Kako napraviti salatu od bifteka i artičoke sa prelivom od sira
Ova salata od artičoke ima komade bifteka i komadiće slanine za bogatiji ukus. Prenosni preliv od jogurta i sira daje bogat, ali lagani dodatak.
Sastojci:
Za Salatu:
- 1 supena kašika kanola ulja
- 1 komad bifteka, očišćen od viška masnoće
- 8 šolja raznobojne mešavine zelenog povrća (različite salate)
- 4 kriške slanine, skuvane i izmrvljene
- 400g srca artičoke (1 tegla), oceđena i grubo iseckana
- ½ šolje pečenih crvenih paprika, tanko iseckanih
- ½ šolje oraha, prepečenih
Za preliv od sira:
- ½ šolje običnog grčkog jogurta
- ½ šolje izmrvljenog sira
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 supena kašika crvenog vinskog sirćeta
- 1 supena kašika soka od limuna
- prstohvat kajenske paprike
- prstohvat soli
- prstohvat crnog bibera
Uputstvo:
- Obilno posolite biftek s obe strane, pa ga pobiberite.
- Za pripremu bifteka u tiganju ili tiganju za grilovanje, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Kada ulje počne da se sjaji, stavite biftek u tiganj i ne pomerajte ga 5 minuta. Okrenite ga jednom i kuvajte još 3 minuta za srednje pečen biftek. (Duže kuvajte ako želite biftek srednje do dobro pečenog.)
- Za pripremu bifteka na roštilju, pecite biftek na jakoj vatri, pokriveno samo ako koristite gasni roštilj, okrećući ga jednom, ukupno 4 do 6 minuta za srednje pečen biftek. (Duže kuvajte ako želite biftek srednje do dobro pečenog.)
- Sklonite biftek kada je gotov i ostavite ga da odstoji barem 10 minuta. Nasecite ga na tanke trake presecajući dijagonalno.
- Pripremite salate tako što ćete složiti zeleno povrće (salatu) na tanjiru, a zatim dodati izmrvljenu slaninu, artičoke, pečene crvene paprike i orahe. Prelijte prelivom od sira.
Preliv od sira:
- Mešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Po potrebi razbijte veće komade sira.