Sjaj u očima i romansa u srcu: Otkrijte najemotivnije priče Nicholasa Sparksa

Nicholas Sparks je američki pisac rođen 1965. godine u Omahi, Nebraska. Nakon što je završio studije na Univerzitetu Notre Dame, počeo je da piše romane koji su ubrzo postali popularni širom sveta.

Njegovi romani uglavnom se bave ljubavnom tematikom, a često se smatraju i sentimentalnim. Njegova dela uključuju “The Notebook”, “Message in a Bottle”, “A Walk to Remember”, “The Last Song”, “The Lucky One” i mnoga druga. Njegova knjiga “The Notebook” je postala posebno popularna nakon što je adaptirana u film.

Sparks je dobitnik mnogih nagrada, uključujući nagradu za najboljeg autora romana ljubavne tematike koju dodeljuje Američko društvo pisaca romana ljubavne tematike. Takođe je osnivač fondacije “The Nicholas Sparks Foundation”, koja se bavi podrškom umetnosti, obrazovanju i humanitarnom radu.

Među njegovim najpoznatijim i najpopularnijim knjigama su:

– The Notebook (1996)

– A Walk to Remember (1999)

– Dear John (2006)

– The Last Song (2009)

– The Best of Me (2011)

– Safe Haven (2010)

– Message in a Bottle (1998)

– The Lucky One (2008)

– Nights in Rodanthe (2002)

– The Choice (2007)

Njegova dela su često bila adaptirana u filmske verzije i postala su popularna među čitaocima širom sveta.

The Notebook (1996)

“The Notebook” je roman američkog pisca Nicholasa Sparksa objavljen 1996. godine. To je ljubavna priča koja prati životni put glavnog junaka Noaha Calhouna i njegove velike ljubavi, Allie Hamilton. Roman započinje u sadašnjosti, kada stariji Noah i Allie borave u staračkom domu, a zatim se vraća u 1940-e godine kada su se upoznali i zaljubili.

Noah i Allie potiču iz različitih društvenih slojeva, a njihova veza bila je kratkotrajna jer su ih razdvojili rat i druge okolnosti. Međutim, njihova ljubav je bila jaka i oni se ponovno sretnu mnogo godina kasnije i obnove svoju romansu.

Roman istražuje teme poput društvenih razlika, porodičnih problema i borbe za pravu ljubav. “The Notebook” je postao popularan zbog svoje emotivne i romantične priče, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 2004. godine koji je postao jedan od najpopularnijih i najvoljenijih romantičnih filmova svih vremena.

A Walk to Remember (1999)

“A Walk to Remember” je roman američkog pisca Nicholasa Sparksa objavljen 1999. godine. To je priča o tinejdžerskoj ljubavi koja se razvija između dva glavna lika, Landona Cartera i Jamie Sullivan.

Landon je popularni momak u školi, a Jamie je mirna i povučena devojka koja ne pripada društvu svojih vršnjaka. Kada Landon bude prisiljen da se druži sa Jamie u okviru kazne zbog svoje loše ponašanja, njih dvoje počinju da se zbližavaju i na kraju se zaljubljuju.

Međutim, kada se otkrije da Jamie ima tešku bolest, njihova ljubav se suočava sa neočekivanim preprekama. Roman istražuje teme poput žrtvovanja, prijateljstva, vere i prave ljubavi.

“A Walk to Remember” je postao popularan zbog svoje emotivne priče i jedinstvenog stila pisanja Nicholasa Sparksa. Kasnije je adaptiran u istoimeni film 2002. godine, sa Mandy Moore i Shane West u glavnim ulogama, koji je takođe postao popularan među publikom.

Dear John (2006)

“Dear John” je roman američkog pisca Nicholasa Sparksa objavljen 2006. godine. To je priča o tinejdžerskoj ljubavi između Johna Tyreeja i Savannah Lynn Curtis.

John je usamljeni vojnik koji se zaljubljuje u Savanu, devojku koja radi volonterski na plaži dok se priprema za fakultet. Njih dvoje provode letnje dane zajedno i padaju jedno u drugo, stvarajući posebnu vezu.

Međutim, kada Johnova vojna služba počne, on i Savannah su prisiljeni da se razdvoje. Oni odluče da održavaju kontakt preko pisama, ali razdaljina i vreme polako počinju da kose njihovu vezu.

Roman istražuje teme poput ljubavi, odanosti, vojne službe i teškoća u održavanju odnosa na daljinu. “Dear John” je postao popularan zbog svoje emotivne priče i realističnog prikaza ljubavi na daljinu. Kasnije je adaptiran u istoimeni film 2010. godine sa Channingom Tatumom i Amandom Seyfried u glavnim ulogama.

The Last Song (2009)

“The Last Song” je roman američkog pisca Nicholasa Sparksa objavljen 2009. godine. To je priča o Ronnie Miller, tinejdžerki koja provodi letnje praznike kod oca u južnoj Karolini.

