Šta vaš jezik otkriva o vašem zdravlju?

Vaš jezik ima između 2.000 i 4.000 pupoljaka ukusa, što vam omogućava da cenite ukus hrane. Vaš jezik je takođ dom za većinu bakterija koje žive u vašim ustima – neke karakterišu zdravlje, dok druge mogu izazvati probleme.

Generalno, zdrav jezik je ružičaste boje sa tankim belim premazom. Trebalo bi da bude vlažn sa malim izbočinama poznatim kao papile, koje oblažu površinu. Naši pupoljci ukusa nalaze se u papilama, što nam omogućava da probamo širok spektar ukusa.

Dakle, šta to znači kada naš jezik dobije drugu boju, oblik ili teksturu? Evo šest uobičajenih stvari koje vaš jezik govori o vašem zdravlju.

Dehidrirani ste

Ako vam je jezik suv, hrapav i čak natečen, verovatno ste dehidrirani. Dehidrirani jezik ne znači samo da su vam usta suha, već znači da vam celo telo vrišti za malo vode. Voda je neophodna za svaki telesni sistem i funkciju. Zato je toliko važno da obratite pažnju na stanje vašeg jezika, a ako se oseća dehidrirano, to znači da je i vaše telo.

Nedostaje vam vitamina B-2

Ljubičasta ili plava nijansa na vašem jeziku može značiti da imate nedostatak vitamina B-2. Vitamin B-2, inače poznat kao riboflavin, podržava zdrav rast crvenih krvnih zrnaca i druge funkcije koje vam daju energiju. Neke namirnice sa visokim sadržajem vitamina uključuju mleko, svježi sir, žumanca, crveno meso, ribu, bademe i soju. Pored jezika ljubičaste ili plave boje, nedostatak vitamina B-2 je povezan sa umorom, upalom kože, ranama u ustima i promenama raspoloženja.

Alergični ste na nešto

Ako vam je jezik crven, natečen i kvrgav, možda patite od alergija. Neki teški slučajevi alergija na hranu ili lekove mogu biti opasni po život, pa je važno da saznate na šta ste alergični da biste bili dobro pripremljeni za sve moguće opasnosti na putu. Čak i ako imate manju alergijsku reakciju, crveni i otečeni jezik može biti neprijatan, pa je najbolje da ga proverite.

Imate nedostatak gvožđa

Ako vam je jezik blediji nego obično, možda vam nedostaje gvožđe. Kada naše telo ima nedostatak gvožđa, naša crvena krvna zrnca ne dobijaju dovoljno proteina koji se zove hemoglobin. To može učiniti da naš jezik izgleda bled, kao i da se osećamo umorno i letargično.

Patite od loše cirkulacije krvi

Povezan je ljubičasto obojen jezik sa problemima cirkulacije krvi, što može izazvati sve vrste zdravstvenih problema jer vaša krv ne isporučuje dovoljno kiseonika organima vašeg tela. Možda ćete primetiti da i drugi delovi vašeg tela dobijaju ljubičastu boju. Ako osetite bol u grudima, otežano disanje i osećaj nesvestice, kao i ovu ljubičastu nijansu na jeziku i drugim delovima tela, odmah potražite medicinsku pomoć.

Imate gljivičnu infekciju

Teške bele prevlake na jeziku mogu značiti da ste razvili gljivičnu infekciju. Ovo se dešava kada dođe do hemijske neravnoteže u ustima, brišući dobre bakterije i pozdravljajući razvoj gljivica. To može izazvati bol u ustima, oštetiti vaše čulo ukusa, izazvati loš zadah i još mnogo toga.

Higijena jezika

  • Perite zube dva puta dnevno: Važno je temeljno očetkati zube mekom četkicom kako biste uklonili nakupljene bakterije. Jednom dnevno očistite i desni, te ih očistite i koncem.
  • Izbjegavajte šećer: Loše bakterije u ustima vole slatku hranu koja oštećuje gleđ zuba. Smanjite unos šećera kako biste smanjili broj bakterija i poboljšali svoje oralno zdravlje.
  • Prestanite pušiti: Pušenje može uzrokovati mrlje na zubima, bolesti desni, gubitak zuba, a u težim slučajevima i rak usta ili grla.
  • Pijte puno vode: Suva usta ili nedostatak pljuvačke mogu izazvati razne oralne bolesti. Dovoljan unos vode može pomoći u održavanju vlažnosti usta, a fluor u vodi također pomaže u sprečavanju plaka na zubima i desnima.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.