Tinejdžerska trudnoća: Kako razgovarati sa svojim detetom?

Postoji sve veća potreba da se deci pruži odgovarajuće informacije u trenutku potrebe kako bi se informisali o pravom putu. Važno je obezbediti tinejdžerima tačne i adekvatne informacije o seksu, kontracepciji i zdravim odnosima kako bi im pomogli da donose prave odluke i spreče neželjene trudnoće. Istraživanja su pokazala da sveobuhvatni programi seksualnog obrazovanja mogu biti efikasni u smanjenju stopa neželjenih tinejdžerskih trudnoća i poorođaja, kao i u poboljšanju rezultata mladih poput budućeg akademskog i karijernog uspeha.

Stopa tinejdžerskih trudnoća i porođaja u Sjedinjenim Državama smanjena je za 44 posto odnosno 52 posto i sada su na rekordno niskim nivoima.

Stvari koje treba imati na umu pre nego što započnete razgovor:

– Koristite jednostavan jezik, ali poštujte njihovu inteligenciju i radoznalost.

– Kada je to potrebno, identifikujte i podstaknite ih da traže pomoć od drugih pouzdanih odraslih osoba; ne morate uvek biti samo vi.

– Najbolji način za pripremu za razgovor o seksu je da održavate otvorene linije komunikacije. Recite detetu da ga nećete osuđivati, i da vaše reakcije dolaze iz mesta brige i brige i ljubavi.

Kako započeti:

– Imajte veće uši i manje usta kada razgovarate sa tinejdžerima o seksu. Uostalom, želite znati šta vaše dete misli pre nego što ga počnete učiti onome u šta verujete.

– Počnite sa manje detalja nego što im je potrebno. Nemojte osećati pritisak da im sve objasnite u jednom dugom govoru. Možete početi tako što ćete ih naučiti imenima delova tela koji su povezani sa reprodukcijom (fokusirajte se na one koje mogu videti – kao što su penis i vagina). Kako budu stariji, možete dodavati više detalja.

– Učite ih o poštovanju granica drugih ljudi i o očekivanjima zajednice u vezi sa razgovorima o seksu.

– Deca bi trebala biti informisana o tome kako i zašto neko odlučuje da postane roditelj i razgovarati o drugim ljudima u njihovim životima koji ne žele imati decu.

– Učinite da deca shvate da je roditeljstvo VELIKA odgovornost i da postoji način da se sačeka dok nisu spremni.

Kao roditelj i bliski prijatelj, možete imati iskrene razgovore o kontracepciji, posebno kako deca odrastaju ili ako postavljaju pitanja o sprečavanju trudnoće.

Istraživanja su pokazala da pružanje tinejdžerima otvorenih i činjeničnih diskusija o seksu i sprečavanju trudnoće ne podstiče decu da ranije počnu da se bave seksom. Naprotiv, povećava se šansa da će doneti odgovornije odluke o brizi o fizičkim promenama i zaštititi sebe kada eventualno imaju seks.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.