Šta ako postoji sukob sa profesorom?

Naravno da sam se u nekom trenutku života susreo s konfliktnim situacijama s različitim ljudima. Svi smo imali profesore koji su pogrešno procenili naše greške ili nas ukorili bez razloga. Takođe se može dogoditi da se ne slažete s profesorima na fakultetu. Šta treba da uradite ako imate sumnje ili čak neslaganja s njima?

Zašto uopšte dolazi do sukoba u školi/fakultetu/univerzitetu?

Uvek su postojale tenzije između profesora i studenata. Nažalost, svaki student može sebe naći u takvoj situaciji. Međutim, ako rano prepoznate uzrok, možete izbeći opasne vrhunce.

Dakle, zašto uopšte dolazi do sukoba u školi, fakultetu ili na univerzitetu? Ni student ni profesor ne dolaze na nastavu s namerom da nekoga uvrede ili izazovu sukob.

profesor

Jedan od razloga je pad ugleda profesorske profesije, što uzrokuje gubitak njihovog statusa kao izvora autoriteta za studente. Verovatno ste videli studente koji se bahate prema svojim profesorima, dolaze kasno na nastavu ili ih otvoreno ismevaju.

Drugi razlog može biti taj što se studenti ocenjuju na osnovu svog znanja, a oni, pak, ocenjuju ono što dobiju.

Nemojte zanemariti ljudski faktor. Svi imamo dane kada se probudimo u užasnom raspoloženju i želimo ukazati na nedostatke u svemu. U takvim slučajevima jednostavno morate sačekati da oluja prođe i sve će biti u redu.

Ipak, postoje i situacije koje su zaista nepravedne, poput slučajeva kada je profesor otvoreno pristrasan. Ali tada se postavlja pitanje kako opisati takav stav.

Kako prepoznati pristrasnost profesora?

Prvo trebate razumeti šta je pristrasnost. To je namerno omalovažavanje određenog studenta od strane profesora. Na primer, ako ste na istom nivou odgovorili kao vaš kolega, ali on je dobio “izvrstan” a vi “dobar”, ili ako primetite neko nepoštovanje prema vama (na osnovu nacionalnosti ili izgleda) i drugi to primećuju, tada se trebate boriti protiv toga. Ali prvo trebate razumeti moguće razloge.

Pre svega, obratite pažnju na svoje ponašanje. Nepoštovanje prema profesoru i njegovim predavanjima (grubost, izostanci, stalno kašnjenje i slično) može rezultirati smanjenjem ocena. Profesor ne može odgovoriti na nepoštovanje s nepoštovanjem jer bi to bilo neetički, pa su ocene gotovo jedina opcija za uticaj na takvog studenta.

profesor

Pogledajte kako profesor postupa prema drugima ako mislite da je prema vama previše strog. Možda tako postupa prema svima. Naravno, takvo ponašanje kvari mišljenje o profesoru, a nesporazumi se na kraju razviju u sukob. Imajte na umu da ako profesor postupa nepravedno prema celoj grupi, imate pravo zajedno otići do dekanata da se reši taj problem ili zameni profesor.

Međutim, ako je profesor strog u vezi izostanaka, neizvršenja vaših radova ili nepripremljenosti za seminarske radove, onda mu je savest čista. Međutim, ako ne pripadate toj grupi u vašoj grupi, onda njihova senka može pasti na vas, zbog čega će profesori biti unapred postavljeni na negativan način, dolazak na vaše časove ili provođenje istih. Zbog toga se materijal može loše objasniti, a vi ništa nećete razumeti. U tom slučaju samo trebate uspostaviti odnos s njim i pokazati da vam je stalo do znanja.

Možete pokušati utvrditi koji je tip profesora vaš i kako rešiti sukob. Ukupno gledano, njih nije puno.

