Top 10 kombinacija hrane koje treba izbegavati

Prema ajurvedskim učenjima, poznavanje svoje doše “ona koja kontaminira” i guna pruža vam razumevanje vaše osnovne fizičke i psihološke prirode i pomaže prilagoditi ličnu ishranu i način života radi održavanja optimalnog zdravlja i mira uma. Ajurveda uči da se zdravlje održava balansiranjem tri doše: Vata, Pitta i Kapha. Prema ajurvedi, pet osnovnih elemenata koji čine univerzum – prostor (akasha), vazduh (vayu), vatra (agni), voda (apu) i zemlja (prithvi) – takođe čine ljudsku fiziologiju. Vata doša se sastoji od prostora i vazduha. Pitta doša je kombinacija vatre i vode. Kapha doša se sastoji od vode i zemlje. Pitta se povećava hranom koja je kisela i ljuta, Kapha se pogoršava mlečnim proizvodima, a Vata se prekomerno stimuliše pasuljem, suvim voćem, adstrigentnim i gorčim supstancama.

Postoji 10 kombinacija hrane koje se smatraju lošim prema ajurvedi. Neki od trenutnih posledica ovih loših kombinacija hrane su nelagodnost u varenju, gasovi, nadutost, bol u stomaku, mučnina, umor i problemi sa eliminacijom. Dugoročno kombiniranje hrane može dovesti do ozbiljnijih problema kao što su loš zadah, suva koža, osipi, hronična inflamacija, loš san, niska energija i hronični problemi sa varenjem.

1.Voće posle obroka

Važno je napomenuti da voće nije dobra kombinacija sa drugom hranom. Razlog za to je što voće sadrži jednostavne šećere koji ne zahtevaju varenje. Zbog toga neće dugo ostati u želucu. Druga hrana, poput hrane bogate mastima, proteinima i skrobom, će duže ostati u želucu jer zahteva više varenja. Ako konzumirate voće posle obroka, voćni šećer će predugo ostati u želucu i fermentirati.

2.Lazanja ili sendvič sa topljenim sirom

Kombinacija proteina i skroba inhibira pljuvačnu digestiju skroba. Proteini i skrobovi zahtevaju različite enzime i različite nivoe kiselosti za varenje. Kada se jedu zajedno, telo je primorano da izabere da vari proteine, ali ne i skrob. U takvom slučaju, neprevareni skrob fermentiše, raspadajući se i vremenom stvarajući otrovne nusprodukte. Navodno, dodavanje zelenog lisnatog povrća teško svarljivim jelima sa sirom olakšava varenje za želudac.

3.Omlet sa sirom i mesom

Općenito se ne preporučuju kombinacije proteina/proteina. Iako svaka hrana sadrži neki protein, one koje se smatraju koncentriranim izvorima proteina zahtevaju najduže vreme za varenje. One ostaju u želucu nekoliko sati dok želudačni sokovi obave svoj zadatak. To može varirati od 2 do 6 sati, zavisno o kompleksnosti proteina u hrani. Jedan jedini koncentrirani protein po obroku je lakše svarljiv i ne zahteva toliko energije. Radije se odlučite za omlet sa povrćem.

4.Sos od paradajza i sira za pastu

Paradajz se smatra kiseo i nije preporučljivo mešati ga sa skrobom, poput testenine. Teorija kombinovanja hrane preporučuje izbegavanje mešanja ugljenih hidrata sa kiselinama. Dodavanje mlečnih proizvoda ovoj već teškoj kombinaciji stvara recept za probleme sa varenjem i umor posle obroka, budući da će vašem telu biti potrebno mnogo energije da svari ovaj obrok. Radije jedite testeninu sa pesto sosom i grilovanim povrćem umesto toga!

5.Žitarice sa mlekom i sokom od narandže

Kiseline u sok od narandže ili bilo kojim kiselom voću uništavaju enzim koji je odgovoran za varenje skroba koji se nalazi u žitaricama. Takođe, kiselo voće ili sokovi mogu izdvojiti mleko i pretvoriti ga u tešku sluzavu supstancu. Da biste zadržali zdrav doručak, jedite voće ili sok od narandže 30 minuta pre žitarica.

6.Pasulj i sir

Mlečni protein i pasulj, kada se jedu uz obilnu porciju guakamola i ljute umake, gotovo sigurno će dovesti do nadimanja i gasova. Nije samo pasulj sam po sebi uzrok tome, već kombinacija kao celina. Ako imate osetljivu probavu ili radite na detoksikaciji svog tela, pokušajte da izbegavate sir i paradajz.

7.Lubenica i pršuta

Lubenice treba jesti same ili ih izostaviti. Isto pravilo važi za sve voće sa visokim sadržajem šećera. Općenito je poželjno jesti voće odvojeno od proteina ili skroba, posebno ako želite brzu energetsku podršku od voća.

8.Banane i mleko

Banane su zagrejavajuće, dok je mleko hladno. Osim toga, banane postaju kisele dok se razgrađuju. Kaže se da stvaraju težinu u telu i usporavaju um. Njihove suprotne osobine obično guše probavnu vatru i mogu poremetiti ravnotežu crevne flore, što dovodi do stvaranja toksina. Ako volite mlečne smutije sa bananama, pobrinite se da su banane jako zrele i dodajte kardamom i muskatni oraščić da biste podstakli varenje.

9.Jogurt sa kiselim voćem

Ajurveda i teorija kombinovanja hrane ne preporučuju mešanje kiselog voća sa mlečnim proizvodima jer može smanjiti probavnu vatru, promeniti crevnu floru, stvarati toksine i izazvati začepljenje sinusa, prehladu, kašalj i alergije. Ajurveda savetuje izbegavanje hrane koja dovodi do zagušenja i smanjenja probavne vatre, poput hladnog jogurta pomiješanog sa voćem. Međutim, ako ne možete odoljeti iskušenju jogurt-parfea, postoje načini da ga učinite pogodnijim za varenje. Prvo, koristite jogurt pri sobnoj temperaturi, bez dodataka ukusa. Zatim, umesto kiselog bobičastog voća, dodajte malo meda, cimeta i grožđica.

10.Preliv od limuna na salati od krastavaca i paradajza

Povrće poput krompira, paprike, patlidžana i paradajza ne bi trebalo mešati sa krastavcima. Limun takođe ne ide dobro uz njih.

Često se dešava da nije alergija na određenu hranu kriva, već pogrešna kombinacija hrane. Ako pratite jednostavna pravila kombinovanja hrane tokom 2 nedelje i date odmor vašem digestivnom sistemu, vaša probava će biti mnogo efikasnija i jača. Iskusit ćete ravan stomak.

Postepeno prihvatanje mudrosti kombinovanja hrane pomoći će vam da razvijete sofisticiranu svest o tome kako vaše prehrambene izbore utiču na vas. Ova povišena osetljivost može biti neprocenjiva vrednost, bez obzira na to koliko brzo možete zameniti neprikladne kombinacije hrane sa onima koje su podržavajuće.

Ostavite komentar