Ruska salata je jedan od najomiljenijih specijaliteta, često prisutan na prazničnim trpezama. Iako je tradicionalno pripremljena sa majonezom i mesnim proizvodima, postoji i ukusna posna verzija koja može biti savršena za post ili vegetarijance. Evo kako da pripremite posnu rusku salatu i uživate u njenom bogatom ukusu.

Sastojci:
- 4 krompira srednje veličine
- 3 šargarepe
- 200g graška
- 4 kisela krastavca
- 1 veća jabuka
- 200g posnog majoneza
- So i biber po ukusu
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
- Kuvanje povrća: Krompir i šargarepu oljuštite i skuvajte u slanoj vodi dok ne omekšaju. Nakon kuvanja, povrće ohladite i isecite na sitne kockice. Grašak skuvajte posebno, ohladite i dodajte u posudu s krompirom i šargarepom.
- Dodavanje kiselih krastavaca i jabuke: Kiseli krastavci i jabuka seku se na sitne kockice i dodaju u posudu sa povrćem. Jabuka će dodati svežinu i blagu kiselkastu notu salati.
- Mešanje sastojaka: Dodajte posni majonez, so i biber po ukusu. Pažljivo sve promešajte kako bi se svi sastojci lepo sjedinili.
- Dekoracija i serviranje: Gotovu salatu prebacite u servirnu posudu i ukrasite sitno seckanim peršunom. Salatu možete poslužiti odmah ili je ostaviti da odstoji nekoliko sati u frižideru kako bi se svi ukusi proželi.

Dodatne informacije:
Ova posna verzija ruske salate je idealna za sve one koji se pridržavaju posta ili žele da uživaju u lakšoj verziji tradicionalnog recepta. Osim što je ukusna, salata je i nutritivno bogata, jer sadrži raznovrsno povrće koje obezbeđuje vitamine i minerale.
Možete eksperimentisati i sa drugim povrćem, kao što su kukuruz ili cvekla, kako biste dodali još raznovrsnosti i boja vašoj salati. Takođe, ako želite kremastiju teksturu, možete dodati malo sojinog jogurta uz posni majonez.