Vrste profesora i kako se ponašati s njima

Pošteni profesor

Ova vrsta osobe veruje da je njegov predmet najvažniji u celoj školi/fakultetu/univerzitetu, čak i ako vas podučava ne-ključnu disciplinu. Očekivaće da savršeno obavite planinu posla, gnjaviti vas zbog sitnih detalja i pomno pratiti vašu prisutnost.

profesor

Šta uraditi u takvoj situaciji? Ovde je vrlo malo opcija. Nije dobra ideja sve otpisati ili pustiti da se sve odvija samo po sebi, jer jedna greška može pretvoriti učenje tog predmeta u noćnu moru. Stoga morate sve temeljito naučiti.

Vampirski profesor

Nakon što studirate s takvim profesorom, osećate se potpuno iscrpljeno. Ali najgore od svega je ako se nešto dogodi u životu takvog nastavnika ili jednostavno nije raspoložen, tada počinje iscrpljivati ​​učenike, kako se kaže “sisati krv” i upadati u najmanje stvari.

Šta radimo ovde: slušajte njegova predavanja. Stoga sve radite kako on kaže. Naučite sve i pokažite da poznajete materijal.

Profesor sa načelima

Ova vrsta je najopasnija od svih, jer mu nikada i ni za šta nećete moći dokazati vlastite greške. Tražiće od vas savršeno znanje njegovog materijala, koji je jedini istiniti izvor znanja. Stoga se pripremite da ćete višestruko ispravljati zadatke ili seminarske radove. To može biti vrlo iscrpljujuće, a ponekad nećete imati dovoljno vremena za druge predmete. Ako imate takvu situaciju, potražite pomoć profesionalnog pisca eseja koji će vam brzo pomoći sa vašim zadacima.

profesor

Kako se najbolje nositi s njim: Vaš cilj je položiti njegov ispit. Dakle, da biste ga pobedili, važno je pokazati mu da ste dobar prosečni student koji nije pametan, prepotentan ili štreber, već samo spreman apsorbovati sva znanja koja profesor tako marljivo i revnosno podučava.

Mladi profesor

Deljeni su u dve vrste: oni koji razumeju i oni koji misle da su važniji od vas. Druga vrsta je prilično teška za komunikaciju, jer svoju nesigurnost pretvaraju u agresiju. Ali s prvom vrstom nećete imati nikakvih problema. Takvi će nastavnici biti spremni što više vam izaći u susret i pomoći vam u vašim studijama.

A kako se nositi s lošima? Pokušajte im pokazati da ih poštujete i pokušajte slušati i raditi sve što od vas zahtevaju.

Profesor s trikom

Budite spremni da će s takvom osobom biti puno problema. Dovoljno je da odlaže, stalno vam šalje na ispravke i iscrpljuje sve vaše nervne ćelije. Osim toga, čak će vam davati dodatne zadatke za vreme praznika i odmora.

Šta treba uraditi?

Pripremite se dobro za moguća pitanja i pokušajte da sve radite savršeno.

Da rezimiramo i odlučimo šta tačno treba izbegavati:

Šta nije potrebno raditi:

*Bezobraznost. Niko to ne voli, posebno prema profesoru sa godinama iskustva.

*Konstantno kašnjenje. Neki profesori će vam odmah na prvom času reći svoj stav. Na primer, neki dozvoljavaju kašnjenje od 5-10 minuta, dok drugi odmah zaključavaju vrata i ne puštaju nikoga unutra.

*Glasno razgovaranje. Ovo je takođe manifestacija nepoštovanja. Takođe ometa profesora, što ga čini ljutim. I nemojte sumnjati da će on tačno moći da utvrdi ko priča, čak i na času sa punom učionicom.

*Glupa pitanja. Naravno, svako može imati takva pitanja, ali glavna stvar je da ne preterujete. Pored toga, možete biti zapamćeni kao student koji neprestano prekida predavanja svojim nesporazumima.

Čak i izbegavanje ovakvih jednostavnih stvari će značajno poboljšati situaciju u sukobu.

Zapamtite:

profesor je takođe čovek, što znači da možete pokušati da uspostavite odnos s njim. Mirno pregovaranje i dobar stav mogu doneti vrlo dobre rezultate.

Ostavite komentar