Roditeljske muke: kako da kažete deci “ne”

Svi roditelji znaju kako je teško odgajati decu. Nema uputstava i često je teško balansirati strogoću sa bezrezervnom roditeljskom ljubavlju. Ipak, obuzdavanje mališana je ključno za zdrav razvoj i obrazovanje.

Roditelji danas sve više nailaze na poteškoće u upravljanju svojom decom, delom zbog sveta koji se neprestano menja. Međutim, neki saveti, iako se mogu činiti trivijalnim, mogu biti korisni ako se nalazite u teškom periodu u odnosu sa svojom decom, posebno ako su još uvek mali.

Naravno, svaki roditelj je drugačiji, a svako dete jedinstveno reaguje na spoljne uticaje, ali svakako će ove smernice pomoći u postavljanju razgovora na bolji način, u slučaju da je potrebno uspostaviti čvršći autoritet.

Postavite jasna pravila od samog početka

Deca su izuzetno receptivna na uticaje iz svoje okoline i sposobna su da razumeju mnogo više stvari nego što mislimo. Zato je izuzetno korisno uspostaviti konstruktivan dijalog sa svojim detetom, čak i ako je još malo. Davanje preciznih i prilično strogih pravila, uključujući razgovor o tome šta se može desiti ako ih prekrše, pomoći će detetu da samostalno modifikuje svoje negativno ponašanje, izbegavajući tako svađe i ukore, što svakako nije najbolji način kada postoje stroga pravila.

Kako deci reci ne

Umesto da kažete “ne”, predložite alternativu

Ovo je savršen način da pokušate da uključite dete u porodične odluke. Na taj način će se osećati cenjenije i više će se pridržavati roditeljskih uputstava. Umesto da mu kažete da nešto ne sme da radi, možete predložiti konstruktivnu alternativu. Na primer, umesto da kažete “ne, neću ti kupiti te kolačiće”, možete reći “zašto ne bismo svi zajedno pojeli tortu za doručak!” Ovo je samo jedan primer među mnogima, ali će sigurno dati bolje rezultate u vaspitanju deteta.

Naučite ih da odlože igru kad imaju posla

Ovo je savršen način da dete naučite da postoje trenuci i situacije tokom dana koje ga teraju da odloži prijatne aktivnosti zarad onoga što treba da se obavi. Pretvaranje trenutka ukora u obrazovnu situaciju je savršen pristup roditeljstvu. Savršen primer je vreme za igru: vaše dete uporno traži da se igra, ali trenutno imate druge obaveze, možda kućne poslove. Pravi odgovor neće biti “ne mogu sada”, već može biti “molim te, pomozi mi da završim ono što radim, a onda ćemo se zajedno igrati kada završimo”.

Kako deci reci ne

Pokažite mu posledice njegovih postupaka

Deca vrlo dobro razumeju instrukcije koje im dajemo, zapovesti i zabrane, ali ih jednostavno često ignorišu jer ne razumeju i ne mogu da shvate posledice. Zato je bolje umesto da im nešto zabranite, objasniti zašto je to zabranjeno. Na primer: ako dete želi da priđe psu i mazi ga, umesto da mu zabranite (što je ispravno, psi se mogu uplašiti kada deca trče i viču), objasnite mu da može biti ugrizen za ruku i povrediti se, i zbog toga to ne sme da radi na određeni način.

Koristite jezik koji je primeren situaciji

Način na koji stupate u dijalog sa detetom takođe je vrlo važan ako želite da mu nešto objasnite. Ako vi prvi postanete uznemireni i izgubite strpljenje, poruka sigurno neće stići do deteta; zapravo, samo ćete izazvati plakanje ili raspravu. Znamo da je ponekad teško, ali kad god je moguće, nemojte popustiti ukoru, besu i vikanju, već pokušajte da komunicirate mirno i odlučno, koristeći afirmativne, a ne negativne ili upitne rečenice. Na taj način, dete će lakše prihvatiti saradničko ponašanje i neće se opirati samo zbog opiranja.

Ostavite komentar