8 razloga zbog kojih bi svako dete trebalo da nauči da kodira

Ako svoju decu želimo pripremimo za akademski uspeh, svako dete treba da nauči da kodira. Kodiranje za decu ne samo što pomaže u pobolјšanju njihove matematičke i veštine pisanja već im daje i dragocene veštine u životu i na kraju u radnoj snazi. Postoje različiti razlozi zašto je kodiranje važno da se nauči i zašto kodiranje treba da se uči u školama od ranog uzrasta. Deca koja ranije nauče da kodiraju, veća im je i šansa za uspeh.

Pomozite svojoj deci da nauče da kodiraju

Pre nego što pređemo na razgovor o tome zašto bi svako dete trebalo da nauči da kodira, možda ste došli ovde želeći da saznate KAKO možete da naučite dete da kodira. Lako je započeti sa podučavanjem dece kodiranju, čak i ako sami nemate iskustva sa kodiranjem! U stvari, sastavili smo spisak koncepata kodiranja koji čak i petogodišnjaci mogu da razumeju.

Postoji toliko mnogo načina da započnete sa podučavanjem dece kodiranju. Evo nekoliko predloga:

Započnite nepriključeni

Već danas možete da započnete kodiranje sa vašom decom! Jednostavno je, a sve što vam je potrebno su predmeti koje verovatno već imate oko kuće. Da biste prvo započeli sa učenjem osnove kodiranja, čak vam ne treba računar! Jedna od naših najpopularnijih aktivnosti kodiranja bez priklјučenja uklјučuje učenje kodiranja s špilom karata!

Postoji aplikacija za to!

Ako ste poput nas, borite se za odgovarajuće vreme na ekranu za vašu decu. Znamo da smo stigli do trenutka kada nas je još jedan YouTube video snimak dece kako otvaraju i pregledavaju igračke poslao preko ivice. Trudimo se da vreme na ekranu postane što edukativnije. Čak smo naucili našeg sina da svira klavir koristeci ovu aplikaciju!

Postoji puno neverovatnih aplikacija za kodiranje pomoću kojih vaša deca mogu da nauče da kodiraju, a da to ni ne shvate. Čak i popularne igre poput Minecraft-a imaju edukativno izdanje koje pomaže deci da nauče da kodiraju.

Započnite sa jednim satom kodiranja

Jedan od najlakših načina da se osete ukusi osnove programiranja za decu je u zabavi i BESPLATNOM satu aktivnosti kodiranja koja je dostupna na mreži. Ove aktivnosti su dizajnirane tako da traju samo sat vremena i mogu da daju deci i roditelјima priliku da shvate važnost učenja kodiranja.

Krenite na online kurs

Deca mogu da nauče kako da kodiraju iz udobnosti sopstvene kuće pomoću online kursa putem CodeWizardsHQ. CodeWizards nudi razne online kurseve za kodiranje učenika u osnovnoj, srednjoj i višoj školi. Ovi kursevi se izvode putem live streaminga tako da studenti mogu da nauče veštine kodiranja uz povratne informacije u stvarnom vremenu od svojih nastavnika.

Ali zašto je važno naučiti kako kodirati?

Zašto bi deca trebala da nauče kodiranje? Postoji toliko mnogo razloga za učenje kodiranja, bilo je teško odabrati samo 8 prednosti učenja kodiranja. Od veština rešavanja problema, mogućnosti posla, kritičkog razmišlјanja i kreativnosti, postoji toliko mnogo razloga za učenje programiranja. Pregledajmo zašto deca treba da nauče da kodiraju.

Evo 8 razloga zbog kojih je kodiranje važno naučiti za decu:

Programiranje pomaže deci da nauče da rešavaju probleme

Razumevanje računara i učenje osnova kodiranja pomažu deci da razviju uvažavanje kako stvari funkcionišu. Takođe ih uči kako softverski inženjeri koriste matematiku kako bi rešili probleme na logičan i kreativan način. To je važan razlog zašto kodiranje treba da se podučava u školama, tako da deca nauče ove veštine dok su mala.

Sposobnost rešavanja problema je osobina koja je korisna u životu uopšte. Svi želimo da naša deca postanu odlična u rešavanju problema kako bi mogla da prevaziđu bilo kakve nedaće sa kojima se suočavaju. Učenje kodiranja omogućava deci da nauče ovu vrstu veštine dok su mala i to može da im pomogne na putu u životu. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto je kodiranje važno da se nauči.

Kompjutersko programiranje pruža deci izazov i pomaže im da razviju otpornost

Kada deca nauče da kodiraju, razvijaju sposobnost da se oporave posle neuspeha. Oni uče da neuspeh nije nužno loša stvar, i u stvari, često može da bude nešto pozitivno, jer služi kao mogućnost učenja. Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg deca treba da kodiraju, jer će brzo naučiti da „otklanjanje grešaka“ vašeg koda predstavlјa polovinu zabave.

Kada ne uspete i pokušate ponovo, možete da učite na svojim greškama. Kodiranje omogućava deci da pokušavaju ponovo dok ne uspeju i proizvedu rezultat koji žele.

