Priprema hrane za malu decu: Ključni osnovni elementi

Hrana je od vitalnog značaja za zdrav rast i razvoj dece, posebno u ranom detinjstvu. Kada pripremamo obroke za naše mališane, postoji nekoliko ključnih osnovnih elemenata koje treba uzeti u obzir kako bismo osigurali da dobiju pravilnu ishranu i da uživaju u ukusnim i hranljivim obrocima.

U ovom članku ćemo istražiti nekoliko važnih smernica za pripremu hrane za malu decu. Pokrićemo zdrave izvore proteina, raznovrsnost povrća i voća, zdrave ugljene hidrate, kao i načine za uštedu vremena i održavanje redovnosti u obrocima. Takođe ćemo razmotriti neke kreativne ideje za privlačne obroke i načine da decu podstaknemo na zdrave prehrambene navike.

Neka vam ovaj članak pruži korisne savete i inspiraciju za pripremu hrane koja je ukusna, hranljiva i privlačna vašoj maloj deci. Uz pravilan pristup ishrani, možete osigurati da vaše dete dobija sve potrebne nutrijente i razvija zdrave prehrambene navike koje će trajati celog života.

Pripremite pire od jednog sastojka za bebu, po mogućstvu od povrća.

Pire od kelja, pire od švajcarskog mangolda, pire od brokolija, pire od spanaća. Ovi pirei mogu se dodati drugim obrocima kako bi se stvorio potpuno novi obrok. Mogu dodati pire od spanaća voćnom pireu ili slanim ovsenim pahuljicama za mog sedmomesečnog deteta. Mogu dodati pire od kelja ili pire od spanaća makaronama sa sirom koje pripremam za svog mališana. Povrtni pirei dodaju vlakna i hranljive materije obroku, a takođe štede vreme jer se ne moraju posebno prati i kuvati povrće kada je vreme ograničeno. Obavezno pripremite više kako biste ih zamrznuli u manje porcije.

Raznovrsnost je ključna da biste podstakli vaše dete da proba nove stvari i podstakli zdrave prehrambene navike.

Često roditelji brinu da deca ne jedu dovoljno. Kada pronađu nešto što dete voli da jede, to se ponavlja iznova i iznova. Onda čujete roditelje kako se žale da njihova deca neće jesti ništa osim makarona sa sirom, pice i šargarepe.

Kako onda kuvati raznovrsno za decu? Ono što mi pomaže da izađemo iz te rutine je razmišljanje o svakom radnom danu kao o novoj “temi” zasnovanoj na regionima i kuhinji. Tako jednu večer može biti japanska, sledeću večer italijanska, a veče nakon toga grčka. Ne mora biti ništa posebno komplikovano ili složeno. Može biti jednostavno kao što je uvođenje miso supe kao “japanskog” elementa večere, uz serviranje pirinča, grilovanog pilećeg mesa i povrća u terijaki sosu.

Grčka tema može uključivati grčki jogurt sa krastavcima i koprom, uz serviranje pite i grilovanih mesnih/prerađenih proizvoda. Kineska tema može uključivati knedle sa umakom od soje i povrće i škampe pržene sa rezancima. Najveći izazov ovde je kako pronaći vreme za sve ovo? Uradite “polu-domaće”! Zamrznute knedle mogu biti spasitelji, kao i kesice miso supe i flaširani sosovi i prelivi.

Grilovanje piletine, mesa ili morskih plodova na isti način, ali serviranje sa drugim sosom ili prilogom može potpuno promeniti vrstu kuhinje koju služite, a da ne menjate način pripreme. Ne bojte se skraćenica! Ne možete napraviti tzatziki? Kupite ga! Imam gomilu sosova i preliva u frižideru koji mi pomažu da promenim obroke za mog mališana.

Koristite zabavne oblike i modlice

Zabavne modlice su veoma pristupačne na Amazonu i čine konzumiranje svežeg povrća mnogo zabavnijim. Od oblika srca, cveta do medveda, možete poslužiti kriške povrća u raznim oblicima koji su privlačni deci. Ako izgleda slatko, biće mnogo zainteresovaniji za jedenje nego da izgleda obično. Ono što mi se sviđa kod modlica je to što teraju decu da grickaju sirovo povrće, dok vam štede vreme na kuvanju istog. Takođe podstiču zdrave navike u konzumiranju povrća. Pobeda na svim nivoima!

Obuhvatite sve važne namirnice i uspostavite redovnost u obrocima

Sada kada smo pokrili kako promeniti stvari i privući vašu decu da jedu, hajde da razgovaramo o osnovnim namirnicama koje trebamo pripremiti za njih i postići redovnost u obrocima.

I kako da to učinimo održivim. Bez obzira na raznovrsnost koju uvodim svom mališanu, uvek zadržavam jedan obrok veoma doslednim jer postavlja osnovu za njihov dan. Doručak je najvažniji obrok dana ne samo za odrasle, već i za decu. Pobrinem se da moj mališan svako jutro dobije jaja, jogurt, hleb, ovsenu kašu ili obogaćenu žitaricu sa mlekom. Jaja bi trebala biti deo slike barem 3-4 puta nedeljno, kao i jogurt/sir ili mleko.

Zdravi ugljeni hidrati poput hleba od celog zrna i ovsene kaše mogu popuniti praznine. Zdravi ugljeni hidrati poput ovsene kaše ili tosta od celog zrna mogu se obogatiti ukusnim prelivima kako bi bili privlačni. Isprobajte razne džemove, voće, putere od orašastih plodova, med, krem sir, itd.

Čorbe i supe: odličan način uštede vremena prilikom kuvanja za decu

Volim da pravim supe bogate ukusnim sastojcima poput pileće supe sa rezancima, supe od sočiva i kelja sa kobasicama. Supe su odličan način da se unesu povrće, zdrave žitarice i proteini. Sve se skuva u jedan udoban obrok koji se servira u činiji. Puna su ukusa i dobro se čuvaju u frižideru ili zamrzivaču kada ih napravite više.

Zdravi pečeni mafini ili fritate

Ovo su obroci za rezervu. Ako imate užurbanu nedelju pred vama, pripremite par ovih obroka unapred. Za one dane kada nemate vremena da pripremite doručak ili sednete i jedete ga, pečenje mafina i fritata bogatih hranljivim sastojcima omogućava vašoj deci da ponesu zdrav obrok sa sobom. Mogu se konzumirati hladni ili na sobnoj temperaturi u automobilu ili spakovati za obrok čak i van kuće.

Pametno se pobrinite da vaše dete jede zdravo.

Ostavite komentar