10 čudnih stvari o trudnoći

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih razdoblja u životu žene. Telo prolazi kroz mnoge promene kako bi stvorilo idealno okruženje za rast i razvoj bebe. Od hormonskih promena do fizičkih simptoma poput jutarnje mučnine i umora, trudnoća može biti izazovna ali i nezaboravna avantura. Svaka trudnoća je jedinstvena, pa se očekivana majka treba osloniti na zdrav razum i savete svog lekara kako bi osigurala zdravu trudnoću i porod.

Trudnice mogu razviti dijabetes tokom trudnoće

Gestacijski dijabetes se javlja samo tokom trudnoće i obično nestaje nakon rođenja bebe. To je za mene predstavljalo veliko iznenađenje tokom moje prve trudnoće. Gestacijski dijabetes se može javiti kod svih budućih majki, čak i kod onih koje su zdrave i u formi. Morala sam privremeno izbaciti voće i ugljene hidrate tokom trudnoće kako bih prirodno smanjila nivo šećera u krvi i zato što sam bila samo blago dijabetična, promena ishrane bila je sve što sam morala da uradim kako bih izbegla razvoj bolesti.

Averzija prema mirisima i hrani

Bio sam u potpunosti spremna za ovo, jer je to nešto što često čujete od trudnica. Prijateljice su mi pričale o njihovim ličnim borbama sa mirisima koje nisu mogle podneti. Kaže se da se tokom prvog tromesečja vaše čulo mirisa dramatično pojačava, kao i vaše čulo ukusa. Najupečatljivije odbijanje hrane koje sam doživela bilo je prema burgerima. Sećam se da sam jela jedan od svojih omiljenih hamburgera i mislila sam da je izuzetno suv i tvrd. Moja prijateljica koja je jela samnom imala je isti takav burger i nije doživela isto iskustvo kao ja. Ali nakon tog jednog zalogaja, izgubila sam svu želju za burgerima i nisam mogla da jedem bilo šta iz tog lokala ili da probam drugi burger bilo gde tokom celog narednog perioda, čak i nakon što sam rodila.

Zdrava kosa i nokti

Zbog dodatnog pojačanja hormona, žene često doživljavaju predivan sjaj u trudnoći. Znam da ste čuli tu izjavu ranije. Za mene, iako nisam doživela predivno rumenilo koje neke žene dožive, imala sam koristi od rasta kose i noktiju. Budući da sam u industriji hrane, moji nokti su bili izloženi mnogim oštećenjima, postali su lomljiviji i nisu rasli brzo koliko bih želela. Međutim, kada sam zatrudnela, moji nokti su rasli brzo i bili su jaki. Imala sam najbolje prirodne nokte ikada tokom trudnoće.

Opadanje kose nakon porođaja

Žene koje nisu rađale verovatno nisu čule mnogo o ovome, ali žene koje su rađale su upoznate sa ovim neželjenim efektom. Istina je da će vam kosa opadati nakon porođaja. Novi rast kose će se na kraju pojaviti, ali će dugo trajati da porastu u duge niti, što znači da ćete imati ovaj “frizzy” izgled na kosi, na liniji kose, mnogo meseci, ponekad čak godinu dana.

Vaše srce postaje veće

Zbog toga što srce mora jače da radi kako bi pumpalo krv kroz vaše telo i matericu, srce se povećava u veličini tokom trudnoće. Simbolično, volela bih da mislim da vaše srce raste i zbog toga što imate više ljudi u svom životu koje sada volite, vašu novorođenu bebu. To je neverovatan osećaj kada razmišljate o ljubavi koju imate prema svom “pecivu u rerni”, čak i pre nego što ih upoznate. Zamislite kako se osećate kada ih konačno upoznate.

Mozak mame

Da, ovo je stvarno. Možda su u pitanju hormoni ili jednostavno imate previše stvari u životu sada kada u vašem telu raste ljudsko biće. Zamagljene uspomene i kratkotrajne memorije su nešto s čim sam se susrela tokom trudnoće. Nakon nekih istraživanja ovog fenomena, postoji objašnjenje za to. Iz prošlih istraživanja čini se da se volumen mozga buduće majke smanjuje tokom trudnoće, posebno tokom trećeg tromesečja. Koliko je to ludo!

Kratkoća daha

Ovo je nešto što nisam očekivala, s obzirom na to da sam bila fit i aktivna pre trudnoće, kao i tokom trudnoće. Ali primetila sam da često uzimam vazduh između rečenica i da mi nedostaje daha ako ulazim u duže razgovore, što mi nikad nije bio problem. Razlog ove nagle potrebe za čestim uzimanjem daha je povećana količina progesterona u telu. Hormon proširuje kapacitet pluća, što omogućava mami da prenosi veće količine kiseonika za bebu u stomaku.

Proširene vene

Ovo sam doživela drugi put. Bilo je izuzetno ružno jer sam imala po celim nogama. Velika količina krvi koja se kreće kroz vene tokom trudnoće može dodati mnogo dodatnog pritiska. I pošto su proširene vene nešto s čime se moja majka borila, prirodno sam bila podložna tome. Često je nasledno, pa

nema puno toga što možete učiniti da to sprečite. Moj ginekolog mi je preporučio nošenje kompresionih helanki da sprečim da se stanje pogorša. Srećom, nakon porođaja, moje paučinaste vene su nestale. Za one koji ih još uvek imaju, laserski tretmani takođe mogu pomoći.

Vaša stopala rastu u veličini

Moja majka je nekada govorila kako joj je veličina stopala porasla za jedan broj nakon što me rodila. Kao dete, mislila sam da to izmišlja da bi mi pokazala koliko je to teško bilo za nju. Međutim, sada kao majka, mogu da potvrdim da je to istina! Tokom trudnoće, vaša stopala i ruke mogu porasti u veličini, toliko će oteći da ih možda nećete ni prepoznati. U trećem tromesečju, nosila sam svoj najširi par patika i moj venčani prsten mi nije stajao na prstu sve dok nisam rodila, pa tek šest meseci kasnije. Veliki deo toga je zadržavanje vode, ali za neke žene to je posledica popuštanja zglobova. Ponekad se zglobovi ne vraćaju u istu čvrstu poziciju u kojoj su bili pre trudnoće.

Trudnice se ohrabruju za spavanje na levoj strani

Da, preporučljivo je spavati na levom boku tokom trudnoće. Iako nije neophodno da se to striktno prati, preporučuje se spavanje na levom boku tokom većeg dela noći jer to poboljšava cirkulaciju ka srcu, materici i bubrezima. To znači bolji protok kiseonika za majku i bebu. I pošto se jetra nalazi na desnoj strani, spavanje na levom boku takođe olakšava pritisak i teret na jetru.

Trudnoća je jedno od najljepših i najzahtevnijih iskustava koje žena može doživeti u životu. Svaka trudnoća je jedinstvena i ima svoje izazove, ali uz adekvatnu negu i podršku, žena može uživati u ovom procesu i pripremiti se za dolazak novog člana porodice. Važno je osluškivati svoje telo i pratiti savete lekara kako bi trudnoća protekla što je moguće glatko. Na kraju, dolazak novog člana porodice je neprocenjiv dar koji će obogatiti život roditelja i svih oko njih.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.