Kako sir može da vas učini mršavijim

Kada ljudi pokušavaju da izgube težinu, postavljaju sebi (gotovo nemogući) zadatak da se uzdrže od najukusnijih stvari u životu: paste, čokolade, i posebno sira. Ali dobre vesti! Izgleda da više ne morate da izbegavate svoj dragoceni Gauda/mocarelu/parmezan sir kako biste postigli svoje ciljeve vezane za kondiciju.

Istraživanje u Aarhusu, Danska

Istraživači sa Univerziteta u Aarhusu, Danska, primetili su da se Francuzi svakako prepuste pristojnoj količini sira, a ipak su zdraviji od svojih evropskih kolega.

Francuzi imaju manje slučajeva koronarne bolesti srca i očekivanu životnu dob od 82 godine (i to dok godišnje pojedu 23.9 kg sira), dok Britanci dvostruko više pate od kardiovaskularnih oboljenja sa očekivanom životnom dobi od 81 godine, ali pojedu 11.6 kg svake godine. Ova čudna nelogičnost nazvana je “Francuski paradoks”.

Francuskinje uživaju u zajednički najdužem životnom veku u Evropi, sa 85.3 godine, naspram 82.3 godine kod britanskih žena.

Hanne Bertram, naučnica za ishranu na Univerzitetu u Aarhusu, Danska, testirala je svoju teoriju poređenjem uzoraka urina i fekalija od 15 muškaraca čije su dijete uključivale ili sir ili mleko, ili su konzumirali ishranu sa puterom, ali bez drugih mlečnih proizvoda.

Njeno istraživanje je pokazalo da su oni koji su jeli sir imali veće nivoe butirne kiseline, jedinjenja koje je povezano sa smanjenom gojaznošću i bržim metabolizmom. Viši nivoi butirata su bili povezani sa smanjenjem holesterola. I ako to nije dovoljno zadivljujuće, konzumacija crnog vina takođe je dobra za vas.

Pa šta se dešava? Da li su Parižani samo čudaci prirode? Nije baš tako

sira

“Opservacije ukazuju da konzumacija samo crnog vina ne može da objasni paradoks i možda neki drugi sastojci tipične francuske ishrane mogu biti odgovorni za smanjenje smrtnosti od kardiovaskularnih oboljenja”, kažu istraživači u vezi srodnog istraživanja. “Hipoteziramo da konzumacija sira, posebno plesnivih sorti, može doprineti pojavi Francuskog paradoksa.” Ti naučnici su otkrili da francuski sir, poznat po svojoj plesni i zelenim venama, ima specifična protivupalna svojstva.

Koristeći novu tehnologiju, istraživači su utvrdili da protivupalna svojstva najbolje deluju kad sir, jedan od najstarijih na svetu, sazreva.

Svojstva plavog sira, koji najčešće stari na jugu Francuske, pokazala su se najefikasnijima u kiselim okruženjima tela, kao što su sluzokoža želuca ili površina kože.

Kiselost je takođe uobičajeni proces koji prati inflamaciju, kao što je slučaj kod zglobova pogođenih artritisom ili specifičnog plaka na zidu arterije.

Ostavite komentar