Zašto muškarci rano gube kosu?

Kada dostignete određenu dob, možda ćete primetiti da vam kosa počinje opadati. Možda se pitate koji je tačan uzrok proređivanja kose. Takođe biste mogli biti znatiželjni da li postoji nešto što možete učiniti da zaustavite proces ćelavljenja. Srećom, na pravom ste mestu, jer ću detaljno objasniti neke od razloga zbog kojih muškarci rano gube kosu. Međutim, trebate razumeti da je mogućnost obrnutog procesa ćelavljenja uglavnom zavisna od uzroka i drugih faktora koji utiču.

UZROCI ĆELAVOSTI KOD MUŠKARACA

kose

Mnogi muškarci koji pate od ćelavosti to čine zbog naslednog stanja poznatog kao androgenetska alopecija. Ovo stanje je poznato kao muška ćelavost. Nedavna istraživanja pokazuju da više od 95% gubitka kose kod muškaraca uzrokuje upravo androgenetska alopecija. Drugim rečima, postoje genetski faktori kod muškaraca koji su povezani sa ćelavošću. Međutim, nasledni trend koji uzrokuje povlačenje linije kose ili proređivanje temena obično je iniciran genetskom osetljivošću na jedan od nusprodukata testosterona poznat kao dihidrotestosteron (DHT).

UTICAJ DHT NA OPADANJE KOSE

Treba da znate da folikuli kose osetljivi na DHT imaju tendenciju da se smanjuju tokom vremena. U većini slučajeva, kada rast ovog folikula kose bude oštećen, njegov životni vek se smanjuje. Konačno, zahvaćeni folikul kose se smanjuje i prestaje da proizvodi kosu. Postoje slučajevi kada kosa koju proizvodi oštećeni folikul ne dostiže svoju prvobitnu maksimalnu veličinu.

UZORAK ĆELAVOSTI

kose

Genetski ili nasledni faktori koji uzrokuju ćelavost obično prate predvidive uzorke. Jedan od najčešćih uzoraka je proređivanje kose na vrhu glave i oko slepoočnica. U većini slučajeva, ovaj uzorak ostavlja oblik potkovice na zadnjem delu glave ili oko bočnih delova. Drugi uzorak počinje sa povlačenjem linije kose od prednje linije kose i gura je prema zadnjem delu glave. Treba da znate da je ovo najčešći uzorak koji utiče na veći procenat muškaraca sa ćelavošću.

UZRAST KADA MUŠKARCI POČINJU GUBITI KOSU

Ako primetite da gubite kosu, trebate se utešiti činjenicom da niste sami. Drugim rečima, većina muškaraca u društvu počinje gubiti kosu u nekom trenutku života. To znači da ovo stanje ne bi trebalo da izaziva psihički stres jer je uobičajeno među muškarcima. Međutim, nedavne statistike pokazuju da oko 25% muškaraca koji imaju nasledne faktore koji uzrokuju ćelavost počinju gubiti kosu već sa 21 godinom. Međutim, do 35. godine, više od 66% muškaraca će doživeti određeni stepen ćelavosti. Takođe, do 50. godine, više od 85% muškaraca imaće značajan gubitak kose. Ovo stanje može biti dodatna prednost za većinu muškaraca u toj dobi jer održavanje kose postaje sve teže s vremenom.

Ukratko, većina muškaraca dobijaju ćelavost kao nosioci naslednih faktora i reaguju na efekte hormona testosterona. Međutim, neki lekovi su poznati kao faktori koji povećavaju stepen ćelavosti kod muškaraca.

Ostavite komentar