Turističke atrakcije Egipta: Istražite sve što treba raditi dok ste u Egiptu

Egipat, zemlja faraona, sa svojom drevnom istorijom, nalazi se na putnoj listi gotovo svih. I zašto ne? Zemlja je bila svedok jedne od punih civilizacija u istoriji ove planete, a sada su ta sećanja sačuvana kroz umetnička dela i muzej koji privlači ljude iz celog sveta. Ne samo svoju istoriju, Egipat ima još mnogo toga da ponudi, a u stvari, ako planirate da odete u ovu zemlju, ispod su neke od najboljih turističkih atrakcija Egipta. Top 10 mesta koja jednostavno ne možete propustiti da posetite.

10. Piramide u Gizi

Ovo je jedino mesto za koje ste sigurno čuli i stoga bi trebalo da bude na vrhu liste koju morate posetiti. Ove strukture su izgrađene oko 2500. godine pre nove ere i služe kao referentne tačke za različite građevine nastale od tada. To je najveća i najstarija od 3 piramide prisutne u Gizi. To je čak i jedina preživela struktura drevnih Sedam svetskih čuda. Iako ljudi još uvek ne mogu u potpunosti da shvate kako su konstruisani, ali su bile potrebne tri generacije da bi bio kompletan. Visoke su 139 metara i nalaze se na periferiji Kaira.

9. Džamija Ibn Tuluna

Džamija Ibn Tuluna nastala je između 876. i 879. godine nove ere i jedna je od najstarijih džamija u Kairu. Ovu strukturu je naručio egipatski abasidski guverner Ahmad Ibn Tulun. Džamija je izgrađena oko dvorišta i ima natkrivenu salu na sve četiri strane. Munara koja ima spiralno spoljno stepenište, baš kao i popularna munara u Samari, možda je nastala mnogo vekova kasnije.

8. Hramovi Abu Simbela

U Nubiji, u južnom Egiptu, nalaze se hramovi Abu Simbel. Ovi hramovi imaju dva ogromna kamena hrama napravljena sa planine. Stvorio ga je faraon Ramzes Veliki u 13. veku pre nove ere za svoju kraljicu Nefertari i za sebe. Jezero Naser okružuje ovaj prelepi hram. Šezdesetih godina prošlog veka osećalo se da bi hramovi mogli nestati ispod ovog jezera i zato je Unesko preduzeo veliku operaciju i pomerio ovaj hram iz njegovog stvarnog okruženja. Operacija je nastavljena četiri godine. Ovo je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Egiptu.

7. Siva Oaza

Oaza Siva, smeštena u libijskoj pustinji, je izolovano naselje Egipta sa oko 23.000 ljudi, a većina njih su etnički Berberi. Smešten na starom trgovačkom putu, Siva je bila na oazi važnoj za trgovački put. Njegova hladovina sa palmama i prirodnim izvorima pružala je olakšanje putnicima pustinje. Kako je Rimsko carstvo propalo počelo je i propadanje Sive. Danas im je turizam glavni izvor prihoda.

6. Hramski kompleks Karnak

Skoro sve obilaske Egipta odvešće vas do hrama Karnak koji je u osnovi ruševine starog grada hrama. Ovo je jedno od najvećih bogomolja ikada pronađenih i nastalo je tokom perioda od 100 godina. Prema zapisima, gradnja je počela u periodu srednjeg kraljevstva i nastavila se sve do završetka vladavine faraona. Najpoznatija građevina na ovom mestu je ogromna Hipostil sala koja pokriva površinu od 5000 kvadratnih metara.

5. Filajev hram

Filajev hram, izgrađen 690. godine nove ere, veruje se da je poslednji drevni hram koji je napravljen u pravom staroegipatskom stilu. To je prelepa struktura koju svaki dobar egipatski turistički paket sigurno uključuje. Danas je Filajev hram takođe UNESCO-ova svetska baština. Ali, premešten je sa svoje prvobitne lokacije na ostrvu Filaje na ostrvo Agikia gde se trenutno nalazi. Da hram nije pomeren, bio bi uništen zbog porasta vode jezera Naser nakon izgradnje Asuanske visoke brane.

4. Dolina kraljeva

Dolina kraljeva se nalazi sasvim blizu Karnaka. Kao i razne druge egipatske strukture, i ovo mesto ima istorijski značaj. Mnoge grobnice su izgrađene od 16. do 11. veka pre nove ere za kraljeve i zakonske zastupnike. Ova dolina ima preko 60 grobnica i različite strukture. Pored toga, možete pronaći nešto jednostavno kao jama do ogromnih i složenih grobnica sa 120 komora. Oni su urezani imajući na umu ritual i verovanja tog perioda.

3. Hurgada

Hurgada je poznato letovalište na Crvenom moru koje vole entuzijasti ronjenja i ronjenja. Takođe je poznato kao destinacija za porodični odmor zbog hotela i odmarališta pogodnih za porodicu. Takođe, nudi mnogo zabavnih aktivnosti kao što su jedrenje, jedrenje na dasci, ronjenje i tako dalje. Ne samo da je Hurgada savršeno mesto za opuštanje, već je poznata i po sjajnim mogućnostima kupovine i noćnog života.

2. Egipatski muzej

Ovaj popularni muzej ima najmanje 120.000 drevnih egipatskih antikviteta i jedna je od glavnih atrakcija Kaira. Ima dva glavna sprata, prizemlje i prvi sprat. U prizemlju se nalazi velika kolekcija novčića i papirusa korišćenih u staroegipatsko doba. A na prvom spratu nalaze se artefakti iz dve poslednje dinastije starog Egipta, kao i artefakti uzeti iz Doline kraljeva. Najznačajniji detalji ovog muzeja uključuju predmete iz sobe kraljevskih mumija i Tutankamonove grobnice.

1. Reka Nil

Najduža reka na ovom svetu, Nil, sigurno je mesto koje morate istražiti kada ste u Egiptu, a najbolji način da ga istražite je da se odlučite za krstarenje rekom Nil. Imate mnogo krstarenja Nilom koje možete izabrati i sva će uključivati putovanje u Luksor i Asuan, ona mesta u Egiptu koja će vam sigurno pružiti najbolje iskustvo ikada.

Dakle, morate planirati putovanje u Egipat jer ima toliko toga da ponudi. I kad god to učinite, proverite ove najbolje egipatske turističke atrakcije. Pored toga, posetite svih ovih 10 mesta da biste uživali u iskustvu koje će vam se potpuno dopasti.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.