Salata od bifteka i artičoke sa prelivom od sira

Kako napraviti salatu od bifteka i artičoke sa prelivom od sira

Ova salata od artičoke ima komade bifteka i komadiće slanine za bogatiji ukus. Prenosni preliv od jogurta i sira daje bogat, ali lagani dodatak.

Sastojci:

Za Salatu:
  • 1 supena kašika kanola ulja
  • 1 komad bifteka, očišćen od viška masnoće
  • 8 šolja raznobojne mešavine zelenog povrća (različite salate)
  • 4 kriške slanine, skuvane i izmrvljene
  • 400g srca artičoke (1 tegla), oceđena i grubo iseckana
  • ½ šolje pečenih crvenih paprika, tanko iseckanih
  • ½ šolje oraha, prepečenih
Za preliv od sira:
  • ½ šolje običnog grčkog jogurta
  • ½ šolje izmrvljenog sira
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 supena kašika crvenog vinskog sirćeta
  • 1 supena kašika soka od limuna
  • prstohvat kajenske paprike
  • prstohvat soli
  • prstohvat crnog bibera
Uputstvo:
  1. Obilno posolite biftek s obe strane, pa ga pobiberite.
  2. Za pripremu bifteka u tiganju ili tiganju za grilovanje, zagrejte tiganj na srednje jakoj vatri i dodajte maslinovo ulje. Kada ulje počne da se sjaji, stavite biftek u tiganj i ne pomerajte ga 5 minuta. Okrenite ga jednom i kuvajte još 3 minuta za srednje pečen biftek. (Duže kuvajte ako želite biftek srednje do dobro pečenog.)
  3. Za pripremu bifteka na roštilju, pecite biftek na jakoj vatri, pokriveno samo ako koristite gasni roštilj, okrećući ga jednom, ukupno 4 do 6 minuta za srednje pečen biftek. (Duže kuvajte ako želite biftek srednje do dobro pečenog.)
  4. Sklonite biftek kada je gotov i ostavite ga da odstoji barem 10 minuta. Nasecite ga na tanke trake presecajući dijagonalno.
  5. Pripremite salate tako što ćete složiti zeleno povrće (salatu) na tanjiru, a zatim dodati izmrvljenu slaninu, artičoke, pečene crvene paprike i orahe. Prelijte prelivom od sira.
Preliv od sira:
  1. Mešajte sve sastojke dok se ne sjedine. Po potrebi razbijte veće komade sira.

Ostavite komentar