Seks je potreban u svakom periodu života

Mesec ženskog zdravlja je, čini se, dobar trenutak da se spomene da seksualno zdravlje predstavlja jednako važan deo ženskog zdravlja kao i bilo koji drugi deo, i ostaje važno tokom celog života žene.

Da bismo istražili seksualno zdravlje u svakom životnom dobu, kontaktirala sam nekoliko žena različitog uzrasta i seksualne orijentacije i zamolila ih da iskreno podele svoja iskustva.

Sa zadovoljstvom delim njihove misli sa vama.

Učenje o seksu

“Majka me je odgajala u katoličkoj veri, i žensko telo je bilo izvor sramote i izdaje”, kaže Carole Blemker (63). “Verovatno sam naučila o kondomima i oralnim kontraceptivima od sestre i nekih njenih starijih prijatelja. To je bila velika tajna koju smo morali da čuvamo od roditelja.”

Lisa Marine (58) je od svojih vršnjaka saznala da postoje kontraceptivi poput kondoma, ali to je bilo otprilike sve što je znala. “Nijedna od nas zaista nije imala informacije o tome kako to funkcioniše i zašto, čak ni o tome šta su oni zapravo”, kaže ona. “Samo smo znale da ih treba imati ako ne želite da zatrudnite.”

Bartos je videla, kod svojih pacijentkinja, koliko je važno seksualno obrazovanje, uključujući i podučavanje žena o sopstvenom telu. “Još uvek imam mnogo žena koje ne razumeju šta je njihova vulva”, kaže ona. (Da objasnimo, to je deo polnog organa koji se nalazi spolja i uključuje vaginalni otvor, usne, klitoris i otvor uretre.)

Prevencija je ključ uspeha

Preventivna nega u vidu pregleda kao što su Papa test i HPV testovi bila je važan deo brige o seksualnom zdravlju za mnoge žene s kojima sam razgovarala, bez obzira na uzrast ili seksualnu orijentaciju.

“Uz pomoć Planned Parenthood organizacije, imala sam pristup sigurnim metodama kontrole rađanja, redovnim pregledima, Pap testovima i drugim uslugama, i uvek sam bila posvećena tome da svoje seksualno zdravlje stavim na prvo mesto”, kaže Nicole Gruter (50).

Nažalost, mnoge žene ne obavljaju preglede onoliko često koliko bi trebalo. Jedno istraživanje sprovedeno između 2005. i 2016. godine otkrilo je da je samo 64,6% žena uzrasta od 30 do 65 godina bilo redovno testirano u 2016. godini.

Za Jenny Smith (46), prenošenje važnosti redovnih pregleda ima lični značaj. “Morala sam da uklonim deo grlića materice zbog kancerogenih ćelija”, kaže ona. “Ne mogu dovoljno naglasiti koliko je važno redovno se pregledati. Te procedure i pregledi su verovatno spasili moj život ili barem sprečili da prođem kroz mnogo bola i intenzivnije lečenje.”

Pregledi su ključni deo brige o seksualnom zdravlju. Deo seksualnog zdravlja je učenje da poštujete svoje telo, a ne tuđe. To uključuje i brigu o sebi, poput prevencije.

Majčinstvo i promene prioriteta u seksualnom životu

Malo je reći da majčinstvo ima uticaj na seksualno zdravlje. Porođaj može trajno promeniti žensko telo, a nove majke mogu biti preopterećene ili iscrpljene da bi uopšte razmišljale o seksu.

Kada telo majke mora da bira između sna, hrane i seksa, gotovo uvek će prioritet biti dat snu i hrani.

Menopauza donosi promene telu, raspoloženju i libidu

Nisu sve žene majke, ali svi prolazimo kroz još jednu prekretnicu koja značajno utiče na seksualno zdravlje – menopauzu. Uz svoj prethodnik, perimenopauzu, menopauza često predstavlja period fizičkih izazova i emocionalnih turbulencija koje utiču na odnos žene sa svojim telom i seksualnošću.

Menopauza može predstavljati veliki problem za seksualno zdravlje ako žene nisu edukovane o tom procesu kaže Bartos.

Teško je osećati se seksi ili seksualno uzbuđeno kada vam je telo stranac i vaš um nije u stanju da umiri negativnost koju osećate.

Blemker je bila iznenađena koliko je menopauza promenila njen seksualni nagon. “Baš pre nego što sam prošla kroz menopauzu, imala sam veoma visok libido”, kaže ona. “Bilo je zaista čudno preći sa toga na gotovo ništa! Pretpostavila sam da je to bio poslednji povik mog tela za reprodukcijom.”

Za Marine, koja je srećno prošla kroz menopauzu, kako perimenopauza tako i menopauza bile su teške. “Promene hormona uticale su na moje telo, seksualni nagon, emocije. Borila sam se sa samoidentitetom kao žene i seksualnog bića”, kaže ona. “Veoma sam zahvalna što sam prošla kroz sve te stvari i sada sam na drugoj strani.”

Starenje donosi perspektivu i prihvatanje

Nesporno je da starenje menja telo, ali isto tako omogućava refleksiju, rast i nove perspektive. Iako Griffith sada manje interesuje seks nego što je bilo u tridesetim godinama, oseća se samopouzdanije i osnaženo. “Ne plašim se da se izborim za ono što želim i ne želim u spavaćoj sobi”, kaže ona.

Gruter je takođe sklonija da svom seksualnom partneru kaže šta želi sada nego kada je bila mlađa. I više voli svoje telo nego ikad. “Da, teže je, malo obješenije i neravnije, ali me je nosilo kroz život sa neverovatnim zdravljem i snagom, tako da mogu samo da budem zahvalna za svaki centimetar sebe, svaki dan.”

Blemker deli Gruterovu zahvalnost prema svom telu. “Nisam opsesivna prema njemu kao kada sam bila mlađa. Prihvatam njegove nesavršenosti. Takođe sam zadivljena kako dobro funkcioniše i na to sam zahvalna. Ne uzimam to zdravo za gotovo.”

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.