„Psihijatr-i-JA“, Jun mesec mentalnog zdravlja

Na Platou ispred Filozofskog Fakulteta, povodom juna- meseca mentalnog zdravlja, u petak, 23.6.2023. sa početkom od 16 h biće organizovana otvorena umetnička radionica pod nazivom „Psihijatr-i-JA“ koja će okupiti korisnike psihijatrijskih usluga, umetnike, studente i volontere i sve zainteresovane građane u cilju skretanja pažnje na značaj unapređenja sistema mentalnog zdravlja i poboljšanje kvaliteta života korisnika psihijatrijskih usluga kroz stvaranje uslova za razvoj usluga u zajednici.

Pored radionice biće organizovan i mini sajam umetničkih radova i proizvoda nastalih na aktivnostima Udruženja Prostor. Ovom prilikom, građanima će se predstaviti i Pokret za mentalno zdravlje, neformalna inicijativa koja okuplja sve aktere zainteresovane za unapređenje zaštite mentalnog zdravlja građana u Srbiji, a osnivači su Udruženje Prostor, PIN, Caritas Srbije, Za tebe#Važno je i mreža Naum.


Novija istraživanja ukazala su na sve veću učestalost problema mentalnog zdravlja među svetskom populacijom, kao i našom (Cov2Soul, 2021, PIN, 2022). Posledice dvogodišnje Covid-19 krize i nedavnih tragičnih događaja koji su se desili u našoj zemlji jasno ukazuju da je potreba za unapređenjem sistema mentalnog zdravlja neophodna i to upravo kroz obezbeđivanje različitiih, besplatnih usluga zaštite mentalnog zdravlja, dostupnih građanima.

Projekat Udruženja Prostor „Psihijatr(i-JA)- uključivanje lokalnih institucija i građana u unapređenje usluge mentalnog zdravlja u zajednici“ realizuje se u okviru programa podrške javnom zagovaranju Pokret Polet koji finansira Evropska unija, a sprovodi Trag fondacija u partnerstvu sa Centrom za socijalnu politiku i u saradnji sa Koalicijom za razvoj solidarne ekonomije – KoRSE.

Ostavite komentar