Šta uzrokuje infekcije uha, nosa i grla?

Infekcije uha, nosa i grla veoma su česte. Simptomi su obično relativno blagi, ali infekcije ponekad mogu izazvati probleme koji zahtevaju lečenje kod specijaliste za uho, nos i grlo. Šta može uzrokovati infekciju uha, nosa ili grla, i kada treba posetiti doktora radi saveta?

Uobičajene infekcije uha, nosa i grla

Kada govorimo o infekcijama uha, nosa i grla, često to radimo u smislu lokacije problema, a ne specifične virusne ili bakterijske infekcije koja uzrokuje problem. To je zato što infekcije na različitim područjima obično proizvode različite simptome. Na osnovu tih simptoma možemo utvrditi gde se infekcija nalazi.

 • Infekcije uha mogu biti spoljašnje, srednje ili unutrašnje. Unutrašnje infekcije uha su manje uobičajene jer je teže virusima i bakterijama da dosegnu ovaj deo uha.
 • Infekcije nosa često utiču na nosne prolaze (rinitis), ali mogu takođe zahvatiti i povezane oblasti poput sinusa (sinusitis).
 • Infekcije grla mogu se nazvati prema lokaciji, na primer, tonzilitis u tonzilama ili laringitis u grkljanu.

Ponekad je lokacija infekcije sve što nam je potrebno da bismo upravljali simptomima. Međutim, u nekim slučajevima može biti moguće identifikovati specifičnu infekciju koja je odgovorna. To je posebno važno kada su simptomi ozbiljni, postoji šansa da je infekcija bakterijska, ili ako su pogođeni i drugi delovi tela.

Razne infekcije mogu uticati na uho, nos ili grlo:

 • Uobičajeni virusi prehlade i gripa mogu uticati na sva tri ova područja, iako najčešće utiču na nos ili grlo.
 • Infekcije u drugim delovima tela (kao što su pluća ili disajni putevi) ponekad se mogu proširiti na uho, uključujući ozbiljne infekcije poput malih boginja.
 • Mononukleoza i zauške mogu uticati na grlo i u nekim slučajevima se mogu proširiti na uho.
 • Angina (infekcija grla) je infekcija koju uzrokuje specifična vrsta bakterija poznata kao Streptococcus.

Bilo koji deo uha, nosa i grla može biti pogođen mnogim istim virusima i bakterijama. Međutim, određene vrste infekcija verovatnije će se javiti na različitim područjima, a simptomi mogu biti malo drugačiji, zavisno o tačnoj lokaciji infekcije.

Virusne vs. bakterijske infekcije

Mikroorganizmi koji mogu izazvati infekcije uha, nosa i grla mogu biti virusi ili bakterije. Važno je znati da li je infekcija virusna ili bakterijska jer to može uticati na simptome i opcije lečenja:

Virusne infekcije su češće, jer uključuju prehladu i grip, koji mogu izazvati infekcije u uhu, nosu i grlu.

Bakterijske infekcije se ne javljaju tako često, ali mogu biti ozbiljnije. Međutim, ako infekcija uha, nosa ili grla uzrokuje bakterija, moguće ju je lečiti antibioticima. Antibiotici deluju samo protiv bakterija, pa ne mogu pomoći kod virusnih infekcija.

Verovatno nećete moći sami da odredite koju vrstu infekcije imate, jer simptomi mogu biti vrlo slični, ali ako posetite specijalistu za uho, nos i grlo, oni mogu moći da postave dijagnozu specifične infekcije. Korisno je saznati da li je infekcija bakterijska, jer to znači da je moguće lečiti je antibioticima.

Simptomi infekcija uha, nosa i grla

Infekcije uha, nosa i grla često uzrokuju iste vrste bakterija i virusa. Međutim, simptomi mogu biti različiti, zavisno o tome gde se infekcija nalazi:

 • Infekcije uha mogu izazvati bol u uhu, cerumen ili iscedak, gubitak sluha i probleme sa ravnotežom.
 • Infekcije nosa verovatno će izazvati curenje ili začepljen nos i kijanje. Infekcije koje dosegnu područja poput sinusa takođe mogu izazvati druge simptome poput glavobolje.
 • Infekcije grla mogu izazvati bolno ili grebuckanje grla, bol ili teškoće pri gutanju. Takođe možete osetiti otečene žlezde na vratu.

Sva tri tipa infekcija takođe mogu izazvati opšte simptome infekcije, poput povišene temperature, i često se javlja širenje infekcije između ovih područja. Na primer, infekcija koja počinje bolnim grlom može početi izazivati druge simptome poput bolova u uhu kada se proširi sa grla na uho.

Upravljanje simptomima

Simptomi infekcija uha, nosa i grla obično su blagi i trebali bi početi poboljšavati u roku od nekoliko dana. Može potrajati nekoliko nedelja da se infekcija potpuno izleči, ali trebali biste postepeno početi se osećati bolje.

Obično možete sami upravljati simptomima kod kuće. Uzimanje lekova bez recepta poput paracetamola ili ibuprofena može pomoći u ublažavanju bola. Takođe može smanjiti inflamaciju koja izaziva većinu simptoma i može pomoći u snižavanju temperature, ako je imate. Postoje i neki drugi jednostavni lekovi koje možete isprobati kako biste se izborili sa simptomima infekcija uha, nosa i grla:

 • Držanje tople obloge na uhu može pomoći u ublažavanju bolova u uhu.
 • Nosni sprejevi i dekongestivi mogu pomoći kod začepljenog ili curenja nosa.
 • Topli napitak s medom trebao bi umiriti bolno grlo.
 • Takođe, nošenje kape i šala može pomoći ako morate izlaziti po hladnom vremenu kada imate infekciju – prekrijte uši ili nos ako su pogođeni, ili obmotajte vrat kako biste ga održali toplim.

Kada posetiti lekara?

Iako infekcije uha, nosa i grla obično nisu nešto zbog čega treba brinuti, trebali biste se konsultovati s lekarom ako su simptomi ozbiljni, traju duže nego što se očekuje ili ako stalno dobijate istu vrstu infekcije. Specijalista za uho, nos i grlo može utvrditi uzrok infekcije i tražiti eventualne osnovne probleme. Možda ćete dobiti tretman poput antibiotika za izlečenje bakterijske infekcije ili savete o tome kako sprečiti povratak simptoma.

Da li imate još neke savete za osobe s infekcijama uha, nosa ili grla?

Ostavite komentar