Ronnie je revoltirana i odbija da se poveže sa svojim ocem, Steveom Millerom, poznatim pijanistom koji živi u malom gradu i ima svoje probleme. Međutim, kada se zaljubi u lokalnog momka Willa, Ronnie počinje da se otvara i da ponovo ceni svoj odnos sa ocem.

Kada se sazna da Steve boluje od neizlečive bolesti, Ronnie mora da odluči šta je za nju najvažnije i da se suoči sa izazovima i promenama koje joj donosi život.

Roman istražuje teme poput porodice, odrastanja, ljubavi i gubitka. “The Last Song” je postao popularan zbog svoje emotivne priče i snažnih likova, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 2010. godine sa Miley Cyrus i Liam Hemsworth u glavnim ulogama.

The Best of Me (2011)

“The Best of Me” je roman američkog pisca Nicholasa Sparksa objavljen 2011. godine. To je priča o dvoje bivših srednjoškolskih ljubavnika, Amandi Collier i Dawsonu Coleu, koji se nakon 20 godina ponovo susreću u svojem rodnom gradu u Luizijani.

Njihova veza se prekinula nakon tragičnog događaja u njihovoj prošlosti, ali sada se ponovo susreću zbog sahrane jednog od njihovih zajedničkih prijatelja. Dok provode vreme zajedno, shvataju da se njihova stara ljubav još uvek ne gasi.

Međutim, njihova ljubav je izložena iskušenjima, jer se njihove porodice protive njihovoj vezi, a njihove tajne iz prošlosti prete da ih ponovo razdvoje.

Roman istražuje teme poput ljubavi, gubitka, praštanja i izbora koje čine naš život. “The Best of Me” je postao popularan zbog svoje emotivne priče i nepredvidive radnje, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 2014. godine sa Jamesom Marsdenom i Michelle Monaghan u glavnim ulogama.

Safe Haven (2010)

“Safe Haven” je roman američkog pisca Nicholas Sparksa objavljen 2010. godine. To je priča o mladoj ženi po imenu Katie Feldman koja dolazi u malo primorsko mesto u Severnoj Karolini kako bi započela novo poglavlje u svom životu.

Katie nosi sa sobom tajnu koja je progoni, a to je da je preživela traumatičan događaj u svojoj prošlosti. U tom malom gradu, upoznaje samohranog oca Alexisa i njegovu decu, a uskoro se zbližava sa njima.

Katie počinje da uživa u svom novom životu, ali kad je prošlost sustigne, ona se mora suočiti sa svojim demonima kako bi se mogla konačno osloboditi. U romanu su obrađene teme poput traume, gubitka, ljubavi i izdržljivosti ljudskog duha.

“Safe Haven” je postao bestseler i prepoznatljiv po svojoj uzbudljivoj priči i iznenađujućem zapletu. Kasnije je adaptiran u istoimeni film 2013. godine, sa Julianne Hough i Joshom Duhamelom u glavnim ulogama.

Message in a Bottle (1998)

“Message in a Bottle” je roman američkog pisca Nicholas Sparksa objavljen 1998. godine. To je priča o novinarki Theresa Osborne koja pronađe ljubavno pismo koje je nepoznati muškarac poslao svojoj voljenoj, a koje je završilo u boci na obali.

Theresa se odluči da pronađe autora pisma, a nakon nekoliko istraživanja dolazi do Garretta Blakea, usamljenog drvodelju koji je napisao pismo nakon smrti svoje žene. Theresa se upušta u vezu s Garrettom, ali oboje nose sa sobom boli i strahove iz prošlosti.

Radnja se odvija u obalskom gradu u Sjevernoj Karolini, a roman obrađuje teme poput ljubavi, gubitka, tuge i iznenađenja koja donosi život. “Message in a Bottle” je bio uspešan i postao je bestseler, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 1999. godine, sa Kevinom Costnerom, Robin Wright i Paulom Newmanom u glavnim ulogama.

The Lucky One (2008)

“The Lucky One” je roman Nicholasa Sparksa objavljen 2008. godine. Glavni lik u romanu je Logan Thibault, veteran rata u Iraku, koji nakon što na ratištu pronađe fotografiju nepoznate žene, počinje verovati da mu je ta fotografija donela sreću i da mu je pomogla da preživi.

Nakon povratka u Severnu Karolinu, Logan odluči pronaći ženu s fotografije i krene na putovanje do obalnog gradića u kojem živi. Kada stigne u gradić, upoznaje ženu s fotografije, Beth Green, i počinje raditi za nju na farmi psa. Logan zadržava svoju misiju tajnom, ali kada se pojave poteškoće u Bethinom životu, on će se morati suočiti s prošlošću kako bi mogao krenuti dalje.

