11 kuhinjskih predmeta koje bi trebalo baciti, prema stručnjacima

Mnogi od nas često zapadnu u razmišljanje da li bismo trebali da zadržimo neke od ovih kuhinjskih predmeta za crne dane ali ponekad jednostavno moramo sebi dozvoliti da se odvojimo od njih. Od kesica kečapa u kuhinjskoj fioci, do izlomljenih šolja i jednokratnih kuhinjskih aparata koje retko koristimo, verovatno ima više od nekoliko predmeta u vašoj kuhinji koje biste mogli baciti.

Kutije za poneti, pribor za jelo ,začini

Svi se osećamo krivim kad bacamo plastične kesice sa priborom za jelo i kesice soja sosa iz lokalnog restorana za poneti, ali se lako nagomilavaju i uzrokuju zbrku u fiokama u kuhin

Preporučuje se da ih koristite za pakovane obroke ili jednostavno bacite. I ne zaboravite da uz narednu porudžbinu napomenete da ne želite te dodatke.

Kuhinjski aparati koji vam nisu potrebni

Preporučuje se da pogledate svoje manje kuhinjske aparate i vidite da li neki od njih mogu obavljati više od jednog posla, a zatim odaberite samo jedan da zadržite.

Da li vaš procesor hrane može istovremeno da služi kao sokovnik? Ili da li vaš blender može da melje začine?

Takođe, ona primećuje da aparati često dolaze sa mnogo dodataka, mnoge od kojih možda nećete više nikada koristiti.

Ako ne planirate da pravite hleb u svom procesoru hrane, nema potrebe da ga zadržite, kaže ona. Bacite sve što znate da nikada nećete koristiti.

Previše posuda za odlaganje hrane

Da li se svaki put kad otvorite orman u kojem držite posude za čuvanje hrane suočavate s lavinom posuda? Da li se plašite ostataka jer to znači da ćete morati tražiti dno i poklopac koji se podudaraju?

Nema svrhe zadržavati posude za čuvanje hrane koje nemaju poklopac. Sortirajte i uparite poklopce i oslobodite se svih onih koji nemaju par.

Previše istih namernica – kupovina na veliko

Iako se kupovina u većim količinama promoviše kao odličan način za uštedu novca, to ne funkcioniše uvek, posebno ako nemate dovoljno prostora. U maloj kuhinji, to može izazvati više nereda nego koristi.

Ako nemate prostor da napravite dobro skladište za sve te rezerve i velike količine, kuhinja brzo postaje neupravljiva. Morate razumeti šta je realno skladištiti u svojoj kuhinji i držati se tih ograničenja.

Ako ste pretrpani stvarima koje ne možete skladištiti, postoje narodne kuhinje koje će rado primiti prehrambene proizvode koji su još uvek upotrebljivi.

Kese za ponovno korišćenje

Preporučuje se da se oslobodite svih tih papirnatih kesa za kupovinu koje čuvate.

Zadržite samo nekoliko njih, a ostale reciklirajte ili donirajte. I uvek ih čuvajte na mestu gde ćete se zaista setiti da ih ponesete sa sobom u prodavnicu (na primer, u gepeku automobila!).

Kese za ponovnu upotrebu imaju smisla samo ako se zaista koriste.

Posuđe koje je oštećeno i ima naprsline

Treba odmah baciti posuđe koje ima naprsline.

Čak i ako je naprsnina ili oštećenje na vašem tanjiru, činiji, posudi za pečenje ili šolji za kafu izgleda sitno, morate ga baciti. Oštri rubovi nisu samo opasni, već naprsline u posuđu mogu skrivati neželjene bakterije.

Sledeći put kad pomislite da naprsnina nije tako strašna, zapamtite da može pružiti povoljno okruženje za razmnožavanje bakterija.

Višak nepotrebnih šolja

Većina ljudi ima mnogo više šolja nego što im je potrebno i zauzimaju puno prostora. Preporučuje se da zadržite samo svoje omiljene šolje i donirate ostale. Možda to znači set savršeno usklađenih šolja, ili možda volite nekonvencionalan, neskladan izgled, ali u svakom slučaju, ne treba vam dvadeset četiri šolje.

Začini kojima je istekao rok

Koliko je star vaš origano? A bosiljak? Da li imate tucanu papriku koja je tu još od 2014. godine?

Začini gube ukus i snagu vremenom, pa ako su istekli, nije vredno zadržavati ih.

Preporučuje se da, dok se rešavate isteklih začina, napravite spisak začina koje ste bacili kako biste ih mogli ponovo kupiti sledeći put kada idete u kupovinu.

Uputstva za upotrebu

Ako brinete da će bacanje uputstva za korišćenje mikrotalasne pećnice rezultirati upozorenjem o grešci koju ne znate kako da rešite, ne brinite. Sigurno je da možete baciti uputstva za upotrebu većine aparata i tehnoloških uređaja, jer je skoro sve dostupno online.

Ne dozvolite da uputstva za upotrebu zauzimaju prostor u važnoj fioci ili ormanu. Uvek se preporučuje da se isti bace ako je reč o malom uređaju koji je jednostavan za upotrebu ili ako možete pristupiti informacijama o proizvodu online.

Oštećene plastične posude

Bacite sve plastične posude za čuvanje hrane koje imaju udubljenja ili bele tragove koji često nastaju nakon zagrevanja u mikrotalasnoj pećnici.

Udubljenja znače da se plastika raspada i da površina više nije netaknuta, te da možete uneti plastiku u svoj organizam svaki put kad jedete iz tih posuda. One više nisu sigurne i trebalo bi ih baciti, ne samo radi sređivanja prostora, već i radi vašeg zdravlja.

Dobro je ponovno koristiti stvari poput kutija za poneti i posuda za jogurt, ali ne za čuvanje hrane jer su namenjene samo za jednokratnu upotrebu. Umesto toga, možete ih koristiti u garaži.

Stari sunđeri za pranje posuđa

Sunđeri za pranje posuđa ne bi trebalo da traju večno – njihov vek trajanja je verovatno mnogo kraći nego što mislite.

Oni skrivaju bakterije i mikrobe, zato ih bacite i zamenite svežim sunđerom svake nedelje.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.