Karfiol ima niz koristi po zdravlje, stoga nemojte zanemariti ovu hranljivu poslasticu. Niskougljeničan je i bez glutena, pa evo prednosti karfiola.
Otkako je svet počeo da bira zdravije opcije u ishrani, ljudi su prešli na nutritivne zamene za hranu. Dakle, ako tragate za zdravijim opcijama hrane, želite da probate nešto novo ili možda da ponovo razmislite o poznatim namirnicama, vaša potraga se završava ovde! Upoznajte karfiol, povrće koje je osnovni deo svake indijske kuhinje, ali nudi mnoge zdravstvene koristi i može se opravdano nazvati supernamirnicom. S obzirom na to da je bez glutena, može biti odličan izbor za osobe koje boluju od celijakije. Možda tražite alternativu bez glutena. Ili možda razmišljate o dodavanju opcija sa niskim sadržajem ugljenih hidrata u svoj savršen plan ishrane.
Ako pripadate bilo kojoj od ovih grupa, karfiol je upravo ono što tražite. Ovo povrće je izuzetno fleksibilno jer ga možete jesti sirovo, pečeno, kuvano, grilovano ili čak pečeno kao korica za picu. Takođe dobro služi kao zamena za pire krompir. Možete napraviti i karfiol pirinač i zameniti ga belim pirinčem.
Prednosti karfiola koje treba znati
Karfiol, kao član porodice krstašica, poznat je po prisustvu jedinstvene grupe sumpornih fitonutrijenata nazvanih glukozinolati. Ovi nutrijenti podstiču detoksikaciju jetre i proizvodnju antioksidanata u telu.

Karfiol ima visok sadržaj hranljivih materija
Stručnjakinja kaže: „Karfiol se smatra supernamirnicom jer je bogat hranljivim sastojcima. Ima visok sadržaj vlakana i vitamina poput B i C. Takođe sadrži bogatu koncentraciju karotenoida (antioksidanata) i glukozinolata. Iako su oba ova jedinjenja poznata po svojstvu za sprečavanje pojave kancera, glukozinolati su privukli najviše pažnje.“
Karfiol kao dijetalna supernamirnica
Karfiol je ponovo poznat kao dijetalna supernamirnica bogata vitaminima, kao što je već rečeno, mineralima i drugim hranljivim molekulima uprkos svom bleđem izgledu. Danas je karfiol savršena zamena za nekoliko bogatih ugljenih hidrata, poput pirinča i korica za picu.
Prirodno je bez glutena

„Karfiol je prirodno bez glutena, međutim, kore za picu napravljene od karfiola nisu bez glutena. Druge karakteristike koje karfiol čine supernamirnicom su to da je bogat vlaknima, dobar izvor holina i dobar izvor sulforafana, koji je poznat po svojoj ulozi u mršavljenju. Konzumiranje karfiola ostavlja vas sa osećajem sitosti tokom dužeg vremenskog perioda, pa može biti odličan dodatak vašem planu ishrane za mršavljenje. Pored toga, može poslužiti i kao zamena za niskokalorične žitarice i mahunarke.
Plodnost i ostale činjenice o ishrani
Sada znate zašto je karfiol jedna od zvezda kada je u pitanju ishrana. Osim navedenih činjenica, bogat je vitaminima poput C i K, i takođe je idealan izvor folne kiseline, koja podržava rast ćelija u telu i neophodna je tokom trudnoće. Takođe je bez masti i holesterola. Takođe ima nizak sadržaj natrijuma. Čaša karfiola sadrži samo 25 kalorija, 5 grama ugljenih hidrata i samo 2 grama dijetalnih vlakana.
