Yodin ključni savet nije bio tačan

Pokušavanje nečega u šta niste sigurni da možete uraditi ima svoj vlastiti značaj!

Neko je jednom rekao da je najveći poraz koji neko može doživeti to što ne veruje dovoljno u sebe da bar pokuša. Međutim, zavisno o tome gde gledamo, čini se da sada živimo u vremenu kada pokušavanje ne izgleda prihvatljivo.

U filmu “Ratovi zvezda: Imperija uzvraća udarac” iz 1980. godine, Yoda je rekao: “Radi ili ne radi; pokušaja nema.”

Yoda je gajio određeni stav, i iako se može činiti kao mudra izreka od 800 godina starog bića, da li je zaista mudar savet?

Takva izreka nas često navodi da verujemo da nema vrednosti u pokušavanju; da pokušavanje ne pruža ništa više od prolaznog trenutka da popuni besposlen um bez realizacije ili koristi za uspeh.

Isplati li se da probate nešto za šta niste sigurni da ćete moći da uradite?

Moć davanja “starog koledž pokušaja” često se zanemaruje ili odbacuje ovih dana i čak se nekim ljudima doima kao potpuno gubljenje vremena. Čini se da smo upali u društvo gde se traži četvorosatna radna nedelja, gde manje znači više, i gde je mentalitet “zašto se uopšte truditi” preuzeo stegu.

Ipak, bez pokušaja, ne možemo ništa postići. Svi smo čuli: “Nikada ne znaš dok ne pokušaš.” Bez pokušavanja, svet bi bio zaustavljen pre vekova. S druge strane, možda ste takođe čuli i da “Pokušavanje je lagati”, aludirajući na činjenicu da ili nešto uradiš ili ne uradiš, i da je pokušaj samo iluzija.

Pokušavanje često dobija manje pažnje od onih koji potencijalno strahuju od izazova, neuspeha i pravljenja grešaka. Ipak, greške su samo koraci ka uspehu. Stavljanjem jednog koraka ispred drugog, uvek postoji šansa da povremeno posrnemo. Ali ne koračajući nikada ne napuštamo isto mesto. Stvari se nikada ne menjaju, i rast se nikada ne dešava. Stojimo na istom mestu. Kotrljajući kamen ne skuplja mahovinu, a pokušavanje pomaže korenu da raste.

Edison je imao 9.999 neuspešnih pokušaja da proizvede sijalicu kakvu danas poznajemo. Majkl Džordan je bio izbačen iz školskog košarkaškog tima, izgubio preko 300 košarkaških utakmica i promašio preko 9000 šuteva, ali se ipak smatra jednim od najvećih igrača koji su ikada kročili na teren.

Elvis Presli je dobio otkaz sa Grand Ole Opry uz savet da se vrati vožnji kamiona. Pukovnik Sanders iz KFC-a je bio odbijen 1.000 puta pre nego što je pronašao partnera za franšizu. Volt Dizni je dobio otkaz zbog nedostatka maštovitosti. Možete li zamisliti kako bi svet izgledao da su ovi pojedinci i mnogi drugi odlučili da ne pokušaju?

Pokušavanje ima vrednost. To je poseban sastojak koji čini da postizanje nečega postane još vrednije. Pokušavanje je lepak koji sve drži zajedno i podstiče zarazan uspeh. Pokušavanje menja sadašnjost i budućnost. Bez pokušavanja, nema delovanja. Morali smo prvo nešto pokušati. Šta ćete danas pokušati?

Foto: PixaBay

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.