Top veštine za bolju budućnost – 2023. i dalje

Svi znaju da se sve u svetu menja neverovatnom brzinom. U današnjem brzom svetu, važno je da održite svoje veštine relevantnim i redovno ih unapređujete.

Tu smo da vam pomognemo. Naš svet se menja tako brzo da niko ne može sa sigurnošću reći ništa ni o scenarijima poslova. Veštine koje su nekada bile korisne sada nisu toliko vredne. Većinu tih veština i poslova sada obavljaju mašine.

Zato je važno da ostanete pripremljeni i naučite veštine koje će vam pomoći da napredujete i u 2023. godini.

Evo nekih od najtraženijih veština u svetu za bolju budućnost 2023. godine.

Digitalni marketing

svetu

Kako se upotreba interneta širi, tako se širi i digitalni marketing.

Digitalne marketinške tehnike kao što su optimizacija za pretraživače (SEO), marketing putem pretraživača (SEM), marketing sadržaja, marketing putem influensera, automatizacija sadržaja, marketinške kampanje, oglašavanje zasnovano na podacima, e-commerce marketing, marketing putem društvenih mreža, optimizacija društvenih mreža, direktan marketing putem e-pošte, oglašavanje putem displeja, e-knjige i optički diskovi i igre postaju sve češći u našoj napredujućoj tehnologiji.

Ovo je veština koja je uvek aktuelna i ne izlazi iz mode. Digitalni marketar mora da razume osnove marketinga proizvoda, SEO, marketinga putem društvenih mreža i kreiranja sadržaja. Takođe, naučite kako da zarađujete novac online.

Mašinsko učenje (Machine Learning)

svetu

Mašinsko učenje je najnoviji oblik statističkog učenja. Uključuje način na koji računari i računarski sistemi funkcionišu bez potrebe za primanjem eksplicitnih smernica. Njihov rad zavisi od obrazaca i zaključivanja.

Kako mašinsko učenje postaje sve prisutnije u svakodnevnom životu, ovo je veština koju je važno imati. Ovo se, u osnovi, odnosi na sposobnost da se računar nauči kako da obavlja određene zadatke bez potrebe za programiranjem, koristeći tehnike programiranja.

Veštačka inteligencija i duboko učenje

svetu

Ovo je slično mašinskom učenju, ali složenije. Veštačka inteligencija i duboko učenje je sposobnost računara da sam nauči kako da obavlja zadatke putem neuronskih mreža, trenirajući se na osnovu podataka umesto da programeri daju pravila.

Duboko učenje podstiče revoluciju u veštačkoj inteligenciji. Duboko učenje se bazira na moćnim neuronskim mrežama koje uče da predstavljaju podatke u više slojeva apstrakcije.

Podaci ulaze u gornji sloj, prelazeći kroz naredne slojeve i na dnu se javljaju kao znanje. Tačno predviđanje o onome što je sistem naučio o podacima. Takođe, sve bolja aproksimacija stvarnog procesa u stvarnom svetu koji sistem pokušava da modelira. Takođe, proverite listu poslova koje će veštačka inteligencija zameniti tokom vašeg života.

Sajber bezbednost

svetu

Sajber bezbednost je velika briga za poslovanje i samo će rasti u značaju kako tehnologija nastavlja da se razvija. Zato je važno da naučite osnove zaštite na internetu, kao što su zaštita lozinki, dvofaktorska autentifikacija i više.

Sajber bezbednost je važna jer se bavi zaštitom informacija na internetu. Bilo je mnogo sajber napada koji su se desili širom sveta, ciljajući prominentne organizacije i vlade.

Stoga je važno zaštititi svoje informacije na internetu kako biste izbegli padanje u te zamke. Još jedna veština za bolju budućnost.

Robotika

Robotika postaje sve relevantnija kako vreme prolazi. Zato je važno znati kako da obavljate osnovne zadatke s robotima, kao što je programiranje robota i njihov način rada.

Oblast robotike je eksplodirala u popularnosti i značaju, jer integriše dve naizgled različite oblasti; Inženjerstvo i računarske nauke. U budućnosti bi možda mogli da se oslonimo na robote za pomoć u svemu, od kućnih poslova ili poljoprivrednih radova do operacija ili čak šetnje naših pasa.

Postoje i roboti koji su napravljeni da imaju ljudsku formu – neki su dizajnirani realističnije od drugih.

Računarstvo u oblaku (Cloud)

Kako se više poslovanja sele u oblak, ova važna veština postaje sve relevantnija. Poznavanje šta je cloud i osnove korišćenja omogućiće vam da se istaknete u svojoj karijeri.

Industrija računarstva u oblaku postala je velika snaga u tehnološkom i poslovnom svetu, i to s razlogom. Omogućava velikim i malim preduzećima pristup svim infrastrukturnim resursima koji su im potrebni, bez potrebe za vođenjem sopstvenih podataka centara ili ulaganjem u druge skupe inicijative.

Cloud takođe stavlja moć u ruke potrošača koji su umorni od vezivanja za jedan operativni sistem ili računar.

Blockchain tehnologija

To se odnosi na sve što se odnosi na kriptovalute. Ako želite da saznate više o tome kako funkcioniše i zašto je važno, pročitajte naš članak Kako radi blockchain tehnologija.

Umesto da ima centralni administratorski sistem, ima mrežu baza podataka i internet sistem koji se sinhronizuje sistematski.

Blockchain tehnologija se smatra revolucionarnom jer rešava problem dvostrukog trošenja bez potrebe za centralnim serverom ili vlašću.

Nauka o podacima (Data Science)

To je relativno nova oblast koja se odnosi na korišćenje podataka za informisanje poslovnih odluka. Vremenom će postati sve relevantnija jer se preduzeća trude da dobiju prednost u odnosu na svoju konkurenciju. Automatizacija i mašinsko učenje igraće ulogu u ovoj oblasti.

To kombinuje statistiku, mašinsko učenje i sisteme baza podataka u jedan ujedinjeni proces koji omogućava empirijsku analizu velikih kompleksnih skupova podataka.

Tipičan tok rada nauke o podacima počinje ispitivanjem podataka kako bi se definisalo pitanje, koje se formulira kao dobro postavljeno pitanje.

Upravljanje projektima

Upravljanje projektima je važno za velika i mala preduzeća, jer bi bez toga projekti bili najmanje haotični. Takođe je važna veština koju možete da naučite jer je možete primeniti u mnogim putanjama karijere. Još jedna od osnovnih veština za bolju budućnost.

Disciplina upravljanja projektima podrazumeva određivanje koliko je obima projekta potrebno za postizanje cilja u okviru predviđenog vremena i budžetskih ograničenja.

Menadžeri projekata odgovorni su za određivanje načina na koji će se posao obaviti; takođe i postupci, metode i operacije koje se koriste za postizanje ciljeva.

Ostavite komentar