Kako da majke balansiraju izmedju fakulteta i roditeljstva

Biti majka dok ste na fakultetu može biti izuzetno izazovno. Ne samo da se suočavate sa zahtevima škole, već sada imate i dodatnu odgovornost brige o novorođenčetu. Možda se suočavate sa nedostatkom željenog sna, finansijskim ograničenjima i teškoćama u pronalaženju čuvanja dece ili pomoći. Važno je da zapamtite da niste sami; postoje resursi koji vam mogu pomoći da olakšate život mladim majkama na fakultetu. Od besplatnih usluga čuvanja dece do stipendija i grantova specijalno namenjenih mladim majkama, postoji nešto što odgovara svakome.

Imati podršku od vršnjaka ili članova porodice takođe može biti izuzetno korisno pri snalaženju u ovoj novoj fazi života. Roditeljstvo je jedno od najnagrađujućih iskustava koje neko može imati. Naravno, ponekad može izgledati preplavljujuće. Ali važno je zapamtiti da ste sposobni da postignete svoje ciljeve i ostvarite svoje snove. Uz pravu podršku i savete koje ćete pročitati u nastavku, možete uspešno završiti fakultet i istovremeno uživati u majčinstvu.

Unapred planirajte

Kreiranje rasporeda i pridržavanje istog je ključno za svaku studentkinju-majku koja se bori između fakulteta i roditeljstva. Unapred planiranje pomaže mladim majkama da bolje upravljaju vremenom i odgovornostima, smanjujući stres tokom semestra. Pre početka svakog semestra, planirajte koje dane ćete pohađati časove, kada ćete učiti, kada ćete obavljati zadatke, kada ćete se brinuti o detetu/decu, itd. Ostavite malo slobodnog vremena u rasporedu kako biste mogli da se nosite sa neočekivanim zadacima ili događajima bez previše poremećaja u svakodnevnim aktivnostima.

Koristite servise za pisanja zadataka

Ako se suočavate sa teškoćama u praćenju gradiva uprkos prethodnom koraku, razmislite o korišćenju usluga pisanja zadataka. Ove usluge mogu vam pružiti eseje i druge zadatke prilagođene vašim potrebama i napisane od strane stručnjaka u određenoj oblasti. To će vam osloboditi malo vremena u rasporedu kako biste se mogli fokusirati na brigu o detetu/decu ili obavljanje drugih važnih zadataka. Takođe, možete pogledati besplatne uzorke eseja na internetu. Bez obzira na koji zadatak imate, čak i ako je to esejska tema popularne serije “Prijatelji”, pogledajte uzorke radova na internetu. To će vam dati nove ideje i uštedeti puno vremena.

Iskoristite resurse na kampusu

Većina univerziteta ima resurse posebno dizajnirane da pomognu studentkinjama-majkama da usklade fakultet i roditeljstvo. Istražite usluge čuvanja dece, stambene usluge, banke hrane, subvencije za čuvanje dece, mentorske programe za roditelje itd. koje su dostupne na vašem kampusu i iskoristite ih kad god možete. Ovo će vam olakšati upravljanje školom i roditeljstvom.

Tražite pomoć

Ne plašite se da zatražite pomoć kada vam je potrebna! Obratite se drugim studentkinjama-majkama koje su u sličnoj situaciji kao vi ili potražite pomoć od porodice i prijatelja. Mnogi univerziteti imaju mrežne grupe posebno dizajnirane za mlade majke koje se bore između fakulteta i roditeljstva; ove zajednice mogu pružiti podršku, savete, smernice i prijateljstvo tokom izazovnih vremena.

Uzmite pauze.

Biti studentkinja-majka može biti preopterećujuće i važno je uzeti pauze kada vam je potrebno. Odvojite vreme iz svog rasporeda da se opustite, oslobodite stresa i ponovo se energizujete. Ovo će vam pomoći da ostanete motivisani i sprečite iscrpljenost.

Postavite prioritete

Pre početka svakog semestra ili nedelje, postavite prioritete za ono što treba prvo uraditi. Zapišite sve zadatke za nedelju/mesec i zatim ih organizujte prema važnosti kako biste znali na šta treba prvo da se fokusirate. To će vam olakšati upravljanje školom, roditeljskim obavezama i drugim obavezama bez osećaja preopterećenosti.

Budite organizovani

Organizacija je ključna kada je reč o balansiranju fakulteta i roditeljstva! Pazite da su vaše beleške, nacrti i zadaci organizovani tako da im možete lako pristupiti kada su vam potrebni. Koristan je kalendar/agenda u kojem možete zapisivati važne datume i rokove; to će vam olakšati praćenje obaveza.

Pohađajte online kurseve

Ako je moguće, razmislite o pohađanju online časova umesto odlaska na predavanja uživo. To omogućava studentkinjama-majkama fleksibilnost da se prilagode svojim roditeljskim obavezama i ipak završe svoj školski rad. Proverite da li su kursevi koje nudi vaš univerzitet putem online platforme akreditovani pre nego što se prijavite za bilo koji kurs.

Koristite tehnologiju

Koristite tehnologiju kad god je to moguće! Korišćenje tehnologije poput video konferencija, online grupa za učenje i cloud skladištenja može olakšati upravljanje fakultetom i roditeljstvom. Tehnologija takođe može pomoći studentkinjama-majkama da se povežu sa drugim studentima i profesorima kada nisu u mogućnosti da prisustvuju predavanjima ili sastancima uživo.

Odvojite vreme za sebe

Važno je da mlade majke zapamte da su i dalje individue sa svojim potrebama i željama. Odvajanje vremena za sebe je neophodno; bilo da je to gledanje omiljenog filma ili čitanje knjige, uradite nešto što će vam pomoći da se opustite i napunite energijom svakog dana.

Balansiranje fakulteta i roditeljstva nije lak zadatak, ali je svakako moguće ako preduzmete prave korake.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.