Venecija – savršeno mesto za romantičan odmor

Italijanski jezik je jezik ljubavi, a Venecija je grad ljubavi, što je čini savršenim romantičnim odredištem. U Veneciji nema stranaca, samo članova proširene porodice.

Venecija je grad kanala, palata, zadivljujuće arhitekture, gondola, serenada i, naravno, ljubavi. Ovo je mesto gde se voda i kopno spajaju da bi oživeli drevni šarm Venecijanaca. Zato je upravo ovo jedan od najviše slikanihi snimanih gradova na svetu. Ništa se ne može uporediti sa vašim prvim pogledom na udaljene kupole i tornjeve koji izranjaju iz mirne vode koja čini venecijanski horizont. Od trenutka kad stignete, okruženi ste slavom umetnosti, arhitekture i istorije koja je gotovo bez premca. Muzej Correr se nalazi u Napoleonovom krilu, zapadnom delu Trga svetog Marka. Ovaj muzej sadrži kolekciju dela koja ističu umetnost i istoriju Venecije.

Venecija je odavno poznata kao jedan od najromantičnijih gradova na svetu. U gradu ima mnogo romantičnih stvari koje možete raditi, kao što je večeranje u jednom od mnogih restorana pored ulice, igranje uz zvuke raznih uličnih izvođača na glavnim trgovima i naravno, vožnja gondolom oko prelepog gradskog vodenog sistema. Čuveni lokalni proizvodi se prave u Veneciji vekovima i teško ih je naći drugde: stakleni proizvodi iz Murana, delikatna čipka iz Burana i karnevalske maske od karapaste (papir-maše) koje ćete pronaći u beskrajnim radionicama gde možete posmatrati zanatlije kako slikaju.

Postoje u osnovi dve vrste venecijanskih maski; jedna je karnevalska maska sa šarenim čipkama, bojama i oblicima. Zatim postoje tradicionalne maske: Commedia dell’Arte, koje se odnose na pozorište. Prave maske su sjajan suvenir, a Laboratorio Artigiano Maschere u Kastelu se specijalizovao za tradicionalnu izradu maski, sa zaista sjajnim i upečatljivim dizajnima. Takođe možete pronaći dobar izbor maski i nekoliko veoma impresivnih kostima nedaleko od Trga Santa Margerita u Mondonovu i u Tragikomici blizu Trga San Polo. Uoči glavnog karnevala, venecijanski majstori maski su razumljivo veoma zauzeti, ali obično će poželeti dobrodošlicu posetiocima i rado će demonstrirati svoju veštinu – neki čak organizuju radionice.

Venecija je grad koji očarava i osvaja sa 170 kanala i procenjenih 400 mostova. Grad je gozba za oči sa glavnim znamenitostima koje uključuju Veliki kanal, Trg svetog Marka i Duždevu palatu. Posvetite vreme istraživanju slikovitih zavučenih mesta sa njihovim skrivenim trgovima i malim crkvama koji čine suštinu Venecije, dostupne samo vodom, omogućavajući uvide u drevne kuće, skrivene vrtove i brodogradilišta sa gondolama koje čekaju popravku. Prepustite se romantici vožnje gondolom uz zalazak sunca i uhvatite pravu magiju Venecije.

Mnogi gondolijeri stoje blizu mostova nudeći vožnje gondolom na Trgu svetog Marka tokom večernjih sati. Venecija obiluje šarmom starog sveta. Prošetajte četvrtima i otkrijte divne prodavnice i crkve ili šetajte duž južne obale Dorsodura i uživajte u brojnim čamcima i kafićima. Venecija je tih grad uveče i večeri su najbolje provedene uz produženu kasnu večeru ili ispijanje čaše proseka u jednom od kafića na Trgu San Marco. Sa toliko toga za videti i raditi, Venecija je zaista prelepa letnja destinacija.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.