali često je potrebno da bismo živeli bogatijim životom tokom starijih godina. U ovom članku razmatramo Četiri pokazatelja da je vreme za starački dom.

Četiri pokazatelja da je vreme za starački dom

Izolacija

Prema popisu stanovništva SAD-a, oko 14 miliona starijih osoba živi samostalno. Kada osoba bilo kog uzrasta živi sama, to može dovesti do depresije, ali štetni uticaji su pojačani kada je reč o starijim osobama. Ako ste zanemarivali svoje hobije, izbegavali voljene osobe i borili se da pronađete zadovoljstvo u bilo čemu, najverovatnije je signal da je sada vreme da se preselite u starački dom.

Napredovanje bolesti

Starije godine donose osećaj slobode nakon penzije, ali dolaze i sa napredovanjem bolesti. Najčešći problemi su demencija, srčane bolesti i problemi sa pokretljivošću. Imati ove medicinske probleme često podrazumeva blisko praćenje i uzimanje lekova, što može biti izazovno ako odlučite ostati u svom domu.

Finansijske poteškoće

Dostizanje starosne dobi za penziju ne znači da morate prestati raditi, ali vaše telo verovatno neće moći da se nosi. Na kraju ćete morati oslanjati se na svoju penziju, koja možda neće biti dovoljna da podrži vaš trenutni način života. Kada troškovi života postanu preopterećujući, možda je vreme da se oprostite od svog doma i preselite se u starački dom.

Loša higijena i krhkost

Navigacija kroz starije godine može ostaviti ljude depresivnima, što može uticati na njihovu ukupnu higijenu, bez obzira na to da li su fizički sposobni. Kada predugo zanemarujete svoju higijenu, vaši bliski članovi porodice i prijatelji će primetiti prljav dom, gomilu prljavog veša i zanemareno uređivanje.

Kada ne brinete o svojoj higijeni, verovatno ni pravilno ne jedete, što ima lančani efekat i dovodi do osećaja krhkosti. Ako ste u ovoj situaciji, trebate preduzeti korake sada pre nego što neko od voljenih stupi i donese odluku umesto vas.

Gde možete potražiti podršku?

Nakon što prepoznate da vam je potrebna pomoć da biste živeli bogatim životom, potpuno je prirodno da tražite mesta za traženje podrške. Da bismo vas uputili, trebali biste istražiti ovu listu:

  • Starački domovi
  • Objekti za asistiranu negu
  • Razne humanitarne organizacije
  • Zdravstvena nega kod kuće
  • Naselja za starije osobe

Očuvanje nezavisnosti tokom starosti je važno, ali nije vredno žrtvovanja ukupnog zdravlja. Kada počnete prepoznavati znakove navedene gore, ne bojte se da zatražite pomoć – iznenadićete se koliko svet može biti podržavajući.

Ostavite komentar