Vrnjačka Banja: Središte zdravlja, ljubavi i festivalske euforije

Vrnjačka Banja, biser srpskih banjskih destinacija, nalazi se u Raškom okrugu u centralnoj Srbiji, od davnina je bila poznata po svojim lekovitim izvorima. Smeštena je u dolini reke Zapadne Morave. Sa juga, istoka i zapada zaštićena je planinom Goč, dok je od vetrova sa severa štiti lanac Gledićkih planina. Ovo banjsko lečilište u Srbiji može se pohvaliti sa sedam termomineralnih izvora. Od tih sedam, četiri se koriste za banjske terapije: Topla voda, Snežnik, Jezero i Slatina.

Vrnjačka Banja je jedna razvijena turistička destinacija, veoma popularna kako kod domaćih, tako i stranih turista, koji žele da se relaksiraju, odomore i opuste. Veliki broj hotela i restorana sa izuzetnom uslugom, mogu da ugoste i najzahtevnije goste.

Pogledajte neke od prirodnih lepota, mesta i događaja koje krase Vrnjačku Banju:

Most ljubavi

Jedna od najposećenijih atrakcija je “Most ljubavi”. Tradicija ljubavniһ katanaca postala je veoma popularna u Evropi 2000-iһ. Ipak, najranije spominjanje ljubavniһ katanaca nalazi se pre Prvog svetskog rata u Srbij… tačnije u Vrnjačkoj Banji, na Mostu ljubavi. Ovaj romantični most privlači zaljubljene parove iz celog sveta koji ostavljaju svoje zaključane katančeće, simbolizujući večnu ljubav i vernosti.

Tradicija kaže da su se tamo srele dve duše, učiteljica Nada i srpski oficir Relja, kojima se divila cela varoš. “Niti lepših ljudi, niti jače ljubavi” rečenica je koja je odzvanjala među meštanima Vrnjačke banje, nekoliko godina pred početak Prvog svetskog rata. Svakodnevno su se sastajli na jednom od mostova na Vrnjačkoj reci, a svoju veliku i iskrenu ljubav ovekovečili su veridbom. Međutim, Relja odlazi na front u Grčku zaljubljuje se u drugu ženu. Nada nikada nije prebolela raskid i umrla je od slomljenog srca.

Devojke u tom gradu započele su tradiciju stavljanja svojiһ imena i imena svojiһ dragiһ na katance. Brave bi zakačile na onaj isti most na kome su se Nada i Relja sreli u nastojanju da vežu i zaštite sopstvenu ljubav.

Od Mosta ljubavi pa sve duž Vrnjačke reke prostire se čuveni Banjski park. Jedna od glavnih atrakcija Vrnjačke Banje, koji svojim zelenilom i raznobojnim cvetnim aranžmanima mami posetioce na opuštanje i šetnju. Park je građen još od 1888. godine, ali je više puta preuređivan. Godinama je rastao i razvijao se. Šetalište dugačko 2 km koje je zaštićeno lipovim drvećem, japanski vrt koji dočarava vegetaciju i način života u Japanu, nisko ukrasno rastinje, ali i skulpture domaćih i stranih autora čine park simbolom Vrnjačke Banje.

Planina Goč

Možda ne tako često pominjana srpska planina, a prvi komšija Vrnjačke Banje, planina Goč, pripada sklopu severnokopaoničkih planina i spada u grupu nižih planina. Najviši vrh ove planine jeste Ljukten, sa 1.216 metara nadmorske visine. Na Goču se takođe nalazi i veštačko jezero Selište. 

Osim veštačkog jezera Selište, na Goču se nalaze i dve ski staze duge po 300 metara i dva ski lifta. Osim za početnike, ove ski staze su odlične i za decu i za rekreativce.

Bogatstvo prirodnim lepotama, bistrim rekama i izvorima, ali i šumskim jagodama i drugim biljem, čini ovu planinu naročito interesantnom za turističke posete.

Love fest

Ideja za održavanje ovog festivala nastala je 2006. godine kao odgovor na nedovoljan broj kulturnih dešavanja u centralnoj Srbiji. Naziv „Love fest“ proistekao je iz činjenice da je Vrnjačka Banja, sve češće odredište zaljubljenih parova, koji u nju dolaze da posete Most ljubavi, da prošetaju Vrnjačkim parkom i provozaju se čuvenim vrnjačkim fijakerom. Prvi zvanični „Love fest“, održan je 2007. godine na letnjoj pozornici, koja je do danas nastavila da bude mesto održavanja ove manifestacije. Letnja pozornica, idealna je lokacija za održavanje festivala – u pitanju je amfiteatar na otvorenom, izgrađen 50-ih godina 20-og veka, koji se nalazi na 100 metara nadmorske visine i može se pohvaliti kapacitetom od 3.000 mesta.

Festival filmskog scenarija

Jedno od najznačajnijih mesta u festivalskom sadržaju Vrnjačke Banje pripada svakako festivalu filmskog scenarija, koji je jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom. Ovaj događaj koji je za 42 godinu postojanja, ostajući dosledan svojoj prvobitnoj ideji, bio dostojan dijagnostičar vrlina i mana i nezaobilazni hroničar na širokom prostoru scenaristike.

Za sve ljubitelje filma, ali i one koji to nisu, ovaj festival je prava prilika da se upoznaju sa domaćom kinematografijom i sa ostvarenjima nastalim u poslednjih 12 meseci. Takodje, svi oni koji posete festival moći će da uživaju u predivnom ambijentu Vrnjačke Banje kojoj oni koji je jednom posete, nikada ne mogu da odole.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice

Crkva Živonosnog Istočnika Presvete Bogorodice u Vrnjačkoj Banji je bogoslužbeni hram koji se nalazi u centralnom banjskom parku.

Ovaj sveti hram podigao je Hadži Jeftimije Popović, protojerej iz Vrnjačke Banje, 1834. godine u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića. Prota Jeftimije služio je u ovom hramu 47 godina. Sahranjen je sa južne strane hrama, našta ukazuje njegova nadgrobna ploča.

Ostavite komentar