5 načina da ostanete aktivni i upravljate dijabetesom tipa 2 – bez teretane

Od kako mi je dijagnostikovan dijabetes tipa 2, tokom godina sam naučio da je fizička aktivnost ključna za održavanje kontrole nad nivoom šećera u krvi. Takođe mi pomaže da bolje spavam i držim nivo stresa pod kontrolom. Međutim, nemam članstvo u teretani. Evo pet načina da se vežbate bez članstva u teretani.

1. Kretanje tokom radnih pauza

Moj posao zahteva da provodim puno vremena ispred računara. Čuo sam da “sedenje je novo pušenje”, pa sam usvojio novi način da se uverim da se kretam tokom radnog dana. Koristim metodu poznatu kao Pomodoro tehnika: postavim tajmer na 25 minuta, isključim telefon i potpuno se fokusiram na jedan zadatak koji treba da obavim. Kada tajmer zazvoni, uzimam 5-minutnu pauzu. Obično to uključuje odlazak sprat niže i čekanje da voda proključa kako bih mogao da popijem šolju čaja. Dok čekam, ili brzo hodam oko kuhinje ili istežem zadnje lože, kvadricepse i listove. Ako veći deo dana provodite za radom na računaru, pravite pauze svakih pola sata i kretajte svoje telo. Možete izvesti nekoliko joga položaja ili trčati uz stepenice.

2. Kraće šetnje nakon obroka

Verovatno mislite da jednostavno nemate vremena da vežbate 30 minuta svaki dan, kako većina lekara preporučuje. Na kraju krajeva, imate dug put do posla, zahtevan posao i toliko obaveza prema porodici. Nemate polusatni blok slobodnog vremena u svom rasporedu. Ali da li ste znali da tri intervala od po 10 minuta vežbanja imaju iste zdravstvene beneficije kao i jedan trening od 30 minuta? Koliko bi bilo teško da brzom šetnjom provedete 10 minuta posle svakog obroka? A ako to radite sa članom porodice ili kolegom, usput ćete imati i društvenu interakciju.

3. Bavljenje baštovanstvom

Baštovanstvo je zaista fizički zahtevna aktivnost, bilo da kopate, čupate korov, okrećete kompost, nosite velike vreće malča ili gurate kosilicu za travu. Boravak napolju na suncu takođe pruža dozu vitamina D, koji je važan za zdrave kosti i zube. Dodatno, možete uzeti korak dalje i gajiti svoje povrće i začinsko bilje u bašti – to je zabavno, ispunjavajuće i veoma korisno za vašu ishranu.

4. Isprobajte vežbanje putem video snimaka

Pre oko godinu dana, otkrio sam online video snimke vežbi. Počeo sam sa laganim aerobikom, zatim prešao na intenzivnije kardio vežbe. Vremenom, čak sam kupio nekoliko bučica i stalno gledam preko interneta čime da pojačam svoju kolekciju sitnih sprava za vežbanje.

5. Idite na planinarenje

Ako vam je dosadno šetanje po kraju, potražite lokalni park. Mnogi parkovi imaju staze za šetanje gde možete vežbati dok prolazite kroz šumu i posmatrate životinje i biljke. Skoro u blizini svakog grada postoji i neko izletište ili šetalište kroz prirodu na koje smo sigurno i zaboravili da postoji, možda je sada pravo vreme da im se vratimo i počnemo redovno da ih posećujemo.

Zaključak

Ostajanje aktivnim radi pomoći u kontroli dijabetesa ne mora biti dosadno. Koristite svoju maštu i pronađite zabavne načine da se krećete. Teretana nije neophodna.

Foto: Pixabay

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.