Roman obrađuje teme poput ljubavi, sudbine, preživljavanja i prihvatanja prošlosti. “The Lucky One” je bio uspešan i postao je bestseler, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 2012. godine, s Zac Efronom u ulozi Logana i Taylor Schilling u ulozi Beth.

Nights in Rodanthe (2002)

“Nights in Rodanthe” je roman Nicholasa Sparksa objavljen 2002. godine. Radnja romana prati Adrienne Willis, razvedenu majku dvoje dece koja odlazi u malo primorsko mesto Rodanthe u Severnoj Karolini kako bi brinula o malom pansionu svoje prijateljice koja putuje izvan države.

Adrienne doživljava emotivne poteškoće jer se bavi brigom o svojoj adolescentnoj ćerki koja prolazi kroz tešku fazu, kao i o svom ocu koji pati od bolesti srca. Tokom jedne oluje u Rodantheu, dolazi gost, lekar po imenu Paul Flanner, koji je takođe u prolazu kroz teška životna razdoblja.

Adrienne i Paul počinju se zbližavati i provode nezaboravne noći razgovarajući o svojim životima i problemima. Kako se njihova veza razvija, Adrienne počinje shvatati da život ne mora biti uvek težak i da se nada i ljubav mogu naći u neočekivanim situacijama.

Roman obrađuje teme poput ljubavi, gubitka, porodičnih odnosa i prihvatanja promena. “Nights in Rodanthe” je bio uspešan i postao je bestseler, a kasnije je adaptiran u istoimeni film 2008. godine, sa Richardom Gereom u ulozi Paula i Diane Lane u ulozi Adrienne.

The Choice (2007)

“The Choice” je roman Nicholasa Sparksa objavljen 2007. godine. Radnja prati Travisa Parkera, veterana Marine i lekara veterine, koji živi usamljeničkim životom u malom primorskom gradu u Severnoj Karolini.

Kada se jednog dana useli nova komšinica Gabby Holland, njih dvoje se na prvi pogled ne podnose. Međutim, nakon nekoliko neočekivanih susreta i zajedničkih događaja, postaju prijatelji i počinju otkrivati da među njima postoji snažna hemija.

Kako njihova veza napreduje, Travis otkriva da Gabby ima dugogodišnju vezu sa svojim dugogodišnjim dečkom, i mora doneti tešku odluku – da li će se boriti za ljubav koju želi ili će se povući i dopustiti Gabby da ode.

Roman obrađuje teme poput ljubavi, izbora i odluka, a takođe istražuje značaj prijateljstva, porodičnih odnosa i žrtve. “The Choice” je postao bestseler, a kasnije je adaptiran u film 2016. godine, sa Benjaminom Walkerom u ulozi Travisa i Teresom Palmer u ulozi Gabby.

Nicholas Sparks je autor koji je svojim romanima uspeo da osvoji srca miliona čitalaca širom sveta. Njegove knjige su uvek emotivne, pune romantike i prepliću se sa životnim temama poput ljubavi, gubitka, žrtve, i borbe sa sopstvenim unutrašnjim demonima.

Od njegovih novijih naslova koje nismo ovde pomenuli, neki od značajnijih su “Two by Two” (2016), “Every Breath” (2018), “The Return” (2020), i “The Wish” (2021).

Two by Two” prati lik Russella Greena, koji se suočava sa teškoćama u braku i na poslu. Kada mu se život potpuno okrene naglavačke, mora da se suoči sa izazovima i pronađe način da ponovo uspostavi balans u svom životu.

Every Breath” je roman koji se temelji na istinitoj priči, a prati dvoje ljudi koji se slučajno sretnu na plaži i provode zajedno nekoliko dana. Kako vreme prolazi, oni otkrivaju sve više o sebi i o tome koliko su povezani.

The Return” je priča o Trevoru Bensonu, veteranu vojske koji se nakon razvoda vraća u svoj rodni grad i otvara veterinarsku ordinaciju. Kada se zaljubi u Natalie Masterson, počinju da se dešavaju neočekivani događaji koji će testirati njihovu ljubav i odvesti ih na putovanje koje će promeniti njihove živote.

The Wish” prati Trua Wellsa, koji se nakon smrti oca vraća u rodni grad. Kada otkrije da je njegov otac imao tajnu vezu sa ženom koju nikada nije upoznao, True kreće u potragu za odgovorima i otkriva nešto neočekivano o svom poreklu.

Svi ovi romani, poput većine Sparks-ovih dela, nude ne samo emotivne i uzbudljive priče, već i istražuju duboka i univerzalna životna pitanja. Bez obzira na to da li ste fan Sparks-a ili ne, ove knjige definitivno vrede pažnje a što je najlepše možete ih pronaći u knjižarama.

Ostavite komentar

JoomBooz © 2024. All rights reserved.