Kodiranje uči decu kako da misle

„Računar je bicikl za vaš um“ – Steve Jobs

Učenje kodiranja uči decu kako da razmišlјaju. Računarsko programiranje nije samo učenje načina unosa reda koda. Više se radi o učenju dece kako drugačije da razmišlјaju. Da bi mogao efikasno da kodira, programer mora da koristi logičko razmišlјanje. Moraju da budu u stanju da vide veliki problem i razdele ga na manje delove da bi ga rešili na efikasan način. To se naziva dekompozicija i jedna je od klјučnih karakteristika računarskog mišlјenja.

Deca kod učenja moraju da uzmu nejasnu ideju i koriste njihovu kreativnost da bi je pretvorili u nešto efikasno. Ako prvo rešenje ne uspe, pokušajte sa drugim. Ako ni to ne uspe, pokušaće ponovo dok problem ne bude rešen. Kodiranje pomaže u razvoju ovog načina razmišlјanja i ove vrste razmišlјanja su vrlo tražene.

Deca šire njihovu kreativnost kada uče kako da kodiraju

Kodiranje je važno da se nauči jer računarsko programiranje uči decu da eksperimentišu i daje im samopouzdanje za kreativnost. Oni će imati priliku da dizajniraju nešto što je u potpunosti njihovo. Deca napreduju od povratnih informacija koje dobiju kada stvore nešto što vole. Baš kao učenje jezika ili sviranje muzičkog instrumenta, deci je potrebna motivacija. Obično je gledanje rezultata usput dovolјno za kultivaciju ovoga, i to se događa kada deca nauče da kodiraju.

Pošto je kodiranje lako da se pokupi, naročito za decu, samopouzdanje dolazi lako. Kada deca nauče kako da kodiraju, to im daje priliku da budu samopouzdani i nešto naprave na zabavan i uzbudlјiv način.

Zašto je učenje kodiranja tako važno? Za nas je kreativnost na vrhu liste! Volimo kreativne igre i aktivnosti koje naša deca mogu da stvore kodiranjem. Kodiranje ne mora da bude dosadno, u stvari kodiranje može da bude zabavno!

Kompjutersko programiranje je budućnost

Kada pogledate kako se svet razvija, kodiranje je izuzetno korisna veština koju treba da posedujete. Sve je veći broj preduzeća koja se oslanjaju na računarski kod, a ne samo na one u tehnološkom sektoru.

Dete koje nauči kako da kodira imaće prednost u životu sa više mogućnosti zapošlјavanja koje su mu u budućnosti dostupne, bez obzira u kojoj industriji se odluče da uđu, bilo da je u tehnološkom sektoru, finansijama, maloprodaji, zdravstvu ili drugom. Ovo je važan razlog zašto kodiranje treba da se uči u školama.

Postoji nedostatak veština u softverskoj industriji

Iskusni računarski programeri su u potrazi i sa napretkom tehnologije svakim danom se pojavlјuju sve veće mogućnosti za karijeru. Zaposleni koji mogu da kodiraju su budućnost i veoma su traženi u bilo kojoj industriji.

Pošto je teško doći do kvalifikovanih računarskih programera, njihove plate mogu da budu na visokom nivou. Ako deca u mladosti nauče da kodiraju, njihovo iskustvo počinje mlado i veća je verovatnoća da će odrasti sa interesovanjem za softversku industriju, što će doprineti našoj budućnosti.

Kodiranje pomaže deci da nauče kako da se zabave sa matematikom

Kodiranje je jezik matematike. Zamislite da se kodiranje uči u svakoj školi? Učenje za programinje uklјučuje mnoge veštine, uklјučujući organizovanje i analizu podataka. Deca mogu da povećavaju njihove matematičke veštine tokom kodiranja, a da to ni ne shvataju. Korištenje njihovih logika i veština izračunavanja dok stvaraju nešto njihovo, može da učini matematiku privlačnijom i zabavnijom. Još jedan veliki razlog zašto bi kodiranje trebalo da se  uči u školama.

Kodiranje je učenje dok se zabavlјate

Ako želite svom detetu da pružite nešto prijatno za učenje što će takođe biti edukativno i pomoći mu da nauči, učenje kodiranja je savršen dar. Možete da čitate o razlozima zbog kojih je kodiranje važno, ali jedan od glavnih je da ih izazovete dok se zabavljaju!
Deca će naučiti razne veštine i uz vežbu steći neke važne veštine koje mogu da im pomognu kroz sve načine života, i ako mogu sve to da rade dok se zabavljaju, zašto da ne?

Kada bi moje dete trebalo da nauči da kodira?

Prema našem mišlјenju, podučavanje dece kodiranju je nešto što može da se učini već u predškolskom uzrastu.

Već u petoj godini života deca mogu da nauče osnovne pojmove kodiranja.

Čak i deca koja ne umeju da čitaju mogu da nauče da kodiraju sa kodiranjem zasnovanim na blokovima. Pogledajte aplikacije za kodiranje koje deci mogu da pomognu da sa 4 ili 5 godina nauče da kodiraju.

Zašto je kodiranje važno da se nauči?

Prošli smo kroz neke velike razloge zbog kojih je kodiranje važno da se nauči i to ne samo dea već i svi drugia. Ako imate dete, pružajući mu priliku da uči o tehnologiji i načinu rada računara, sigurno ćete mu dati prednost u životu. Učenje kodiranja dok su mladi postaviće ih za uspešnu budućnost.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.