Top 10 hrana koje treba da uključite u ishranu

Orašasti plodovi:

Bademi, orasi, pistaći i brazilski orasi su divni i laki dodaci vašoj ishrani. Jedite ih kao užinu ili ih dodajte u svoje obroke za dodatno povećanje proteina, aminokiselina, antioksidanata, vlakana i zdravih masti. Orašaste plodove je takođe veoma lako uključiti u svoju svakodnevnu rutinu jer ih možete jesti cele ili samlevene u puter (izaberite one koji nemaju dodat šećer) a kao takve ih možete mešati u smutije, sosove, pa čak i peciva.

Jaja:

Jaja su jedna od najhranljivijih namirnica koje možete da jedete. Sadrže trinaest esencijalnih vitamina i visokokvalitetne proteine za samo 70 kalorija. Jaja su takođe jedna od retkih namirnica koje prirodno sadrže vitamin D, lutein i zeaksantin (koji je odličan za zdravlje očiju). Jaja su i dar od boga za kuvare. Mogu se kuvati i koristiti na mnogo različitih načina. Postoje čak i specijalizovane knjige recepata posvećene lepoti jaja i tome kako ih možete pripremiti na preko 100 različitih načina. Ako ovo nije dovoljno da vas ubedi da jedete bar jedno jaje dnevno, ne znamo šta će.

Ovas:

Ishrana bogata vlaknima je veoma važna za održavanje dobrog zdravlja probave, redovnog pražnjenja creva i snižavanja nivoa šećera i holesterola, što pomaže u borbi protiv dijabetesa i srčanih bolesti. Stoga je ključno da u svoju ishranu uključite hranu koja je bogata vlaknima. Žitarice bogate vlaknima, kao što je ovas, kritičan su dodatak zdravoj ishrani, bilo da se radi o ovsenim pahuljicama ujutru, pečenju mafina sa ovsom ili mešanju u smuti (eng. smoothie).

Kinoa:

Ovo zrno bogato vlaknima ne samo da sadrži veliku količinu proteina, već i esencijalne aminokiseline i ne sadrži gluten. Izuzetno je svestrana jer je možete jesti kuvanu na pari kao alternativu pirinču, dodati je u supe ili variva da biste napravili srdačniji obrok, poslužiti hladno kao salatu ili čak ispeći u mafine.

Bobičasto voće:

Borovnice, maline, kupine i jagode su moćno voće. Bobičasto voće sadrži vlakna, ima manje šećera od većine drugog voća i sadrži mnoštvo antioksidanata. To je super-voće ako više razmislite o tome. Takođe sadrže puno vitamina i imaju malo kalorija. Stoga uživajte u ovim prirodnim slatkišima!

Spanać:

Tamno lisnato povrće je oduvek bilo suštinski deo svake zdrave ishrane. Ono često ima više vitamina, minerala i vlakana, od povrća koje nije lisnato i tamnozeleno. Jedna šolja sirovog spanaća obezbeđuje sav vitamin K koji vam je potreban u toku dana, zajedno sa polovinom preporučene dnevne doze vitamina A. Sadrži i druge divne hranljive sastojke poput folne kiseline i magnezijuma. Izmiksajte ih sa jogurtom u smuti, ubacite u salatu, dodajte u supe, dinstajte ih ili izmiksajte u sos.

Losos:

Ako konzumirate proteine koji nisu biljni, imate puno opcija. Losos ima jedan od najboljih proteina koje možete jesti. Ova masna riba je bogata omega-3 masnim kiselinama koje podržavaju zdravlje srca, vitaminom B-12 za zdrave nerve i crvena krvna zrnca i vitaminom B-6 za jačanje nervnog sistema i imunog sistema. Ako ćete jesti prave proteine koji nisu biljnog porekla, losos je jedan od najboljih izbora. Pokušajte da jedete lososa najmanje jednom ili dva puta nedeljno.

Jogurt:

Kalcijum, proteini i zdrave bakterije (probiotici) za zdravlje creva su nekoliko sjajnih prednosti konzumiranja jogurta. To je ključno da vam pomogne da rastete i održavate zdravlje kostiju, mišića, hrskavice, kože, kose i krvi. Jogurt takođe sadrži kalijum koji može da uravnoteži količinu natrijuma u vašem telu što pomaže u održavanju dobrog nivoa krvnog pritiska. Grčki jogurt sadrži 2 do 3 puta više proteina, ali i masti, a manje šećera, tako da je takođe dobra opcija za vaše zdravlje.

Mahunarke:

One su hrana sa visokim sadržajem proteina, koja je i dobar izvor vlakana, mnoštvo drugih hranljivih materija, dok imaju malo kalorija. Mahunarke nisu samo divna hrana za one koji vode računa o svojoj težini, već i o svom zdravlju. Ne možete preterati sa mahunarkama jer imaju tako malo kalorija, masti i šećera. Takođe su izuzetno pristupačne i dostupne tokom cele godine. Uvek bi trebale da budu osnovna namirnica u vašoj ostavi i vašoj ishrani.

Čia seme:

Ove malene semenke su jedna od najzdravijih hrana na planeti. Sadrže vlakna, proteine, antioksidante, kalcijum, magnezijum, fosfor i mnoge druge hranljive materije. Zapravo, ima više kalcijuma gram po gram u čia semenkama nego u mlečnim proizvodima, a one čak imaju i omega-3 masne kiseline. Potrebno je da jedete samo dve supene kašike za sve zdrave prednosti! Čia semenke je super lako uključiti u vašu ishranu – bacite ih u ovas, kašu, salate, smutije, sosove, jaja, peciva, bilo šta!

Izjava o odricanju odgovornosti

Sadržaj nije namenjen da bude zamena za profesionalni medicinski savet, dijagnozu ili lečenje. Uvek tražite savet svog lekara ili drugog kvalifikovanog zdravstvenog radnika o svim pitanjima koja imate u vezi sa zdravstvenim stanjem.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.