Telesne masti i žene

Žene obično imaju više telesne masti nego muškarci – oko pet posto više. Priroda ženskog tela je razvijena da je zaštiti i potencijalnog fetusa. Kao rezultat toga, žene imaju više enzima za skladištenje masti i manje enzima za sagorevanje masti. Dodatno, estrogen koji žene imaju aktivira enzime za skladištenje masti i uzrokuje njihovo umnožavanje.

Minimalan procenat telesne masti koji se smatra bezbednim za dobro zdravlje je 12% kod žena. Prosečan procenat telesne masti kod odraslih žena je bliži 22%-25%. Sportisti obično imaju niži procenat telesne masti zbog povećane mišićne mase. Dok se čini da je nizak nivo telesne masti povezan sa poboljšanim performansama, sam sastav tela nije odličan prediktor sportskog uspeha. Lajnbeker treba da ima dovoljno telesne mase kako bi generisao visoke sile i izbegao povrede. Procenat telesne masti kod elitnih sportista varira u zavisnosti od sporta. Postoji malo dokaza o koristi kada žene padnu ispod 14% telesne masti. Sportistkinje koje previše gube masti rizikuju povredu, smanjenje performansi i zdravstvene probleme.

Kao što premalo telesne masti može izazvati fiziološke komplikacije, previše telesne masti takođe je štetno. Kod žena sa preko 32% masti postoji dramatična korelacija sa bolestima. Gojaznost je postala ozbiljna pretnja zdravlju žena u svakom životnom dobu.

Tabela sadržaja telesne masti kod žena

Tip telaProcenat telesne mase
Atletski<17%
Mršav17-22%
Normalan22-25%
Iznad proseka25-29%
Debeo29-35%
Gojazan35%>

Kako odrediti procenat telesne masti?

Postoji nekoliko načina da saznate svoj procenat telesne masti. Nažalost, što je metoda tačnija, to je često komplikovanija i/ili skuplja.

  • DEXA skeniranje – potpuno telo se skenira rendgenskim zracima iste vrste kao za gustinu kostiju. Vrlo precizno.
  • Hidrostatičko merenje – Merenje pod vodom (potpuno potopljeni, sa svim izduvanim vazduhom iz pluća) – Vrlo precizno kada se profesionalno izvodi.
  • „Pinch test“ – Jednostavno, ali treba da ga obavi osoba koja je obučena, i ne možete to sami da uradite. Široka varijacija u tačnosti za osobe bez obuke.
  • Bioelektrična impedansa (BIA) – Ovo su vage i ručni uređaji koji niskonaponskom strujom prolaze kroz vas. Mogu biti tačni, iako tačnost varira u zavisnosti od konkretne sprave i kako se koristi. Najbolji rezultati se postižu rano ujutro, bez konzumacije alkohola 2 dana pre toga i bez vežbanja noć pre.
  • Metoda mornaričke trake za merenje – Ovo je formula zasnovana na nekoliko merenja tela uz pomoć trake za merenje. Može biti prilično tačna (koristi je vojska), ali zavisi od vaše sposobnosti tačnog merenja. Korišćenje centimetara umesto inča je najbolje. Da biste bili sigurni, izmerite se tri puta i izračunajte prosečnu vrednost. Posebno je korisno za praćenje promena tokom vremena.

Upravljanje telesnim mastima

Svaka živa ćelija tela zahteva energiju da bi preživela. Gubljenje mišićne mase ili niska mišićna kompozicija uzrokuje da se vatra sagorevanja masti mnogo brže ugasi, u poređenju sa starenjem ili gubitkom kondicije.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.