Razvod nije razlog da ostatak života provedete sami

Ljudi mnogo pričaju o tome kako je to razvesti se, ali ti razgovori se često ne protežu na to kakav je život posle razvoda. Jer, osim ako niste razvedeni, ne shvatate baš o čemu se zapravo radi u ovoj sledećoj fazi.

Tokom razvoda, postoji određeni proces: imate stvari koje treba istražiti, stvari o kojima treba da učite, odluke koje treba da donesete, sastanke koje treba da prisustvujete, papirologiju koju treba da zapišete i tako dalje — sve su to crno-beli koraci koje morate preduzeti da biste završili poslovnu transakciju „razvoda“ vašeg braka.

Vremenom biva sve lakše, rane zacele, naučite ponovo da uživate u životu, družite se i zabavljate. A šta je sa ljubavlju? Hoćete li sada zauvek ostati sami, sa sećanjem na izgubljenu ljubav? Mesto kraj Vas u krevetu, u bioskopu, u šetnji, na večeri – prazno?

Ne mora da bude tako. To što se Vaš brak okončao ne znači da ste izgubili pravo da budete srećni i voljeni.

Obnovite veze sa prijateljima

Dok ulažemo u vezu, kasnije brak, i porodicu, često se događa da zanemarimo prijateljstva. To je velika greška, jer su prijateljstva dragocena. Ipak, nemojte kriviti sebe, to je zamka u koju gotovo svi upadnemo. I ne dozvolite sebi da se izolujete dok prolazite kroz oporavak od razvoda. Vreme je da zapostavljene veze sa prijateljima obnovite. Pozovite ih na večeru, ili izađite sa prijateljicama na kafu, piće, i partiju razgovora. Osećaćete se preporođeno. Ulažite energiju u svoja prijateljstva i život će Vam biti drastično bogatiji.

Možete posvetiti svoju energiju ličnom razvoju

Ako ostanete u nezdravoj zajednici duže vreme, Vaše emotivno zdravlje će biti u svakom trenutku ugroženo. Ovaj otupljujući bol će biti uzrok osećaja da ste počeli da gubite sebe.

Da li se sećate svojih starih hobija ili stvari koje su Vam nekada davno pružale veliko zadovoljstvo? Da li Vaš supružnik podržava Vaše odluke i poglede na svet? Da li uživate u životu u datom momentu? Ako su Vam odgovori „ne,“ možda je vreme da napravite neke promene na ličnom planu.

Izgleda da nas loši brakovi sprečavaju da radimo one stvari u životu koje želimo, ali i da imamo određene stvari u životu koje zaslužujemo. Dakle, posle razvoda, konačno možete prestati sa ulaganjem sve te silne energije u odnos koji više ne funkcioniše i posvetiti se drugim, vrlo bitnim životnim sferama.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.